Zatrucia grzybami

Zatrucia grzybami to dolegliwości pokarmowe, które powstają po zjedzeniu toksycznych, starych lub trujących roślin. Objawy zatrucia grzybami pojawiają się zaraz po zjedzeniu produktów i towarzyszą im: bóle brzucha, powiększenie źrenic, zwolnienie akcji serca oraz wymioty. Leczenie dolegliwości pokarmowych polega na przyjmowaniu odpowiednich leków i płukaniu żołądka. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym konieczna jest natychmiastowa hospitalizacja pacjenta. 

Spis treści:
  1. 1. Wpływ grzybów na zdrowie
  2. 2. Objawy zatrucia grzybami

1. Wpływ grzybów na zdrowie

Wiele grzybów jadalnych jest podobnych do grzybów trujących. Niedoświadczeni zbieracze mogą łatwo się pomylić. Dlatego przed zatruciem się grzybami może nas uchronić albo bardzo dobra znajomość grzybów, albo zbieranie gatunków powszechnie znanych. Długoletni zbieracze doskonale wiedzą, że nie należy zbierać grzybów, które mają białe lub pomarańczowe blaszki pod kapeluszem. I my też pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym.

Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości odżywczych. Składają się z dużej ilości wody i małej niepełnowartościowego białka, które niestety nie jest trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. To powoduje, że są ciężkostrawne i nie należy ich podawać niemowlętom, małym dzieciom oraz osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone w tłuszczu mogą zaostrzyć zapalenie trzustki lub pęcherzyka żółciowego.



Bakteryjne zakażenie przewodu pokarmowego może być spowodowane zjedzeniem nieświeżej potrawy z grzybów. Również zatrucia i ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą spowodować niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka wiązkowa, pieprznik, kustrzebka, mleczaj, borowik szatański, olszówka, tęgoskór pospolity, gąska. Zaczyna się on nagle po 3-5 godzinach od zjedzenia grzybów i objawia się wymiotami, nudnościami, biegunką i bólami brzucha. W ciągu 24-48 godzin choroba zwykle ustępuje.

Jeśli masz dolegliwości brzuszne po spożyciu grzybów, zawsze zgłoś się do lekarza. Ten skieruje cię do szpitala, gdzie przeprowadzą płukanie żołądka, podadzą węgiel aktywowany i uzupełnią płyny.

2. Objawy zatrucia grzybami

Zespół muskarynowy może powstać po zjedzeniu lejkówek, strzępiaków i olszówek. Jego objawy to zlewne poty, ślinotok, zwężone źrenice, bóle brzucha, zwolniona akcja serca i obfite wymioty. Objawy te, nawet nieleczone, ustępują po 8-10 godzinach.

Choroba nie powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Plamiste iczerwone muchomory powodują pobudzenie psychoruchowe oraz suchość w ustach, temperaturę ciała podwyższoną do 40°C, rozszerzenie źrenic, halucynacje i małe objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego. Pierwsza pomoc przy takim zatruciu polega na płukaniu żołądka i podaniu węgla aktywowanego.

Czernidlak pospolity to grzyb, który powoduje szczególne objawy zatrucia. Początkowo zjedzenie go wywołuje mały nieżyt żołądkowo-jelitowy. Jeśli w najbliższym czasie, nawet po 2-3 dniach, dojdzie do spożycia alkoholu etylowego, to spowoduje to uderzenia gorąca, zaczerwienienie twarzy, kołatanie serca, pulsowanie krwi w głowie, wzrost ciśnienia krwi. Pierwsza pomoc polega na płukaniu żołądka, podaniu dożylnie witaminy C i żelaza.

Ogólnie rzecz ujmując, zatrucia powstają po zjedzeniu grzybów, których trucizny działają na organizm człowieka. Przy podejrzeniu, że mogło dojść do zatrucia należy sprowokować wymioty. Jeśli to możliwe, warto wykonać płukanie żołądka. Następnie należy przyjąć duże ilości węgla aktywowanego. Każda osoba, która zatruła się grzybami powinna znaleźć się w szpitalu na obserwacji.

Najgroźniejszym dla nas grzybem jest muchomor sromotnikowy. W wyglądzie przypomina czubajkę kanię i gąskę zieloną, co często powoduje omyłkowe jego zbieranie. Jest on niebezpieczny, gdyż zawiera mnóstwo toksyn. Po 6-24 godzinach występują pierwsze objawy zatrucia i są to wymioty, nudności, bóle brzucha, biegunka. Trwają one 1-2 dni. Kolejnym objawem jest żółtaczka, która jest spowodowana uszkodzeniem wątroby. Zatrucia sromotnikami często kończą się śmiercią – 11-40%, gdyż objawy są późne. Pierwsza pomoc to płukanie żołądka. Przy zatruciu sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.


