Zatrucie grzybami: metody leczenia

Leczenie zatruć grzybami zależy od rodzaju grzyba i czasu, jaki minął od jego spożycia do wystąpienia pierwszych objawów zatrucia. Jeśli objawy zatrucia występują w przeciągu godziny od zjedzenia trującego grzyba, można jeszcze przeprowadzić płukanie żołądka. Płukanie żołądka przy zatruciach grzybami ma na celu jak najszybsze usunięcie toksycznego pokarmu z przewodu pokarmowego i zniwelowanie przenikania substancji trujących do krwiobiegu. Jeśli podejrzewasz u siebie zatrucie grzybami, powinieneś jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub pojechać do szpitala.

W celu potwierdzenia zatrucia grzybami oraz identyfikacji gatunku powodującego zatrucie, należy zachować pozostałe, niezjedzone grzyby oraz wszelkie po nich resztki. Wynikiem zatrucia niektórymi grzybami może być uszkodzenie wątroby, które wymaga leczenia za pomocą dializy wątroby lub jej przeszczepu. Przeszczepienie wątroby jest stosowane w stanach krytycznych, kiedy wątroba przestaje pełnić swoje funkcje. Oczywiście, transplantacja ma swoje ograniczenia, polegające zwłaszcza na niewielkiej dostępności narządów do przeszczepów. Przy podejrzeniu zatrucia grzybami pierwszą reakcją powinno być sprowokowanie wymiotów. Wymioty można wywołać poprzez wypicie mocno osolonej wody z rozpuszczonym węglem aktywnym. Przy zatruciu grzybami konieczne jest jednak zawsze szybkie przewiezienie pacjenta do szpitala.

Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

Artykuły Grzyby

Grzyby Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane ... właściwościom są one w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności. Wartość odżywcza grzybów shiitake Grzyby shiitake ... będące na diecie. Zawartość składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake: Grzyby...

Zatrucia grzybami
Grzyby Zatrucia grzybami

(...) muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle smaczne, jednak nie posiadają prawie żadnych wartości ... z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich nadmiar może spowodować niestrawność, a smażone lub duszone ... niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka żółta, gołąbki, bedłka, opieńka wiązkowa ... sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.  (Zdrowa dieta, Grzyby trujące, Grzyby jadalne, Zdrowe...

Grzyby a zdrowie
Grzyby Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne ... óżniać grzyby jadalne od trujących. Właściwości grzybów Grzyby w diecie to nie tylko źródło smaku i aromatu.

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?
Grzyby Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) jest zapoznanie społeczeństwa z tematyką profilaktyki zatruć grzybami, cechami identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie zostaną zaprezentowane 63 atrapy grzybów jadalnych, niejadalnych ... zwiedzających, jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane będą ponadto planszami ilustrującymi r ... Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie tel. (22) 432 10 02; e-mail: promocjazdrowia@wsse.waw.pl(Grzyby trujące,...

Grzyby Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych ... oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje błonnika pokarmowego ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwas ... mineralnym jest potas. W zależności od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto...

Jak zbierać grzyby? Odtwórz wideo
Grzyby Jak zbierać grzyby?

(...) tych gatunków grzybów, co do których istnieje najmniejsze ryzyko pomyłki. Niektóre grzyby są do siebie ... ów z blaszkowatym spodem kapelusza. Grzyby blaszkowate stanowią bowiem najczęstszą przyczynę zatruć. Najbardziej niebezpieczne, pod względem możliwości pomyłki, są grzyby blaszkowate o zielonkawym lub białawym kolorze, takie jak: gołąbki, gąski, pieczarki, czubajki. Tego typu grzyby wyglądem bardzo przypominają muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trujący. W...

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc Odtwórz wideo
Grzyby Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie...

Piestrzenice Odtwórz wideo
Grzyby Piestrzenice

Piestrzenice to rodzaj grzybów należących do klasy workowców. W Polsce występują trzy gatunki piestrzenic: piestrzenica infułowata, piestrzenica kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia z innymi grzybami. Główka tych grzyb ... óre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne, zwłaszcza piestrzenica infułowata. Wśród piestrzenic występują...

pokaż 10 następnych