Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zmodyfikowane białko w leczeniu hemofilii

Genetycznie modyfikowany czynnik krzepnięcia może przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia hemofilii oraz innych zaburzeń krzepnięcia. Zmodyfikowane białko w bezpieczny sposób kontroluje krwawienie u myszy chorych na hemofilię i może sprawdzić się także w przypadku ludzi.

Badania nad nową metodą leczenia hemofilii

Naukowcy wykorzystali występujący naturalnie czynnik koagulacji Xa, czyli białko aktywne w procesie krzepnięcia krwi, i zmodyfikowali go, tworząc wariant, który w bezpieczny sposób kontroluje krwawienie u myszy dotkniętych hemofilią. Wariant ten zmienia kształt czynnika Xa, co czyni go bezpieczniejszym i bardziej skutecznym. Ponadto na dłużej zostaje on w krwiobiegu. Kształt Xa zmienia się, gdy wchodzi on w interakcję z innymi czynnikami krzepnięcia po urazie. Zwiększa to aktywność białka, które zatrzymuje krwawienie. U chorych na hemofilię zdolność organizmu do produkcji tego białka jest zaburzona. W rezultacie dochodzi do spontanicznych, niekiedy groźnych dla życia, epizodów krwawienia. Leczenie hemofilii polega na częstych infuzjach białka krzepnięcia. Infuzje są jednak kosztowne, a u niektórych chorych pobudzają produkcję przeciwciał, które obniżają skuteczność leczenia. Pacjentom, u których wystąpiły przeciwciała, podaje się leki takie jak czynnik VIIA oraz koncentraty kompleksu protrombiny, które przywracają zdolność krzepnięcia krwi. Leki te są jednak bardzo kosztowne i nie zawsze skuteczne. W swoich badaniach naukowcy wykazali, że zastosowanie wariantu białka przynosi lepsze rezultaty niż czynnik VIIA. Modyfikacje białka sprawiają, że jest aktywne przez dłuższy czas, przy czym ryzyko niepożądanych działań, na przykład nadmiernego krzepnięcia krwi, jest ograniczone.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Hemofilia - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Hemofilia
Środki wspomagające odchudzanie

Białko a odchudzanie

Coraz więcej diet odchudzających nakazuje zwiększenie zawartości białka w diecie. Białko w produktach nabiałowych przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. W związku z tym wa

Białka

Białko w diecie

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Jest to główny składnik skóry, mięśni, narządów i gruczołów. Białko jest również we

Białka

Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy, hormony. Ponadto regulują gospodark

Normy laboratoryjne

Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego składnika krwi, w którym znajdują się składniki morfologiczne). Osocze transportuje cząsteczki niezbędne komórkom, tj. elektrolity, białka i inne...

Normy laboratoryjne

Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów procesów krzepnięcia. Stanowią one istotny element równowagi między aktywnością czynników prozakrzepowych, a aktywnością czynników...

Normy laboratoryjne

Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób, które pozwalają ocenić funkcjonowanie organizmu. Badanie moczu wykonuje się na czczo. Badany osobiście pobiera próbkę moczu rano, tuż po...

Białka

Produkty bogate w białko

Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Ponadto dostarcza cennych aminokwasów, potrzebnych do katalizowania w

Normy laboratoryjne

Białko całkowite we krwi

Białko całkowite we krwi to zbiór wszystkich frakcji białek krwi, takich jak: albuminy, globuliny, fibrynogeny, lipoproteiny, glikoproteiny i wiele innych. Dotąd poznano ponad 300 białek występujących we krwi, a liczba ich stale rośnie. Oprócz...

Normy laboratoryjne

Białko płodowe alfa (AFP)

Białko płodowe alfa (AFP), inaczej alfa-fetoproteina, to glikoproteina o masie molowej 69 000. Wytwarzana jest ona w dużych ilościach przez pęcherzyk żółtkowy, a po jego zaniku przez przewód pokarmowy i wątrobę płodu. Najwyższe stężenie...

Białka

Jedz białko na śniadanie!

Powszechnie wiadomo, że śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Ponadto bardzo ważny jest jego skład. Od tego, jakie składniki odżywcze zafundujemy na

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500