Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: mgr inż. Katarzyna Krupińska

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Avatar placeholder
18.04.2019 10:45
Żywność light, czyli odchudzające zakupy
Żywność light, czyli odchudzające zakupy (iStock)

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie. Produkty typu light zawierają niewielkie ilość tłuszczów, cukrów i cholesterolu. Najczęściej są to jogurty, mleko, dżemy, masła i margaryna. Coraz częściej, podczas odchudzających zakupów, w sklepach pojawiają się czekolady, batoniki i ciasta. Jedzenie typu light - jak schudnąć?

Pomysł, żeby obniżyć kaloryczność posiłków, zwłaszcza gdy prowadzi się siedzący tryb życia, jest godny do zastosowania. Dzięki niemu możesz schudnąć, a także utrzymać w normie stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak, zdaniem diabetyków nie powinnaś się odżywiać wyłącznie produktami light.

spis treści

1. Żywność typu light

Pizza w wersji light
Pizza w wersji light

Jeśli przygotowujesz pizzę w domu, zrób jak najcieńsze ciasto. Wrzuć na nią mnóstwo warzyw, unikaj natomiast

zobacz galerię
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Lekkie produkty takie, które mają w stosunku do tradycyjnych obniżoną kaloryczność, o 30%. Wybierając się na odchudzające zakupy, zwróć uwagę na żywność z napisami: fit, fitness, slim, które sugerują, że są one niskokaloryczne i zdrowe. Jednak żywność typu light nie zawsze jest tym, czego potrzebujesz.

1.1. Jogurt 0% tłuszczu

Producenci żywności, aby obniżyć wartość kaloryczną swoich wyrobów, redukują zawartość tłuszczu.Takie zabiegi nie służą zdrowiu. To skuteczne sposoby na odchudzanie, lecz bez tłuszczu nie przyswoisz z pożywienia witaminy A, D, E i K. Ponadto takie jogurty mają niewiele nabiału, wapnia, potrzebnego kościom i zębom. Poza tym usuwając z produktów niskotłuszczowych jakiś składnik, z reguły dodaje się do niego inny, aby wyrób miał dobry smak i konsystencję. W beztłuszczowym jogurcie może znaleźć się cukier, a w majonezie typu light oleje zagęszczone.

1.2. Zdrowe odchudzanie a czekolada

Produkty bez cukru, np. czekolada i ciastka, mimo, iż należą do grupy produktów typu light dość często zawierają więcej tłuszczu, który poprawia ich smak, a w rezultacie wcale nie są niskokaloryczne. Słodycze bez cukru są dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków, aby mogli cieszyć się smakiem słodyczy.

1.3. Co jeść, aby szybko schudnąć?

W porównaniu z jogurtami typu light, lepiej jeść zwykłe jogurty. W Polsce ponad 3/4 Polaków je jogurty. Codzienne kupowanie deklaruje prawie 15% ankietowanych, a blisko 70% twierdzi, że kupuje je przynajmniej raz w tygodniu.

Jedzenie jogurtów szczególnie wskazane jest przy następujących schorzeniach:

  • zatrucia pokarmowe,
  • infekcje,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • złe trawienie laktozy,
  • schorzenia geriatryczne,
  • biegunki po antybiotykach,
  • kuracje antynowotworowe,
  • osłabiona odporność organizmu.

Warto spożywać biojogurty, gdyż są produkowane przy użyciu bakterii. Zawierają one probiotyki, które mają zdolność w stanie żywnym dostać się do naszych jelit. Dzięki czemu łatwiej trawimy i lepiej utrzymać zdrową sylwetkę.

2. Odchudzające zakupy

Jeśli chcemy kupić produkty niskokaloryczne, a do tego nie zaszkodzić naszemu zdrowiu, warto w sklepie znaleźć produkty ekologiczne. W zdrowej żywność ekologicznej nie znajdziemy słodzików, odtłuszczaczy i konserwantów. Kupując żywność typu light warto zapoznać się też z ilością białka, węglowodanów i całkowitego tłuszczu.

Dla osób będących na diecie ważne jest, czy dany produkt zawiera skrobię, błonnik lub sód. Kupując produkty typu light warto sprawdzić kaloryczność produktu. Może okazać się, że tylko na etykiecie mamy napisane, że żywność zawiera zero procent tłuszczu. Niestety, czytając etykietę na odwrocie możemy się dowiedzieć, że produkt zawiera tylko trochę mniej tłuszczu niż "zwykły" produkt.

Żywność typu light może być zdrowym sposobem na odchudzanie, jeżeli zachowasz umiar. Produkty tego typu nie mogą stanowić podstawy zdrowej diety. Unikaj tłustych wędlin i mięs, kupuj półtłusty nabiał, jedz warzywa i owoce, a po słodycze sięgaj rzadko. Wybieraj produkty mało przetworzone, np. produkty zbożowe na naturalnym zakwasie zamiast chrupkiego pieczywa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze