11 z 12Japonia - 83,7 lata
Mieszkańcy Japonii znaleźli się na pierwszym miejscu listy opracowanej przez ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia. Żyją średnio 83,7 lat i – co więcej – cieszą się zdrowiem, siłą i witalnością. Sekretem długowieczności Japończyków jest dieta, posiłki bogate w ryby, glony, owoce morza, świeże warzywa i niewielkie ilości czerownego mięsa są gwarantem dobrego samopoczucia. Nie bez znaczenia jest także nadmorski klimat oraz sposób życia, mieszkańcy Tokio, Fukushimy, Sapporo i wielu innych japońskich miast żyją powoli. Japończy najczęściej jedzą potrawy nieprzetworzone, wręcz surowe, używają niewielkiej ilości przypraw, dlatego tak istotne jest, by produkty cechowała świeżość i wysoka jakość. Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni wystrzegają się także przejadania, a każdy posiłek popijają zieloną herbatą.