Zatrucie grzybami a zwierzęta (WIDEO)
Niektóre grzyby trujące są nieszkodliwe dla zwierząt
Część grzybów trujących dla człowieka dla zwierząt jest nieszkodliwych i ich spożycie nie powoduje zatruć. Różne gatunki różnią się od siebie pod względem wrażliwości na substancje toksyczne, szybkości metabolizmu i możliwości spożywania określonych pokarmów. Dziekie zwierzęta leśne są ewolucyjnie lepiej przystosowane do jedzenia i trawienia grzybów niż człowiek. Mają dość szybkie tempo metabolizmu i spożycie przez nie grzybów, które dla człowieka są trujące, u nich nie powoduje żadnych szkód. Za niwelowanie efektu toksycznego substancji zawartych w grzybach odpowiadają zwłaszcza układy enzymatyczne. W odróżnieniu od zwierząt człowiek nie posiada enzymów trawiennych mogących zneutralizować amanityny, czyli toksyny występujące w muchomorze sromotnikowym.
Człowiek w różnym stopniu jest w stanie sobie poradzić z różnymi gatunkami grzybów, stąd grzyby można podzielić na: grzyby jadalne, grzyby niejadalne, grzyby warunkowo jadalne i grzyby trujące, w tym powodujące zatrucia śmiertelne. Grzyby pełnią ważną rolę w ekosystemie leśnym, choćby poprzez istnienie zjawiska symbiozy z korzeniami drzew. Bardzo groźny dla ludzi muchomor sromotnikowy jest ważnym partnerem drzew leśnych, pod którymi rośnie. Zwierzeta leśne mają też lepszy od człowieka zmysł węchu, służący im do rozpoznawania zapachów, w tym trującego pokarmu. Zwierzę, które wyczuje, że grzyb nie nadaje się do zjedzenia, po prostu go nie ominie.