Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Żywność funkcjonalna

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników odżywczych, wpływa również na organizm człowieka: polepsza samopoczucie lub zapobiega chorobom. Dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu.

1. Co to jest żywność funkcjonalna?

Jest to pojęcie trudne do zdefiniowana. Według Europejskiej Komisji Żywności Funkcjonalnej (FUFOSE), sformułowaniem „żywność funkcjonalna” określa się żywność, która korzystnie wpływa na jedną lub więcej funkcji organizmu. Wpływ ten polegać może na:

  • poprawie stanu zdrowia,
  • wzmocnienia układu odpornościowego,
  • spowolnieniu procesu starzenia się organizmu,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Żywnością funkcjonalną nie są tabletki ani kapsułki. Przypomina ona postacią żywność konwencjonalną i wykazuje korzystne oddziaływanie w ilościach, po których oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą.

2. Jakie wymagania musi spełniać żywność funkcjonalna?

1. Podstawowe

  • Powinna byćnaturalna – nie występuje w tabletkach, kapsułkach lub innych formach uzupełniających dietę.
  • Muszą to być produkty przeznaczone do spożycia w codziennej diecie, tradycyjne.
  • Muszą satysfakcjonująco działać na organizm.
  • Muszą wpływać korzystnie na funkcje organizmu związane z poprawą zdrowia, samopoczucia i zmniejszeniem ryzyka chorób.

2. Fizjologiczne

  • Żywność funkcjonalna powinna działać leczniczo w przebiegu niektórych chorób i zmniejszać zmiany degeneracyjne zachodzące w organizmie w przebiegu chorób przewlekłych.
  • Może stanowić prawidłową dietę w specyficznych stanach chorobowych.
  • Powinna zwiększać ilość składników odżywczych w fizjologicznych stanach zwiększonego zapotrzebowania.
  • Powinna zwiększać wydolność psychofizyczną organizmu i poprawiać nastrój.

Żywność funkcjonalna musi spełniać te założenia dla ściśle określonej grupy populacji lub w ściśle określonym stanie fizjologicznym, np. dla sportowców, kobiet w ciąży.

W ostatnich latach udowodniono, że żywność funkcjonalna zmniejsza ryzyko powstania wielu chorób i pomaga w profilaktyce zdrowotnej. Do tych chorób należą:

3. Skład żywności funkcjonalnej

Cechą charakterystyczną żywności funkcjonalnej jest zawartość w jej składzie jednej lub kilku substancji prozdrowotnych oraz posiadanie optymalnych proporcji poszczególnych składników odżywczych. Mogą to być produkty spożywcze naturalne, jak i produkty o zmodyfikowanym składzie, np. tradycyjny wybór wzbogacony w specyficzny składnik prozdrowotny – jogurt wzbogacony o dobroczynne bakterie.

Żywność funkcjonalna to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, zawierające w swoim składzie:

  • błonnik pokarmowy, którego obecność w diecie przeciwdziała występowaniu zaparć, otyłości, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • probiotyki, czyli bakterie probiotyczne; zapobiegają kolonizacji bakterii patogennych w jelitach, dzięki temu chronią przed zatruciami pokarmowymi. Ponadto ich obecność w diecie przeciwdziała zaparciom oraz wspomaga perystaltykę jelit;
  • prebiotyki - stanowią substancje, które w jelitach pobudzają wzrost i rozwój bakteri probiotycznych;
  • polifenole - bioaktywne związki pochodzenia roślinnego, które w organizmie wykazują zróżnicowane funkcje: posiadają właściwości antyoksydacyjne, zmiatają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, przewciwwirusowo, chronią przed rozwojem wielu chorób dietozależnych (miażdżyca, otyłość, osteoporoza, choroby nowotworowe);
  • fosfolipidy - chronią przed rozwojem miażdzycy, budują błony komórkowe;
  • białka - pełnią zróżnicowane funkcje w organizmie, są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu;
  • aminokwasy - w organizmie wchodzą w skład białek;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe - chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, korzystnie wpływają na stan skóry, zwiększają odporność organizmu;
  • składniki mineralne - są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu;
  • witaminy - regulują procesy zachodzące w organizmie;
  • lecytynę - korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację; ponadto przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Aby uchronić się przed niebezpiecznymi chorobami, zadbajmy o to, aby w naszej diecie znalazła się żywność funkcjonalna, która posiada właściwości profilaktyczne, a nawet lecznicze.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne

(...) lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych ... ? Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybierana, głównie przez osoby dbające o swoje zdrowie. Niektórzy pod wpływem mody sięgają ... , wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących, czyli na żywność ekologiczną. W związku z tym w krajach Unii Europejskiej ... żywnością są ekologiczne. Czasem nazwa jest myląca i stanowi jedynie chwyt marketingowy. Prawdziwa żywność ekologiczna...

Żywność ekologiczna

Produkcja ekologiczna

(...) w ekologicznych wyspach w supermarketach oraz bezpośrednio u rolników. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna, inaczej ekożywność ... konserwantów, barwników, a także dodatków wzmagających zapach i smak. Żywność ekologiczna ma zapewnić ochronę zdrowia społeczeństwa ... wydawany jest po określonym czasie przestawiania gospodarstwa na rolnictwo ekologiczne.Na całym świecie rośnie popyt na żywność ekologiczną. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych „markowych” produktów, zdarzają się przypadki jej...

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie próbują nas przekonać producenci. Żywność ekologiczna odnosi się bowiem do żywności certyfikowanej ... . Charakterystyka żywności ekologicznej Żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem prawnych zasad. Ekożywność pochodzi ... , hormonów wzrostu ani genetycznie modyfikowanych organizmów. Rolnictwo ekologicznie produkuje żywność ekologiczną, a...

Żywność ekologiczna

Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w dzisiejszych czasach jest to bardzo trudne, ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie...

Żywność ekologiczna

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać produkty, które będą nie tylko dostarczać niezbędne składniki pokarmowe, lecz również pomogą w zapobieganiu...

Żywność ekologiczna

GMO jest toksyczne dla zwierząt!

Tematyka GMO – roślin lub zwierząt, których geny zostały sztucznie zmodyfikowane dla osiągnięcia pewnych pożądanych cech – jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych na świecie. Ma zarówno swoich gorliwych zwolenników, wskazujących olbrzymie...

Żywność ekologiczna

Ruch slow food

Slow food to ruch, który powstał w 1989 roku jako alternatywa dla szybkiego tempa życia. Mimo iż panuje przekonanie, że celem ruchu slow food jest walka z jedzeniem typu fast food, zamierzenia jego członków są zupełnie inne, choć faktycznie są z zasady...

Żywność ekologiczna

Wady i zalety GMO

Wady i zalety GMO

GMO to skrót pochodzący od wyrażenia Genetycznie Modyfikowane Organizmy. Żywność modyfikowana genetycznie, inaczej żywność GMO, różni się od tradycyjnej żywności najczęściej wydłużonym okresem trwałości lub odpornością na pasożyty. Właściwości...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

Brak regularnych posiłków, fast food na obiad, jedzenie w pośpiechu – brzmi znajomo? Większość z nas zapomina o tym, że podstawą wysokiej formy i dobrego samopoczucia jest spożywanie zdrowych produktów. W myśl zasady „jesteś tym, co...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

W sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę należy zadbać o nasz system immunologiczny poprzez zdrową dietę. W tym okresie niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500