Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna odnosi się bowiem do żywności certyfikowanej, nastomiast zdrowa żywność jest wyrażeniem stworzonym do celów marketingowych. Pod nazwą „zdrowa żywność” nie kryją się żadne standardy określające warunki jej produkcji.

Spis treści:
  1. 1. Co to jest zdrowa żywność?
  2. 2. Charakterystyka żywności ekologicznej

1. Co to jest zdrowa żywność?

Wyrażenie to stało się popularną techniką marketingową przemysłu spożywczego. Producenci tak zwanej zdrowej żywności umieszczają na opakowaniachslogany typu: „100% bezpieczny” czy „zdrowy”. Takie informacje o produkcie mają zachęcić klienta do zakupu danego artykułu, bo na pewno jest bezpieczny i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, np. witamin. Tymczasem tego typu napisy służą jedynie temu, aby wyróżnić dany produkt spośród innych. Stosowanie takich praktyk jest bardzo niekorzystne zarówno dla konsumenta, jak i producentów certyfikowanej żywności ekologicznej. Należy pamiętać, że zdrowa żywność to często żywność niewiadomego pochodzenia. Jej walory zdrowotne nie są potwierdzone w sposób naukowy. Do zdrowej żywności często zalicza się produkty na bazie soi, artykuły przeznaczone dla wegetarian, zioła, probiotyki, odżywki.

W dobie powszechnego stosowania dodatków do produktów spożywczych, mających na celu poprawę ich wartości organoleptycznych, jak smak czy zapach, producenci żywności chętnie posługują się sloganem „zdrowa żywność”. Jednak to wcale nie musi oznaczać, że dany artykuł nie zawiera substancji chemicznych, spulchniaczy czy konserwantów. Prawdziwie zdrowa żywność to żywność naturalna, pozbawiona barwników i ulepszaczy, poddana ścisłej kontroli prowadzonej przez odpowiednie instytucje kontrolujące żywność przeznaczoną do sprzedaży. Zdrowe odżywianie to tak naprawdę wyeliminowanie potraw zawierających dużo substancji groźnych dla zdrowia, a więc przede wszystkim tłuszczów, a także tych produktów, które na etykiecie mają spis wielu dodatków o nieznanych nazwach. Zatem, jeśli kupujemy jajka, to warto sprawdzić, z jakiej pochodzą hodowli. Jeśli kupujesz ser, sprawdź, czy ser żółty powstał z mleka, czy jest to tylko produkt seropodobny, składający się z niezdrowych, utwardzonych tłuszczów. Sprawdzanie etykiet może na początku wydawać się męczące, ale szybko wchodzi w nawyk i daje dużo satysfakcji.

2. Charakterystyka żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem prawnych zasad. Ekożywność pochodzi z certyfikowanych rolnictw ekologicznych. Na wszystkich etapach produkcji wykorzystuje się metody ekologiczne.

Produkty wytwarzane są w naturalnym i bezpiecznym środowisku, gdzie nie używa się nawozów sztucznych oraz syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu ani genetycznie modyfikowanych organizmów. Rolnictwo ekologicznie produkuje żywność ekologiczną, a ponadto nie zanieczyszcza gleby i wód gruntowych.

Żywność wysokiej jakości nie wymaga wielkich nakładów energii. Jej wytworzenie odbywa się w zgodzie z naturą. Obecnie kraje Unii Europejskiej gwarantują wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Na opakowaniach można znaleźć odpowiedni kod jednostki certyfikującej oraz wspólnotowe logo ekologiczne. Oznaczenia te pojawiają się w przypadku, gdy przynajmniej 95% składników produktu zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi, a produkt był nadzorowany podczas procesu produkcji.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Dzień dobry, moje pytanie dotyczy żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Czytałam, że żywność...

mgr Aneta Kościołek Porady udziela mgr Aneta Kościołek dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Artykuły Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna GMO jest toksyczne dla zwierząt!

Tematyka GMO – roślin lub zwierząt, których geny zostały sztucznie zmodyfikowane dla osiągnięcia pewnych pożądanych cech – jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych na świecie. Ma zarówno swoich gorliwych zwolenników,...

Ruch slow food
Żywność ekologiczna Ruch slow food

(...) 906830-9-1(Zdrowa dieta, Zdrowa kuchnia, Zdrowa żywność ekologiczna, Zdrowa...

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?
Żywność ekologiczna Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub...

Ekożywność - poznaj jej wady i zalety
Żywność ekologiczna Ekożywność - poznaj jej wady i zalety

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem...

Gdzie kupić ekologiczną żywność?
Żywność ekologiczna Gdzie kupić ekologiczną żywność?

Pojawia się coraz więcej zwolenników zdrowego żywienia oraz fanów ekologicznych produktów żywnościowych. Mimo dobrych chęci nie każdy jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego...

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest
Żywność ekologiczna Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

Brak regularnych posiłków, fast food na obiad, jedzenie w pośpiechu – brzmi znajomo? Większość z nas zapomina o tym, że podstawą wysokiej formy i dobrego samopoczucia jest spożywanie zdrowych produktów. W myśl zasady „jesteś tym,...

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?
Żywność ekologiczna Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna” (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo korzystne właściwości dla organizmu człowieka, wykraczające ponad ich zwyczajowe walory...

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność
Żywność ekologiczna Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

W sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę należy zadbać o nasz system immunologiczny poprzez zdrową dietę. W tym okresie niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko...

Czym jest żywność ekologiczna?Odtwórz wideo
Żywność ekologiczna Czym jest żywność ekologiczna?

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc poszukać w pierwszej kolejności certyfikatu jakości, który jest poświadczeniem naturalnych warunków produkcji. Taki rodzaj żywności jest bowiem poddawany ciągłej kontroli. Co wyróżnia żywność...

Oznaczenia na ekologicznych jajkachOdtwórz wideo
Żywność ekologiczna Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Na jajkach, które możemy obecnie kupić w sklepach, znajdują się symbole liczbowe i literowe. Co oznaczają te symbole i które z jajek są najzdrowsze dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te...

Kontrola żywności ekologicznejOdtwórz wideo
Żywność ekologiczna Kontrola żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób, bez syntetycznych metod i genetycznie modyfikowanych substancji. Żywność pochodząca z upraw ekologicznych jest pod ścisłą kontrolą Unii Europejskiej, która wyznaczyła standardy, niezależnie od miejsca wytworzenia i zapewniła dokładne etykietowanie. Produkty ekologiczne są...

Ekologiczne warzywa i owoceOdtwórz wideo
Żywność ekologiczna Ekologiczne warzywa i owoce

Żywność ekologiczna jest wyprodukowana w gospodarstwie o szczególnej dbałości o eliminowanie pestycydów oraz innych środków ochrony roślin. Posiada oznaczenie i logo w przypadku, gdy znaczna część owoców czy warzyw była wytwarzana metodami ekologicznymi. Produkty ekologiczne posiadają etykiety z nazwą producenta i przetwórcy. Jedzenie ekologiczne ... ; najlepiej byłoby, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych. Zwykle żywność ekologiczna nie jest tania i niestety - jest trudno...

Żywność ekologiczna
Zdrowe odżywianie Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów,...

Produkcja ekologiczna
Żywność ekologiczna Produkcja ekologiczna

Produkcja ekologiczna opiera się na rolnictwie o zrównoważonym udziale zarówno...

Dieta dla cukrzyków Żywność dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę często popełniają błędy dietetyczne. Wiele z nich nie wie, co to indeks...

Żywność funkcjonalna
Żywność ekologiczna Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania...

Żywność ekologiczna Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij