Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO)
Ogromna kanapka
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są podstawą każdej diety. Można wyróżnić kwasy omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające 3 wiązania nienasycone w cząsteczce i kwasy omega-3, zawierające 6 wiązań podwójnych.
Najważniejszą funkcją NNKT jest utrzymanie prawidłowej struktury i funkcji błon komórkowych. Wpływają na skórę – łagodzą objawy trądziku i łuszczycy. Ponadto obniżają zachorowalność na raka sutka i prostaty. Podczas kuracji odchudzających NNKT zmniejszają łaknienie i wahania poziomu cukru we krwi.
Najważniejszymi kwasami nienasyconymi potrzebnymi w organizmie człowieka są:
- kwas dokozaheksaenowy,
- kwas eikozapentaenowy.
Niedobór NNKT jest szczególnie zauważalny u dzieci w wieku szkolnym i dorosłych pracujących fizycznie. Powoduje osłabienie włosów, trudne gojenie się ran i obniżenie odporności.
Bardzo ważne jest, aby stosować w diecie wystarczające ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż nie są one syntetyzowane w organizmie. W całości muszą być one dostarczone z pożywieniem. Średnie zapotrzebowanie człowieka na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to 0,5-1,8 grama na dobę.
Co jest dobrym źródłem kwasów nienasyconych? Wtórnym źródłem kwasów Omega-3 są głównie tłuste ryby morskie, takie jak:
- makrele,
- sardynki,
- śledzie,
- dorsze.
Pierwotnym źródłem tego rodzaju kwasów tłuszczowych są natomiast algi morskie, które są naturalnym pożywieniem tych ryb.
O tym, jakie pokarmy są najlepszymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych, opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.