Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zatrucia grzybami

Podział grzybów trujących to dolegliwości pokarmowe, które powstają po zjedzeniu toksycznych, starych lub trujących roślin. Objawy zatrucia grzybami pojawiają się zaraz po zjedzeniu produktów i towarzyszą im: bóle brzucha, powiększenie źrenic, zwolnienie akcji serca oraz wymioty. Leczenie dolegliwości pokarmowych polega na przyjmowaniu odpowiednich leków i płukaniu żołądka. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym konieczna jest natychmiastowa hospitalizacja pacjenta. 

1. Wpływ grzybów na zdrowie

Wiele grzybów jadalnych jest podobnych do grzybów trujących. Niedoświadczeni zbieracze mogą łatwo się pomylić. Dlatego przed zatruciem się grzybami może nas uchronić albo bardzo dobra znajomość grzybów, albo zbieranie gatunków powszechnie znanych. Długoletni zbieracze doskonale wiedzą, że nie należy zbierać grzybów, które mają białe lub pomarańczowe blaszki pod kapeluszem. I my też pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym.

Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości odżywczych. Składają się z dużej ilości wody i małej niepełnowartościowego białka, które niestety nie jest trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. To powoduje, że są ciężkostrawne i nie należy ich podawać niemowlętom, małym dzieciom oraz osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone w tłuszczu mogą zaostrzyć zapalenie trzustki lub pęcherzyka żółciowego.

Bakteryjne zakażenie przewodu pokarmowego może być spowodowane zjedzeniem nieświeżej potrawy z grzybów. Również zatrucia i ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą spowodować niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka wiązkowa, pieprznik, kustrzebka, mleczaj, borowik szatański, olszówka, tęgoskór pospolity, gąska. Zaczyna się on nagle po 3-5 godzinach od zjedzenia grzybów i objawia się wymiotami, nudnościami, biegunką i bólami brzucha. W ciągu 24-48 godzin choroba zwykle ustępuje.

Jeśli masz dolegliwości brzuszne po spożyciu grzybów, zawsze zgłoś się do lekarza. Ten skieruje cię do szpitala, gdzie przeprowadzą płukanie żołądka, podadzą węgiel aktywowany i uzupełnią płyny.

2. Objawy zatrucia grzybami

Zespół muskarynowy może powstać po zjedzeniu lejkówek, strzępiaków i olszówek. Jego objawy to zlewne poty, ślinotok, zwężone źrenice, bóle brzucha, zwolniona akcja serca i obfite wymioty. Objawy te, nawet nieleczone, ustępują po 8-10 godzinach.

Choroba nie powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Plamiste iczerwone muchomory powodują pobudzenie psychoruchowe oraz suchość w ustach, temperaturę ciała podwyższoną do 40°C, rozszerzenie źrenic, halucynacje i małe objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego. Pierwsza pomoc przy takim zatruciu polega na płukaniu żołądka i podaniu węgla aktywowanego.

Czernidlak pospolity to grzyb, który powoduje szczególne objawy zatrucia. Początkowo zjedzenie go wywołuje mały nieżyt żołądkowo-jelitowy. Jeśli w najbliższym czasie, nawet po 2-3 dniach, dojdzie do spożycia alkoholu etylowego, to spowoduje to uderzenia gorąca, zaczerwienienie twarzy, kołatanie serca, pulsowanie krwi w głowie, wzrost ciśnienia krwi. Pierwsza pomoc polega na płukaniu żołądka, podaniu dożylnie witaminy C i żelaza.

Ogólnie rzecz ujmując, zatrucia powstają po zjedzeniu grzybów, których trucizny działają na organizm człowieka. Przy podejrzeniu, że mogło dojść do zatrucia należy sprowokować wymioty. Jeśli to możliwe, warto wykonać płukanie żołądka. Następnie należy przyjąć duże ilości węgla aktywowanego. Każda osoba, która zatruła się grzybami powinna znaleźć się w szpitalu na obserwacji.

Najgroźniejszym dla nas grzybem jest muchomor sromotnikowy. W wyglądzie przypomina czubajkę kanię i gąskę zieloną, co często powoduje omyłkowe jego zbieranie. Jest on niebezpieczny, gdyż zawiera mnóstwo toksyn. Po 6-24 godzinach występują pierwsze objawy zatrucia i są to wymioty, nudności, bóle brzucha, biegunka. Trwają one 1-2 dni. Kolejnym objawem jest żółtaczka, która jest spowodowana uszkodzeniem wątroby. Zatrucia sromotnikami często kończą się śmiercią – 11-40%, gdyż objawy są późne. Pierwsza pomoc to płukanie żołądka. Przy zatruciu sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.


 

Bożena Szalko,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Grzyby - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Grzyby
Grzyby

Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane ... właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności. Wartość odżywcza grzybów shiitake Grzyby shiitake ... będące na diecie. Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake: Grzyby...

Grzyby

Grzyby a zdrowie

Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne ... óżniać grzyby jadalne od trujących. Właściwości grzybów Grzyby w diecie to nie tylko źródło smaku i aromatu.

Grzyby

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) jest zapoznanie społeczeństwa z tematyką profilaktyki zatruć grzybami, cechami identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych ... zwiedzających, jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi r ... Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie tel. (22) 432 10 02; e-mail: promocjazdrowia@wsse.waw.pl(Grzyby trujące,...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych ... oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje błonnika pokarmowego ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwas ... mineralnym jest potas. W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto...

Grzyby

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby? Odtwórz wideo

(...) tych gatunków grzybów, co do których istnieje najmniejsze ryzyko pomyłki. Niektóre grzyby są do siebie ... ów z blaszkowatym spodem kapelusza. Grzyby blaszkowate stanowią bowiem najczęstszą przyczynę zatruć. Najbardziej niebezpieczne, pod względem możliwości pomyłki, są grzyby blaszkowate o zielonkawym lub białawym kolorze, takie jak: gołąbki, gąski, pieczarki, czubajki. Tego typu grzyby wyglądem bardzo przypominają muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trujący. W...

Grzyby

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc Odtwórz wideo

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie...

Grzyby

Piestrzenice

Piestrzenice Odtwórz wideo

Piestrzenice to rodzaj grzybów należących do klasy workowców. W Polsce występują trzy gatunki piestrzenic: piestrzenica infułowata, piestrzenica kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia z innymi grzybami. Główka tych grzyb ... óre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne, zwłaszcza piestrzenica infułowata. Wśród piestrzenic występują...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500