Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Żywność funkcjonalna

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników odżywczych, wpływa również na organizm człowieka: polepsza samopoczucie lub zapobiega chorobom. Dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu.

1. Co to jest żywność funkcjonalna?

Jest to pojęcie trudne do zdefiniowana. Według Europejskiej Komisji Żywności Funkcjonalnej (FUFOSE), sformułowaniem „żywność funkcjonalna” określa się żywność, która korzystnie wpływa na jedną lub więcej funkcji organizmu. Wpływ ten polegać może na:

  • poprawie stanu zdrowia,
  • wzmocnienia układu odpornościowego,
  • spowolnieniu procesu starzenia się organizmu,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Żywnością funkcjonalną nie są tabletki ani kapsułki. Przypomina ona postacią żywność konwencjonalną i wykazuje korzystne oddziaływanie w ilościach, po których oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą.

2. Jakie wymagania musi spełniać żywność funkcjonalna?

1. Podstawowe

  • Powinna byćnaturalna – nie występuje w tabletkach, kapsułkach lub innych formach uzupełniających dietę.
  • Muszą to być produkty przeznaczone do spożycia w codziennej diecie, tradycyjne.
  • Muszą satysfakcjonująco działać na organizm.
  • Muszą wpływać korzystnie na funkcje organizmu związane z poprawą zdrowia, samopoczucia i zmniejszeniem ryzyka chorób.

2. Fizjologiczne

  • Żywność funkcjonalna powinna działać leczniczo w przebiegu niektórych chorób i zmniejszać zmiany degeneracyjne zachodzące w organizmie w przebiegu chorób przewlekłych.
  • Może stanowić prawidłową dietę w specyficznych stanach chorobowych.
  • Powinna zwiększać ilość składników odżywczych w fizjologicznych stanach zwiększonego zapotrzebowania.
  • Powinna zwiększać wydolność psychofizyczną organizmu i poprawiać nastrój.

Żywność funkcjonalna musi spełniać te założenia dla ściśle określonej grupy populacji lub w ściśle określonym stanie fizjologicznym, np. dla sportowców, kobiet w ciąży.

W ostatnich latach udowodniono, że żywność funkcjonalna zmniejsza ryzyko powstania wielu chorób i pomaga w profilaktyce zdrowotnej. Do tych chorób należą:

3. Skład żywności funkcjonalnej

Cechą charakterystyczną żywności funkcjonalnej jest zawartość w jej składzie jednej lub kilku substancji prozdrowotnych oraz posiadanie optymalnych proporcji poszczególnych składników odżywczych. Mogą to być produkty spożywcze naturalne, jak i produkty o zmodyfikowanym składzie, np. tradycyjny wybór wzbogacony w specyficzny składnik prozdrowotny – jogurt wzbogacony o dobroczynne bakterie.

Żywność funkcjonalna to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, zawierające w swoim składzie:

  • błonnik pokarmowy, którego obecność w diecie przeciwdziała występowaniu zaparć, otyłości, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • probiotyki, czyli bakterie probiotyczne; zapobiegają kolonizacji bakterii patogennych w jelitach, dzięki temu chronią przed zatruciami pokarmowymi. Ponadto ich obecność w diecie przeciwdziała zaparciom oraz wspomaga perystaltykę jelit;
  • prebiotyki - stanowią substancje, które w jelitach pobudzają wzrost i rozwój bakteri probiotycznych;
  • polifenole - bioaktywne związki pochodzenia roślinnego, które w organizmie wykazują zróżnicowane funkcje: posiadają właściwości antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, przewciwwirusowo, chronią przed rozwojem wielu chorób dietozależnych (miażdżyca, otyłość, osteoporoza, choroby nowotworowe);
  • fosfolipidy - chronią przed rozwojem miażdzycy, budują błony komórkowe;
  • białka - pełnią zróżnicowane funkcje w organizmie, są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu;
  • aminokwasy - w organizmie wchodzą w skład białek;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe - chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, korzystnie wpływają na stan skóry, zwiększają odporność organizmu;
  • składniki mineralne - są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu;
  • witaminy - regulują procesy zachodzące w organizmie;
  • lecytynę - korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację; ponadto przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Aby uchronić się przed niebezpiecznymi chorobami, zadbajmy o to, aby w naszej diecie znalazła się żywność funkcjonalna, która posiada właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Kawa smakowa

~filizankakawy • ostatni post 12 godzin temu

4
Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Weźmy pod lupę ekożywność, by sprawdzić, czy EKO zawsze oznacza zdrowe i lepsze jedzenie

Żywność ekologiczna powstaje przez zastosowanie specjalnych metod rolniczych, w których nie stosuje się ani nawozów sztucznych, ani pestycydów. Dzięki takim uprawom chronione jest zarówno zdrowie ludzi, jak i samo środowisko naturalne ... ów, ponieważ w porcji tego samego rozmiaru znajdziemy więcej wartościowych składników. Żywność ekologiczna jest najlepsza ... substancji stosowanych do produkcji żywności przetworzonej, to i tak warto wybierać certyfikowaną żywność ekologiczną. Możemy...

Żywność ekologiczna

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub...

Żywność ekologiczna

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

Pojawia się coraz więcej zwolenników zdrowego żywienia oraz fanów ekologicznych produktów żywnościowych. Mimo dobrych chęci nie każdy jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego...

Żywność ekologiczna

Ekożywność - poznaj jej wady i zalety

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem...

Żywność ekologiczna

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna” (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo korzystne właściwości dla organizmu człowieka, wykraczające ponad ich zwyczajowe walory...

Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne

(...) lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawoz ... oznaczenia ekologiczne. Spis treści Co to jest ekożywność? Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybierana, gł ... chwyt marketingowy. Prawdziwa żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat, który mówi o tym, że produkt ... traci dobre imię i musi zapłacić surowe kary pieniężne. Dla kogo żywność ekologiczna? Żywność ekologiczna...

Żywność ekologiczna

Ruch slow food

Slow food to ruch, który powstał w 1989 roku jako alternatywa dla szybkiego tempa życia. Mimo iż panuje przekonanie, że celem ruchu slow food jest walka z jedzeniem typu fast food, zamierzenia jego członków są zupełnie inne, choć faktycznie...

Żywność ekologiczna

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać produkty, które będą nie tylko dostarczać niezbędne składniki pokarmowe, lecz również pomogą w...

Żywność ekologiczna

Produkcja ekologiczna

(...) ekologiczne.Na całym świecie rośnie popyt na żywność ekologiczną. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych &bdquo ... oraz bezpośrednio u rolników. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna, inaczej ekożywność, to produkty rolne uzyskiwane ... sztucznych konserwantów, barwników, a także dodatków wzmagających zapach i smak. Żywność ekologiczna ma...

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna odnosi się bowiem do żywności certyfikowanej ... satysfakcji. Charakterystyka żywności ekologicznej Żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem prawnych zasad. Ekożywność ... ekologicznie produkuje żywność ekologiczną, a ponadto nie zanieczyszcza gleby i wód gruntowych. Żywność wysokiej...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500