Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa fasolowa - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze

Avatar placeholder
13.04.2021 09:50
Przygotowanie zupy fasolowej, jest proste
Przygotowanie zupy fasolowej, jest proste (123rf.com)

Zupa fasolowa na sposób arabski to istny pogromca kalorii. Dzięki zawartości aromatycznych przypraw, jak kminek czy cynamon, potrawa pobudza przemianę materii, podnosi temperaturę ciała i wspomaga trawienie. Dodatkowo, zawartość dużej ilości warzyw to doskonałe źródło błonnika, różnorodnych witamin i składników mineralnych.

spis treści

1. Składniki zupy fasolowej

  • 1 puszka pomidorów,

  • 1 puszka mieszanki fasoli,

  • 2 papryki,

  • 1 cukinia,

  • 1 szklanka zielonej soczewicy,

  • mrożone liście szpinaku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej suszonej sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka ziaren kminku,
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros,
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala,
  • bulion drobiowy (kostka),

  • sok z 1/4 cytryny,

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,

  • zasmażka błyskawiczna,

  • opcjonalnie tarty żółty ser.
Czarna fasola – właściwości zdrowotne
Czarna fasola – właściwości zdrowotne [5 zdjęć]

Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele

zobacz galerię
Zobacz film: "Warzywne zupy dla rodziny"

2. Sposób przygotowania zupy z fasoli

Przygotowanie zupy fasolowej, jest proste. W garnku należy rozgrzać olej i smażyć poszatkowaną cebulę z kurkumą, cynamonem, kminkiem i suszoną papryką, aż cebula będzie miękka. Następnie dodać: odcedzoną fasolę, pomidory, pokrojoną paprykę i cukinię oraz szpinak. Do tego dodać 3 szklanki wywaru. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny i przyprawy. Gotować, aż papryka będzie miękka, ciągle mieszając. Gotową zupę fasolową można podawać z serem żółtym na wierzchu i odrobiną jogurtu naturalnego. W razie potrzeby można zagęścić zupę zasmażką.

3. Jakie wartości odżywcze zawiera 1 porcja zupy fasolowej?

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie235,5
Białko10,2 g
Tłuszcze11,51 g
Cholesterol0 mg
Węglowodany31,99 g
Błonnik9,02 g
Witamina C200,96 mg
Witamina A888,85 µg

Przeczytaj też:

4. Właściwości zdrowotne zupy

Fasola stanowi bogate źródło białka roślinnego i jest doskonałym substytutem mięsa dla wegetarian. Warzywo to zawiera witaminy z grupy B, C i E, a także niezwykle istotny dla naszego organizmu wapń i fosfor. Dodając do zupy fasolowej aromatyczne przyprawy, takie jak kminek czy cynamon, nadajemy jej nie tylko bogaty smak, ale pobudzamy też dzięki temu swoją przemianę materii. Dzięki dużej ilości warzyw, zapewniamy swojemu organizmowi bogate źródło błonnika, a także różnorodnych witamin i składników mineralnych.

5. Soczewica ciekawym i zdrowym dodatkiem zupy fasolowej

Soczewica, która jest jednym ze składników zupy fasolowej, dostarcza potrawie istotnego białka – ważnego budulca mięśni – oraz wzbogaca ją o węglowodany złożone ważne dla utrzymania energii w ciągu aktywnego dnia. Potrawa idealna dla osób dbających o linię i lubiących orientalną kuchnię!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze