Trwa ładowanie...

Zioła w ciąży – dozwolone, niedozwolone

Zioła w ciąży - dozwolone, niedozwolone
Zioła w ciąży - dozwolone, niedozwolone (Adobe Stock)

Zioła w ciąży mogą pomóc w zwalczaniu wielu nieprzyjemnych dolegliwości takich jak mdłości, zgaga, nadmierne zmęczenie czy zaparcia. Pacjentki powinny jednak zdawać sobie sprawę, że nie każda roślina lecznicza może być stosowana w tym czasie. Zażycie niektórych ziół może doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy, a nawet poronienia. Jakie zioła można pić w ciąży? Które są niewskazane dla przyszłych mam?

spis treści

1. Zioła w ciąży

Zioła w ciąży wydają się być doskonałym, naturalnym, a przede wszystkim nieszkodliwym zamiennikiem dla tabletek oraz środków farmakologicznych na receptę. Znaczna część ciężarnych uważa, że stosowanie ziołowych mieszanek nie szkodzi ani zdrowiu dziecka, ani zdrowiu mamy. Czy tak jest naprawdę?

Okazuje się, że nie do końca. Część ziół rzeczywiście może łagodzić ciążowe dolegliwości. Jednak w sprzedaży prócz bezpiecznych ziół zwalczających nieprzyjemne problemy ciążowe, dostępne są również takie, które mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu lub utraty nienarodzonego dziecka.

2. Zioła w ciąży – jakie mają właściwości

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

W czasie ciąży organizm kobiety podlega licznym przemianom, co przyczynia się do powstawania wielu dolegliwości. Do najczęstszych ciążowych przypadłości zalicza się m.in.

Wiele tych problemów można łagodzić przy pomocy ziół. W zależności od właściwości rośliny, napary mogą korzystnie wpływać na układ trawienny, działać rozluźniająco, hamować wzdęcia oraz zapobiegać zaparciom.

Inne ziołowe herbaty mogą z kolei łagodzić stany niepokoju i lęku oraz delikatnie uspokajać. Wiele ziół ma kojące właściwości, które pomagają w leczeniu mdłości oraz zgagi. Niektóre rośliny, z uwagi na bakteriobójcze i przeciwzapalne działanie, pomagają też w łagodzeniu przeziębienia u ciężarnych.

Napary, herbaty i inhalacje z ziół ułatwiają usuwanie wydzieliny, pomagają odetkać zatkany nos oraz łagodzą kaszel.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Zioła w ciąży – jak stosować?

Większość specjalistów podkreśla, że kobiety w ciąży nie powinny zupełnie rezygnować z ziołowych napojów, które nie wykazują szkodliwego wpływu na przebieg ciąży. Wiele z nich jest bowiem bogatym źródłem witamin, pierwiastków i składników odżywczych.

Dlatego też w czasie ciąży warto stosować zioła profilaktycznie, jako dodatek do diety. Wzmacniają bowiem naturalne siły organizmu, stanowią doskonałą ochronę przed infekcjami.

Zioła warto stosować także w celu łagodzenia przykrych dolegliwości. Jednak przy stosowaniu ziół w ciąży należy zawsze kierować się bezpieczeństwem. Dlatego też, zanim ciężarna włączy je do swojej diety, warto by skonsultowała to ze swoim lekarzem.

Ponadto ważne, by przyszłe mamy zachowywały umiar w stosowaniu wyrobów zielarskich i zawsze stosowały się do zaleceń lekarza.

4. Zioła dozwolone w ciąży

Znaczna część ziół jest dopuszczona do stosowania w trakcie ciąży. Jednak nawet rośliny powszechnie uważane za bezpieczne mogą mieć różny wpływ na organizm ciężarnej. Wiele z nich może powodować reakcje alergiczne, a znaczna część wchodzi także w reakcje z lekami oraz z suplementami diety.

Dlatego też zioła w ciąży powinny być stosowane tylko za zgodą lekarza. Specjalista jest w stanie określić czy dane zioło jest bezpieczne dla kobiety w ciąży, oraz w jakiej postaci i jak długo powinna je przyjmować.

4.1. Melisa w ciąży

Melisa w ciąży jest doskonałym, a przy tym naturalnym środkiem łagodzącym napięcie, pobudzenie i zdenerwowanie. Zioło to słynie ze swoich właściwości uspokajających od setek lat. Przeciwdziała dolegliwościom bólowym głowy, poprawia samopoczucie oraz ułatwia zasypianie.

Melisa w ciąży może być stosowana nie tylko wewnętrznie, ale też zewnętrznie. Okłady ze świeżych liści melisy świetnie sprawdzą się przy urazach, otarciach, ukąszeniach owadów, czy przy opryszczce.

4.2. Mięta w ciąży

Dobrym sposobem na niektóre dolegliwości ciążowe są także napary miętowe. Mięta jest źródłem cennych witamin, takich jak witamina C, A, B1 i B9 (kwas foliowy). Zawiera także wiele minerałów, np. żelazo, wapń, potas, magnez. Oprócz tego znajdują się w niej olejki eteryczne, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy oraz fitosterole.

Napary miętowe mają odświeżający, pobudzający smak i aromat, dlatego też świetnie sprawdzą się do łagodzenia nudności i wymiotów. Ponadto herbata z mięty pomaga w trawieniu, przyda się więc przy problemach takich jak wzdęcia czy zaparcia. Regularne picie ziołowego napoju uspokaja oraz łagodzi objawy stresu.

4.3. Rumianek w ciąży

Rumianek jest ziołem, które zawiera wiele cennych substancji prozdrowotnych. Jest bogaty w fitosterole, spiroeter, poliacetyleny, garbniki katechinowe, fenolokwasy, związki kumarynowe i śluzowe. Znaleźć w nim można także witaminę C, sole mineralne, flawonoidy, czy cholinę. Zioło działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwwrzodowo.

Rumianek świetnie wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe i zwalcza zgagę. Zioło można stosować także zewnętrznie. Jego przeciwbakteryjne i łagodzące działanie pomaga także przy alergiach skórnych.

4.4. Pokrzywa w ciąży

Pokrzywa to zioło bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, C i K, składniki mineralne (żelazo, jod, krzem, potas, wapń, fosfor, magnez) oraz w fitosterole, histaminę, serotoninę, karotenoidy i we flawonoidy.

Herbata z pokrzywy może pomóc przy uciążliwych obrzękach (np. kostek), które dokuczają ciężarnym zwłaszcza w ostatnich tygodniach ciąży. Reguluje też poziom cukru we krwi, stymuluje układ trawienny do właściwej pracy oraz wspiera kondycję całego organizmu.

Jednocześnie pokrzywa w ciąży może sprzyjać krwawieniu, dlatego też tego zioła nie należy włączać do diety bez konsultacji z lekarzem.

4.5. Szałwia w ciąży

Szałwia to bogate źródło witamin (witaminy z grupy B, C, A), cennych minerałów (wapń, cynk, potas, sód, żelazo i magnez), garbników, fitoestrogenów oraz karotenu.

Roślina działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych, problemów z gardłem lub dziąsłami. Pobudza także pracę układu pokarmowego, obniża poziom złego cholesterolu i stężenie glukozy we krwi.

Szałwia w ciąży, stosowana za zgodą lekarza, może być wykorzystana do płukania gardła lub jamy ustnej. Pomimo tak wielu cennych właściwości nie powinna jednak być stosowana wewnętrznie. Uważa się, że zbyt częste stosowanie jej może mieć niekorzystny wpływ na przebieg ciąży. Dlatego też przed sięgnięciem po szałwię, należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

4.6. Imbir w ciąży

Stosowanie imbiru może pomóc w wielu dolegliwościach ciążowych. W pierwszych tygodniach ciąży zioło świetnie sprawdza się do łagodzenia nudności i wymiotów. Ponadto jest ono pomocne w walce z przeziębieniem, wspomaga trawienie. Pomaga także na zaparcia oraz wzdęcia.

4.7. Kwiat czarnego bzu w ciąży

Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminę C, B i A oraz sole mineralne (wapń, magnez, cynk, potas). Znajdują się w nich również flawonoidy, związki polifenolowe, sterole, triterpeny, glikozydy, czy olejki eteryczne.

Kwiat bzu działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i napotnie. Świetnie sprawdzi się przy łagodnych infekcjach oraz do wzmocnienia odporności. Napar z czarnego bzu można też wykorzystywać do płukania bolącego gardła.

4.8. Inne zioła w ciąży

Inne zioła, które za zgodą lekarza można włączyć do diety ciężarnej to:

  • Mniszek lekarski – mniszek lekarski jest rośliną, która wspomaga wydzielanie żółci, zapobiega problemom trawiennym takim jak zgaga. Świetnie radzi sobie również z usuwaniem nadmiaru wody u kobiet w ostatnich miesiącach ciąży. Mniszek lekarski w ciąży polecany jest na obniżenie ciśnienia, ponieważ stanowi doskonałą alternatywę dla takich preparatów jak tabletki na nadciśnienie.
  • Siemię lniane – kolejne ważne pytanie ciężarnych pacjentek brzmi: co na zaparcia w ciąży? Okazuje się, że zatwardzenie w ciąży można zwalczyć za pomocą siemienia lnianego. Siemię lniane stanowi cenne bogactwo witamin, mikroelementów oraz aminokwasów. Siemię zwalcza problemy trawienne, ponieważ reguluje perystaltykę jelit. Na zgagę w ciąży produkt ten sprawdzi się równie doskonale, co rumianek.
  • Żurawina – według lekarzy nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania żurawiny w okresie ciąży. Żurawina doskonale zwalcza infekcje układu moczowego, tzn. zapalenie pęcherza w ciąży.
  • Owoce malin – owoce malin często polecane są na infekcje przebiegające z podwyższoną temperaturą ciała, ze względu na ich działanie napotne. Kobiety spodziewające się dziecka mogą bez obaw sięgać po ten produkt. Maliny są doskonałym, a przy tym naturalnym środkiem zwalczającym bakterie, stany zapalne, biegunki.
  • Nagietek – nagietek w ciąży w pierwszym trymestrze wzmacnia organizm kobiety i płodu. Może być stosowany także zewnętrznie na wszelkiego rodzaju stłuczenia, wysypki czy rany.
  • Przyprawy w ciąży – dolegliwości w tym okresie mogą łagodzić także niektóre przyprawy kuchenne. Na nudności, czy przeziębienie pomocny może być majeranek w ciąży. Warto jednak pamiętać, by nie stosować go bez konsultacji z lekarzem.

5. Zioła niedozwolone w ciąży

Prócz nieszkodliwych i bezpiecznych dla przebiegu ciąży ziół są również takie, których kobiety ciężarne powinny się wystrzegać. Niezwykle szkodliwy wpływ na przebieg ciąży (a także na okres laktacji) ma np. krwawnik pospolity. Stosowanie tego produktu może skutkować przedwczesnymi skurczami macicy, przedterminowym porodem, a nawet poronieniem.

Podobne działanie może wywołać roślina o nazwie tasznik pospolity (ziele tasznika). Zażywanie go jest przeciwwskazane zarówno w okresie ciąży, jak i okresie karmienia piersią. Substancje zawarte w taszniku pospolitym mogą wywoływać skurcze macicy, a u kobiet karmiących piersią przenikać do mleka.

Kolejne zioło zakazane w ciąży to chmiel. Stosowanie chmielu może wywołać wyprodukowanie nadmiernej ilości estrogenów w ciele kobiety. Nadmiar tego hormonu jest szkodliwy dla nienarodzonego dziecka (maluch może cierpieć na różnorodne wady wrodzone).

