Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa krem z kalafiora

Avatar placeholder
14.03.2017 18:22
Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora

Potrawa bogata w błonnik i niskokaloryczna. Chude mleko zaproponowane zamiast tradycyjnej śmietany pozwala oszczędzić nasycony tłuszcz i kalorie.

Składniki (4 porcje)

  • 400 g oczyszczonych różyczek kalafiora,
  • 800 ml bulionu jarzynowego (błyskawicznego),
  • 40 g mąki,

  • 120 ml chudego mleka,

  • 20 g margaryny dietetycznej,

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Różyczki kalafiora wrzucić do wrzątku i krótko obgotować. Zagrzać bulion, wymieszać starannie mąkę z mlekiem i wlać do bulionu, cały czas mieszając. Dodać kalafior oraz margarynę. Podgrzać zupę jeszcze raz, ale już jej nie gotować. Zmiksować ją i doprawić do smaku przyprawami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie90,4
Białko4,5 g
Tłuszcz3,1 g
Cholesterol1,5 mg
Węglowodany13,8 g
Błonnik2,6 g
Witamina C69,3 mg
Witamina A37,7 µg

Komentarz

Zupa stanowi dobre źródła witaminy C ale także witamin B1 i B2 oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i fosfor. Potrawa ma działanie odkażające i antynowotworowe. Kalafior działa wzdymająco, ale poddany obróbce cieplnej i zmiksowany jest łatwiej trawiony, dzięki czemu potrawa może być spożywana nawet w przypadku diety lekkostrawnej. Zupa zawiera mało złego cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze