Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zatrucia bluszczem trującym

Bluszcz trujący (Toxidendron radicans) to roślina, którą trudno zidentyfikować. Charakteryzuje się ona trzylistnymi skupiskami i może występować zarówno jako krzak, jak i pnącze. Może wywołać kontaktowe zapalenie skóry, uszkodzenie błony śluzowej przewodu pokarmowego lub płuc, a w niektórych przypadkach - wstrząs anafilaktyczny.

1. Przyczyny zatrucia bluszczem trującym

Za zatrucie bluszczem trującym odpowiedzialna jest mieszanina pentadecykatecholamin (dla której przyjęto jedną nazwę - urushiol), występująca w soku jego liści. Sok zawierający urushiol w kontakcie z tlenem przybiera konsystencję lakieru o kolorze czarnym. Urushiol może powodować reakcję alergiczną, tzw. kontaktowe zapalenie skóry, co w niektórych przypadkach może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Do zatrucia bluszczem trującym może dojść także przez zjedzenie liści lub poprzez wdychanie oparów podczas jego palenia.

Do zatrucia pokarmowego może dojść przez nieumyślne zjedzenie jego liści, np. w mieszance ziołowej. Olej z urushiolem pozostaje aktywny jeszcze przez kilka dni, dlatego też kontakt z martwą rośliną może doprowadzić także do reakcji alergicznej. Sok z liści przeniesiony na np. sierść zwierząt może spowodować kontaktowe zapalenie skóry. Także narzędzia, przedmioty czy odzież, które były wystawione na ekspozycję z bluszczem trującym powinny być umyte, aby zapobiec dalszej transmisji trującego urushiolu.

2. Objawy zatrucia bluszczem trującym

Zatrucia bluszczem trującym objawiają się pojawieniem się swędzącego rumienia i czerwonawą wysypką, która przechodzi w postać pęcherzykową. Rozwija się stan zapalny skóry. Objawy pojawiają się ok. tygodnia po ekspozycji na bluszcz trujący i mogą utrzymywać się od jednego do nawet 4 tygodni. Płyn z pęcherzyków skórnych nie ma zdolności rozprzestrzeniania trucizny na inne części ciała lub na innych ludzi. Zjedzenie bluszczu lub ziołowych środków leczniczych, które go zawierają, powoduje uszkodzenie błon śluzowych przewodu pokarmowego, a to w konsekwencji może być przyczyną groźnego zapalenia żołądka i jelit. Jeżeli liście bluszczu są palone, następuje wdychanie dymu - to prowadzi do powstania wysypki w obrębie płuc, powodując ból i silne uszkodzenie dróg oddechowych.

3. Leczenie zatrucia bluszczem trującym

Zatrucia bluszczem trującym leczy się przede wszystkim objawowo. W przypadku kontaktowego zapalenia skóry polega na zmniejszeniu swędzenia i bólu. Podstawowe leczenie obejmuje dokładne mycie skóry wodą z mydłem lub detergentem. Należy wykonać to możliwie jak najszybciej po ekspozycji na roślinę. Mydło lub inny detergent są konieczne ze względu na to, że urushiol jest hydrofobowy (nie rozpuszcza się w wodzie). W miejscach, gdzie rośnie bluszcz trujący, dostępne są preparaty handlowe, zwykle zawierające specjalne środki powierzchniowo czynne, umożliwiające rozpuszczenie urushiolu. W leczeniu stosowane są maści, kremy zawierające leki przeciwhistaminowe lub glikokortykosteroidy, a także postacie doustne leków przeciwhistaminowych. Najczęściej stosowana jest difenhydramina. Stosowane są także preparaty chłodzące na skórę, w celu zmniejszenia uczucia świądu i bólu.

Należy pamiętać, aby nigdy nie zdrapywać powstałych pęcherzy, ponieważ powstała otwarta rana jest łatwą drogą do zakażenia organizmu drobnoustrojami, w wyniku czego może dojść do wtórnej infekcji bakteryjnej. Jeżeli zdarzy się, że pęcherz pęknie lub zostanie zdrapany, należy owinąć to miejsce jałowym bandażem. W przypadku, gdy dojdzie do wtórnej infekcji bakteryjnej, konieczne jest leczenie antybiotykami.

Bibliografia

  • Lewis R,. Lewis' dictionary of toxicology. CRC Press. 1998 s.901. ISBN 9781566702232.
  • D. Long, N. H. Ballentine, J. G. Marks. Treatment of poison ivy/oak allergic contact dermatitis with an extract of jewelweed. Am. J. Contact. Dermat. 8(3):150-3 1997 PMID 9249283
  • Król M., Panasiuk L., Szponar E., Ostre zatrucia (Praktyka Lekarza Rodzinnego), Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3862-0
  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0
Marta Bednarska,
Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zatrucia bluszczem trującym - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Zatrucia bluszczem trującym
Układ pokarmowy

Zatrucia

Zatrucia to kolejne, bardzo częste zaburzenia, z którymi się borykamy. W niektórych szpitalach do 10% przyjęć to zatrucia. Często zatrucie następuje przypadkowo w pracy podczas ekspozycji na substancje trujące, np. cyjanek lub fosforoorganiczne preparaty...

Układ pokarmowy

Zatrucia ołowiem

Zatrucie ołowiem to inaczej ołowica. Ostre zatrucia ołowiem są dość rzadkie. Metal wchłaniany jest przez układ oddechowy lub pokarmowy. Ołów działa toksycznie szczególnie na krew, układ nerwowy obwodowy i ośrodkowy,  wydalniczy, płciowy, kostny oraz...

Układ pokarmowy

Zatrucia rtęcią

Zatrucie rtęcią, czyli rtęcica, to bardzo poważne zatrucie, mogące prowadzić nawet do śmierci. W przypadku rtęci trujące są jej opary, które wdycha człowiek oraz większość związków – organicznych i nieorganicznych. Sama rtęć nie wchłania się z przewodu...

Układ pokarmowy

Zatrucia cyjankami

Cyjanowodór jest to lotna ciecz. Związek ten swym zapachem przypomina migdały. Jest on stosowany jako silny środek dezynsekcyjny i deratyzacyjny, natomiast w przemyśle i technice wykorzystuje się jego sole. Zatrucia cyjankami są zwykle przypadkowe, jednak...

Układ pokarmowy

Zatrucia pokarmowe

Zatruciem pokarmowym nazywamy zaburzone działanie układu pokarmowego wskutek zjedzenia pokarmu wraz z aktywnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi lub ich toksynami. Objawem zatrucia pokarmowego są wymioty, biegunki, niekiedy także gorączka. Mogą one pojawić...

Grzyby

Zatrucia grzybami

Podział grzybów trujących to dolegliwości pokarmowe, które powstają po zjedzeniu toksycznych, starych lub trujących roślin. Objawy zatrucia grzybami pojawiają się zaraz po zjedzeni

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe wywołane są przez gronkowca złocistego (Staphyloccocus aureus). Gronkowce to duża grupa bakterii Gram-dodatnich. Gronkowiec złocisty należy do najbardziej chorobotwórczych z tej grupy, ze względu na silnie trującą toksynę,...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Salmonellowe zatrucia pokarmowe

Pałeczki bakterii z grupy Salmonella enterica wywołują u ludzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe - salmonellowe zatrucia pokarmowe. Współcześnie obserwuje się wzrost liczby zatruć pokarmowych. Wiąże się to z rozwojem przetwórstwa żywności oraz z przemysłową...

Produkty żywnościowe

Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?

Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?

Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia Coli (EHEC). Czy należy się bać? Jak zapobiec zatruciom? Kupuj z głową Wystrzegaj się produktów hodowanych w szklarniach przy użyciu sztucznych...