 

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Grzyby

Zatrucie grzybami: pierwsza pomocOdtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie...

PiestrzeniceOdtwórz wideo
Grzyby Piestrzenice

Piestrzenice to rodzaj grzybów należących do klasy workowców. W Polsce występują trzy gatunki piestrzenic: piestrzenica infułowata, piestrzenica kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia z innymi grzybami. Główka tych grzyb ... óre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne, zwłaszcza piestrzenica infułowata. Wśród piestrzenic występują...

ZasłonakiOdtwórz wideo
Grzyby Zasłonaki

W Europie istnieje 500 gatunków zasłonaków i jest to najbogatszy w gatunki rodzaj dużych grzybów w Europie. Wiele z zasłonaków jest grzybami jadalnymi, jednak niektóre są również trujące, nawet śmiertelnie.

Zatrucie grzybami a zwierzętaOdtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami a zwierzęta

(...) óżnymi gatunkami grzybów, stąd grzyby można podzielić na: grzyby jadalne, grzyby niejadalne, grzyby warunkowo jadalne i grzyby trujące, w tym powodujące zatrucia śmiertelne. Grzyby pełnią ważną rolę w ekosystemie leśnym, choćby poprzez istnienie...

Grzyb olszówkaOdtwórz wideo
Grzyby Grzyb olszówka

Olszówka to pospolita nazwa krowiaka pospolitego. Krowiak pospolity jest grzybem powodującym śmiertelne zatrucia pokarmowe. Olszówka występuje powszechnie na terenie całej Polski. Olszówka to ludowa nazwa grzyba, która wywodzi...

Mity na temat grzybówOdtwórz wideo
Grzyby Mity na temat grzybów

Pasjonaci grzybów dobrze wiedzą jak wiele mitów krąży wokół tego, jak odróżnić grzyby jadalne od tych trujących. Dużo kontrowersji istnieje także wokół pozbawiania danego okazu jego właściwości trujących. Prawda jest jednak taka, że zamiast opierać się na niesprawdzonych wskazówkach, które nie mają potwierdzenia w faktach naukowych, zdecydowanie lepszym posunięciem jest nieeksperymentowanie z podejrzanymi gatunkami, co do których nie ma się 100% pewności.

Zatrucie grzybami powikłaniaOdtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami powikłania

Spożycie muchomora sromotnikowego wyrządza wielkie szkody w organizmie, a zwłaszcza w wątrobie. Grzyb ten sprawia, że pod wpływem produkowanej przez niego toksyny amanityny powoduje on jej niewydolność, a do tego poważnie uszkadza ten organ. Wątroba jest...

Podział grzybów trującychOdtwórz wideo
Grzyby Podział grzybów trujących

Grzyby są chętnie spożywane jako dodatek do potraw oraz w postaci smażonej, gotowanej czy marynowanej. Polacy uwielbiają grzyby, lecz bardzo często zbierają te niewłaściwe. Trujące rośliny są niebezpieczne dla zdrowia, powodują zatrucia i inne problemy związane z układem pokarmowym. Grzyby trujące dzieli się na trzy grupy: grzyby niepowodujące zatruć śmiertelnych, grzyby będące przyczyną śmierci oraz grzyby podejrzane o substancje trujące. Do grzybów, które nie powodują...

Zatrucia
Układ pokarmowy Zatrucia

Zatrucia to kolejne, bardzo częste zaburzenia, z którymi się borykamy. W niektórych...

Układ pokarmowy Zatrucia ołowiem

Zatrucie ołowiem to inaczej ołowica. Ostre zatrucia ołowiem są dość rzadkie. Metal wchłaniany...

Zatrucia pokarmowe
Układ pokarmowy Zatrucia pokarmowe

Zatruciem pokarmowym nazywamy zaburzone działanie układu pokarmowego wskutek zjedzenia pokarmu...

Zatrucia cyjankami
Układ pokarmowy Zatrucia cyjankami

Cyjanowodór jest to lotna ciecz. Związek ten swym zapachem przypomina migdały. Jest...

Układ pokarmowy Zatrucia rtęcią

Zatrucie rtęcią, czyli rtęcica, to bardzo poważne zatrucie, mogące prowadzić nawet do śmierci....

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij