Zmodyfikowane białko w leczeniu hemofilii

Genetycznie modyfikowany czynnik krzepnięcia może przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia hemofilii oraz innych zaburzeń krzepnięcia. Zmodyfikowane białko w bezpieczny sposób kontroluje krwawienie u myszy chorych na hemofilię i może sprawdzić się także w przypadku ludzi.

Badania nad nową metodą leczenia hemofilii

Naukowcy wykorzystali występujący naturalnie czynnik koagulacji Xa, czyli białko aktywne w procesie krzepnięcia krwi, i zmodyfikowali go, tworząc wariant, który w bezpieczny sposób kontroluje krwawienie u myszy dotkniętych hemofilią. Wariant ten zmienia kształt czynnika Xa, co czyni go bezpieczniejszym i bardziej skutecznym. Ponadto na dłużej zostaje on w krwiobiegu. Kształt Xa zmienia się, gdy wchodzi on w interakcję z innymi czynnikami krzepnięcia po urazie. Zwiększa to aktywność białka, które zatrzymuje krwawienie. U chorych na hemofilię zdolność organizmu do produkcji tego białka jest zaburzona. W rezultacie dochodzi do spontanicznych, niekiedy groźnych dla życia, epizodów krwawienia. Leczenie hemofilii polega na częstych infuzjach białka krzepnięcia. Infuzje są jednak kosztowne, a u niektórych chorych pobudzają produkcję przeciwciał, które obniżają skuteczność leczenia. Pacjentom, u których wystąpiły przeciwciała, podaje się leki takie jak czynnik VIIA oraz koncentraty kompleksu protrombiny, które przywracają zdolność krzepnięcia krwi. Leki te są jednak bardzo kosztowne i nie zawsze skuteczne. W swoich badaniach naukowcy wykazali, że zastosowanie wariantu białka przynosi lepsze rezultaty niż czynnik VIIA. Modyfikacje białka sprawiają, że jest aktywne przez dłuższy czas, przy czym ryzyko niepożądanych działań, na przykład nadmiernego krzepnięcia krwi, jest ograniczone.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
0
Komentarze

Artykuły Hemofilia

Normy laboratoryjne Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego składnika krwi, w którym znajdują się składniki morfologiczne). Osocze transportuje cząsteczki niezbędne komórkom, tj. elektrolity, białka i inne...

Normy laboratoryjne Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów procesów krzepnięcia. Stanowią one istotny element równowagi między aktywnością czynników prozakrzepowych, a aktywnością czynników...

Białka Zapotrzebowanie na białko

Białko warunkuje prawidłowy rozwój organizmu. Jednakże nadmiar białka w diecie prowadzi do niewydolności nerek oraz wątroby, dlatego należy je spożywać w odpowiednich ilościach.

Białka Białko w diecie

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Jest to główny składnik skóry, mięśni, narządów i gruczołów. Białko jest również we wszystkich płynach organizmu człowieka z wyjątkiem moczu i żółci....

Białko w moczu
Normy laboratoryjne Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób, które pozwalają ocenić funkcjonowanie organizmu. Badanie moczu wykonuje się na czczo. Badany osobiście pobiera próbkę moczu rano, tuż po...

Środki wspomagające odchudzanie Białko a odchudzanie

Dieta bogatobiałkowa wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. Jednakże zbyt duża ilość białka w diecie może powodować uszkodzenie wątroby i nerek.

Badanie moczu na białko Odtwórz wideo
Białko w moczu Badanie moczu na białko

W celu wykrywania białka w moczu stosuje się metodę paskową, która wykrywa głównie albuminy. W laboratoriach do oceny ilościowej wydalanego białka używa się metod kalorymetrycznych, a do oceny albuminurii metod immunologicznych. Zdrowy...

Jedz białko na śniadanie!
Białka Jedz białko na śniadanie!

Wyniki badań sugerują, że jedzenie śniadania bogatego w białko może być skuteczną metodą na lepszą kontrolę apetytu i walkę z objadaniem się, szczególnie wśród młodych ludzi.

Produkty bogate w białko
Białka Produkty bogate w białko

Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Ponadto dostarcza cennych aminokwasów, potrzebnych do katalizowania wielu reakcji enzymatycznych w organizmie. Dzięki białkom możliwy jest skurcz...

Normy laboratoryjne Białko całkowite we krwi

Białko całkowite we krwi to zbiór wszystkich frakcji białek krwi, takich jak: albuminy, globuliny, fibrynogeny, lipoproteiny, glikoproteiny i wiele innych. Dotąd poznano ponad 300 białek występujących we krwi, a liczba ich stale rośnie. Oprócz...

pokaż 10 następnych