Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna odnosi się bowiem do żywności certyfikowanej, nastomiast zdrowa żywność jest wyrażeniem stworzonym do celów marketingowych. Pod nazwą „zdrowa żywność” nie kryją się żadne standardy określające warunki jej produkcji.

Spis treści:
  1. 1. Co to jest zdrowa żywność?
  2. 2. Charakterystyka żywności ekologicznej

1. Co to jest zdrowa żywność?

Wyrażenie to stało się popularną techniką marketingową przemysłu spożywczego. Producenci tak zwanej zdrowej żywności umieszczają na opakowaniachslogany typu: „100% bezpieczny” czy „zdrowy”. Takie informacje o produkcie mają zachęcić klienta do zakupu danego artykułu, bo na pewno jest bezpieczny i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, np. witamin. Tymczasem tego typu napisy służą jedynie temu, aby wyróżnić dany produkt spośród innych. Stosowanie takich praktyk jest bardzo niekorzystne zarówno dla konsumenta, jak i producentów certyfikowanej żywności ekologicznej. Należy pamiętać, że zdrowa żywność to często żywność niewiadomego pochodzenia. Jej walory zdrowotne nie są potwierdzone w sposób naukowy. Do zdrowej żywności często zalicza się produkty na bazie soi, artykuły przeznaczone dla wegetarian, zioła, probiotyki, odżywki.

W dobie powszechnego stosowania dodatków do produktów spożywczych, mających na celu poprawę ich wartości organoleptycznych, jak smak czy zapach, producenci żywności chętnie posługują się sloganem „zdrowa żywność”. Jednak to wcale nie musi oznaczać, że dany artykuł nie zawiera substancji chemicznych, spulchniaczy czy konserwantów. Prawdziwie zdrowa żywność to żywność naturalna, pozbawiona barwników i ulepszaczy, poddana ścisłej kontroli prowadzonej przez odpowiednie instytucje kontrolujące żywność przeznaczoną do sprzedaży. Zdrowe odżywianie to tak naprawdę wyeliminowanie potraw zawierających dużo substancji groźnych dla zdrowia, a więc przede wszystkim tłuszczów, a także tych produktów, które na etykiecie mają spis wielu dodatków o nieznanych nazwach. Zatem, jeśli kupujemy jajka, to warto sprawdzić, z jakiej pochodzą hodowli. Jeśli kupujesz ser, sprawdź, czy ser żółty powstał z mleka, czy jest to tylko produkt seropodobny, składający się z niezdrowych, utwardzonych tłuszczów. Sprawdzanie etykiet może na początku wydawać się męczące, ale szybko wchodzi w nawyk i daje dużo satysfakcji.

2. Charakterystyka żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem prawnych zasad. Ekożywność pochodzi z certyfikowanych rolnictw ekologicznych. Na wszystkich etapach produkcji wykorzystuje się metody ekologiczne.

Produkty wytwarzane są w naturalnym i bezpiecznym środowisku, gdzie nie używa się nawozów sztucznych oraz syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu ani genetycznie modyfikowanych organizmów. Rolnictwo ekologicznie produkuje żywność ekologiczną, a ponadto nie zanieczyszcza gleby i wód gruntowych.

Żywność wysokiej jakości nie wymaga wielkich nakładów energii. Jej wytworzenie odbywa się w zgodzie z naturą. Obecnie kraje Unii Europejskiej gwarantują wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Na opakowaniach można znaleźć odpowiedni kod jednostki certyfikującej oraz wspólnotowe logo ekologiczne. Oznaczenia te pojawiają się w przypadku, gdy przynajmniej 95% składników produktu zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi, a produkt był nadzorowany podczas procesu produkcji.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

Zalety żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Dzień dobry, moje pytanie dotyczy żywności ekologicznej i konwencjonalnej. Czytałam, że żywność konwencjonalna jest szkodliwa dla zdrowia. Czemu więc jest dopuszczona do sprzedaży? Czy żywność ekologiczna jest całkowicie zdrowa? Pytam się, ponieważ czytałam,...

Zdrowa dieta dla 17-latki

Mam 17 lat, ważę 60 kg, mój wzrost to 169cm. Ćwiczę tyle co na w-f, 3 razy w tygodniu. Jem wszystko o nieregularnych porach dnia. Uwielbiam Fast-Food'y. Chciałabym ważyć ok. 52 kg.

Odpowiada: Mgr Aneta Kościołek Mgr Aneta Kościołek i 2 innych
pokaż 5 następnych

Artykuły Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna Wady i zalety GMO

GMO to skrót pochodzący od wyrażenia Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Żywność modyfikowana genetycznie, inaczej żywność GMO, różni się od tradycyjnej żywności najczęściej wydłużonym okresem trwałości lub odpornością na pasożyty.

Produkty ekologiczne
Żywność ekologiczna Produkty ekologiczne

(...) lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawoz ... oznaczenia ekologiczne. Co to jest ekożywność? Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybierana, głównie przez osoby dbające ... chwyt marketingowy. Prawdziwa żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat, który mówi o tym, że produkt ... traci dobre imię i musi zapłacić surowe kary pieniężne. Dla kogo żywność ekologiczna? Żywność ekologiczna...

Żywność funkcjonalna
Żywność ekologiczna Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników...

Żywność ekologiczna Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w dzisiejszych czasach jest to bardzo trudne, ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi...

Produkcja ekologiczna
Żywność ekologiczna Produkcja ekologiczna

(...) czasie przestawiania gospodarstwa na rolnictwo ekologiczne.Na całym świecie rośnie popyt na żywność ekologiczną. Podobnie ... ółkach zlokalizowanych w ekologicznych wyspach w supermarketach oraz bezpośrednio u rolników. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna ... zapach i smak. Żywność ekologiczna ma zapewnić ochronę zdrowia społeczeństwa i równowagę środowiska.(Zdrowa żywność ekologiczna, Produkty...

Żywność ekologiczna GMO jest toksyczne dla zwierząt!

Tematyka GMO – roślin lub zwierząt, których geny zostały sztucznie zmodyfikowane dla osiągnięcia pewnych pożądanych cech – jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych na świecie. Ma zarówno swoich gorliwych zwolenników,...

Ruch slow food
Żywność ekologiczna Ruch slow food

(...) 906830-9-1(Zdrowa dieta, Zdrowa kuchnia, Zdrowa żywność ekologiczna, Zdrowa...

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?
Żywność ekologiczna Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub...

Ekożywność - poznaj jej wady i zalety
Żywność ekologiczna Ekożywność - poznaj jej wady i zalety

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem...

pokaż 10 następnych