Przyszłe mamy powinny uważać także na tymianek w ciąży, który stymuluje macicę do skurczów. Chociaż jako dodatek i przyprawa do dań nie jest niebezpieczny, to jednak stosowanie go w zbyt dużych ilościach (np. napary tymiankowe) może wywołać przykre konsekwencje. Niewskazane są także napary z rozmarynu w ciąży, które także mogą prowadzić do skurczów macicy i poronienia.

6. Zioła na uspokojenie w ciąży

Ciężarne doświadczają bardzo różnych nastrojów. W związku z nową sytuacją oraz ze zmianami hormonalnymi, często obok radości, pojawia się także niepokój oraz nerwowość. Te trudne emocje mogą łagodzić herbatki ziołowe.

Najlepsze a zarazem najbardziej bezpieczne zioła na uspokojenie to przede wszystkim melisa lekarska. Napary z melisy łagodzą stany niepokoju i lęku, wpływają na spokojny sen.

W łagodzeniu napięć w ciąży pomocne mogą być także herbatki z rumianku. Rumianek koi nerwy, pozwala zachować równowagę psychiczną. Działa wyciszająco, uspokaja.

Waleriana w ciąży?

Przyszłe mamy zastanawiają się często, czy w sytuacji silnego stresu mogą sięgać po walerianę. Z uwagi na brak wystarczających danych, nie zaleca się zwykle jej stosowania u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Wszelkie wątpliwości najlepiej jednak wyjaśnić z lekarzem prowadzącym ciążę.

7. Zioła na przeziębienie w ciąży

Zioła mogą skutecznie złagodzić dolegliwości, takie jak katar, kaszel, gorączka, czy ból gardła. Mogą być stosowane samodzielnie lub uzupełniać tradycyjną terapię farmakologiczną (jeśli lekarz nie ma przeciwwskazań). W łagodzeniu przeziębienia w ciąży pomocne mogą być:

  • inhalacje z dodatkiem rumianku czy mięty,
  • wąchanie świeżego chrzanu,
  • syrop z cebuli lub czosnku,
  • napar z siemienia lnianego z miodem,
  • herbatka lipy,
  • napar z kwiatu z czarnego bzu,
  • herbata imbirowa z miodem i sokiem z cytryny.

8. Zioła na trawienie w ciąży

Po zioła w ciąży warto sięgnąć także w przypadku problemów z trawieniem. Część z nich wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Są to m.in.:

  • siemię lniane – zawiera duża błonnika, który stymuluje perystaltykę jelit, pomaga przy zaparciach,
  • mięta – stymuluje wydzielanie żółci,
  • rumianek – pomaga na niestrawność, stymuluje produkcję żółci,
  • imbir – pobudza wytwarzanie śliny, soków żołądkowych, żółci,
  • mniszek lekarski – wspomaga pracę wątroby,
  • melisa – pomaga rozkurczać mięśnie gładkie jelit, pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Lawenda w ciąży?

Kolejnym zielem, które działa pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i żółci jest lawenda. Roślina poprawia także trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Jednak z uwagi na niewystarczającą ilość badań nie jest ona rekomendowana dla ciężarnych. Zasadność jej włączenia do diety należy omówić z lekarzem.

9. Jakich herbat unikać w ciąży?

W ciąży należy unikać herbat, które w swoim składzie mają zioła takie jak:

Ponadto ostrożność należy zachować, sięgając po:

  • białą herbatę – jest bogatym źródłem kofeiny,
  • zieloną herbatę – zawiera kofeinę, niektóre substancje w niej zawarte utrudniają wchłanianie kwasu foliowego,
  • herbatę z liści malin – zbyt duże ilości w pierwszym trymestrze ciąży mogą powodować skurcze macicy,
  • herbatę jaśminową – olejek jaśminowy może powodować skurcze,
  • herbatkę koperkową – ze względu na ryzyko poronienia jej picie nie jest wskazane zwłaszcza podczas pierwszego trymestru.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze