Z jakim grzybem można pomylić muchomora? (WIDEO)
Muchomor jest często mylony z jadalnymi grzybami
Bardzo wiele grzybów jest do siebie bardzo podobnych, mimo iż ich właściwości są od siebie całkowicie różne. Bardzo łatwo jest pomylić grzyba jadalnego z grzybem trującym, szczególnie jeśli jest się początkującym grzybiarzem.
Najczęściej mylonym z jadalnymi grzybami grzybem jest muchomor sromotnikowy (muchomor zielonkawy). W odróżnieniu od muchomora czerwonego, nie rzuca się od razu w oczy, nie ma charakterystycznego wyglądu. Jest to grzyb pospolity i bardzo silnie trujący. W przypadku braku interwencji medycznej, może doprowadzić do śmierci zatrutej osoby. Jest on niebezpieczny z kilku względów:
- zawiera bardzo silne toksyny: fallotoksyny i amatoksyny, w tym amanitynę, najsilniejszą toksynę, która nieodwracalnie niszczy wątrobę;
- objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się późno (po 8-12 godzinach) i trudno jest od razu skojarzyć, że zatrucie jest przez niego wywołane;
- późne wykrycie oznacza także, że większość toksyny zdąży już zostać wchłonięta do krwi;
- ma łagodny smak, przy jedzeniu nie da się go zidentyfikować;
- przypomina inne, jadalne gatunki grzybów;
- jest pospolity i można łatwo na niego trafić.
Jakie są objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym? Przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe, są to:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha,
- biegunka,
- ból głowy,
- zawroty głowy.
Grzyby, które mogą się z nim pomylić to:
- czubajka kania,
- pieczarka,
- gąska,
- gołąbek.
Zbierając więc takie grzyby należy pamiętać, aby bardzo dokładnie je oglądać i nie zrywać takich, co do których nie ma stuprocentowej pewności.
O grzybach przypominających muchomory sromotnikowe opowiada dr n. med. Piotr Burda, specjalista toksykologii klinicznej i chorób wewnętrznych.