Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zupa pomidorowa

Zupa bogata w  likopen. Ten nieoceniony antyutleniacz to bardzo silna bariera dla działania wolnych rodników. Chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami.

Składniki (4 porcje)

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 30 g mąki,
  • 40 g przecieru pomidorowego,

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 300 g pomidorów,

  • sól,

  • mielone goździki,
  • 125 g chudego jogurtu,
  • ½ pęczka szczypiorku.


Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę w dużym garnku, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać przecier pomidorowy i wlać bulion warzywny. Zagotować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, chwilę w nim potrzymać, włożyć do zimnej wody, potem obrać ze skórki. Pokroić pomidory na kawałki i włożyć do zupy. Posolić zupę do smaku. Gotować przez 5 minut, doprawić goździkami. Przed podaniem na stół zrobić na każdej porcji kleks z jogurtu i posypać szczypiorkiem. Zupa pomidorowa zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie
Białko
Tłuszcz
Cholesterol
Węglowodany
Błonnik
Witamina C
Witamina A
173,7
4,6 g
11,4 g
3,2 mg
15,5 g
2,0 g
31,3 mg
227,6 µg

Komentarz
Potrawa doskonale nawilża naskórek, pomaga rozjaśnić cerę, a także leczy wypryski i trądzik. Pomidory podwyższają ponadto poziom prokolagenu, który zapewnia skórze elastyczność opóźniając procesy starzenia. Zupa jest  źródłem soli bromu, która uspokaja układ nerwowy. Potrawa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna witamin.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa meksykańska

(...) Komentarz Dodatkowym atutem zupy meksykańskiej jest obecność majeranku. Zioło to pobudza trawienie, działa kojąco na narządy...

Zupy

Zupa dyniowa

Zupa z dyni to propozycja potrawy łatwej do przygotowania i niskokalorycznej. Jej głównym atutem jest wysoka zawartość beta-karotenu. Ta prowitamina jest składnikiem ludzkiej skóry, a dostarczana w odpowiednich ilościach poprawia jej wygląd i nadaje...

Zupy

Zupa włoska z ciecierzycy

Zupa na bazie mało popularnej w polskiej kuchni ciecierzycy to źródło cennego białka. Potrawa  wzmacnia i odżywia mięśnie. Łagodzi także bóle głowy, kaszel i podrażnienia górnych dróg oddechowych. Oprócz białka zawiera w sobie znaczące ilości...

Zupy

Chłodnik litewski

Tak przygotowany chłodnik to mega dawka beta - karotenu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim  liście botwinki. Beta - karoten to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wieloma nowotworami, oczy przed zaćmą oraz podnosi odporność...

Zupy

Zupa jarzynowa

(...) 3 g 12,4 g 215,8 mg 452,1 µg Komentarz Porcja zupy dzięki zawartości błonnika skutecznie zaspokoi głód a witamina B...

Zupy

Zupa cytrynowa

(...) Wlać do wrzącej zupy (wywaru). Mieszając, zagotować. Dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość startej skórki z cytryny, uprzednio umytej i...

Zupy

Zupa cebulowa

Cebulowa zupa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli. Przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witamin A, B i C. Składniki: 4...

Zupy

Zupa marchewkowa

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew bowiem ma także właściwości lecznicze i zdrowotne. Składniki: 5 umytych marchewek, 1 szklanka bulionu z warzyw, 1,5 łyżeczki...

Zupy

Zupa afrykańska

Sekret tej orzechowej zupy leży w składnikach. Przede wszystkim w maśle orzechowym, które nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję. Składniki: 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łodygi selera naciowego, 1 łyżka oleju, 2 papryki, 1 łyżka pieprzu, 2 łyżki curry w proszku, 1 szklanka ryżu brązowego, 4 duże pomidory, 6 szklanek wody, 1 łyżeczka soli, 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego, 1 łyżka cukru, sok z jednej limonki. Przygotowanie: Selera umyj i pokrój na mniejsze...

Zupy

Zupa ryżowa

Ryżowa zupa swoje korzenie ma w kuchni orientalnej, konkretniej azjatyckiej. Ryż jest w niej bardzo ważnym składnikiem codziennego menu. Zawiera bowiem mnóstwo białka i przeciwutleniaczy. Składniki: 1 szklanka białego ryżu, 4 szklanki wody, 1 łyżka...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500