Sposoby na obniżenie cholesterolu

Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu, zastosuj się od zaraz do kilku podstawowych zasad. Dobre przyzwyczajenia pozwolą Ci uniknąć zagrożeń i chorób związanych z wysokim poziomem cholesterolu i pamiętaj: nigdy nie jest za późno, żeby zacząć o siebie dbać.

  • Wiem, które pokarmy są bogate w cholesterol i unikam łączenia ich w jednym posiłku.

Produkty bogate w cholesterol to m.in. podroby, masło, żółtka jajek, sery, wędliny, mięso, śmietana. Jedz je z umiarem, szczególnie, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, i nie łącz ich w jednym posiłku. Unikam wysokiego cholesterolu.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

  • Dbam o równowagę dostarczanego cholesterolu.

Celem nie jest całkowite wyeliminowanie cholesterolu ze swojej diety, ale umiejętność równoważenia go w posiłkach, zarówno w krótkiej perspektywie - jeden dzień, jak i dłuższej - tydzień.

  • Czytam etykiety.

Czytanie etykiet to dobry nawyk, który pozwala kontrolować poziom ukrytych tłuszczów zawartych w produktach spożywczych. Oprócz ogólnej zawartości lipidów, zwracaj szczególną uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, które są niebezpieczne dla zdrowia.

  • Ruszam się codziennie.

Aktywność fizyczna jest niezbędna dla zdrowia. Ma również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Nie trzeba koniecznie zaczynać chodzić na siłownię czy uprawiać sportów. Najważniejsza jest regularność, a 30 minut szybkiego marszu dziennie w zupełności wystarczy.

  • Nie stresuję się.

Stres przyspiesza puls, osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko stanów zapalnych, jak również zwiększa poziom złego cholesterolu.

  • Cała prawda o cholesterolu.

Zły cholesterol jest zawarty jedynie w produktach zwierzęcych. Żaden produkt roślinny nie zawiera cholesterolu, nawet jeśli jest tłusty, jak np. awokado.

  • Jem różne rodzaje mięsa - dieta na obniżenie cholesterolu.

Nie należy jeść wyłącznie wieprzowiny i wołowiny. Jedz różne rodzaje mięsa (drób, dziczyzna, itp.) i wybieraj głównie chude kawałki. Co ważne, nie należy jeść mięsa do każdego posiłku, a w niektóre dni można całkowicie z niego zrezygnować i zastąpić np. produktami zbożowymi i skrobiowymi.

Najlepszym sposobem, żeby nie przesadzić z jedzeniem mięsa, jest regularne zastępowanie go rybami. Ryby dzięki wysokiej zawartości kwasów omega 3 bardzo dobrze wpływają na zdrowie. Należy je jeść co najmniej 2 do 3 razy w tygodniu.

  • Gotuję i przyprawiam w różnorodny sposób.

Do gotowania i przyprawiania najlepiej jest używać produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zamiast oleju arachidowego i słonecznikowego, stosuj oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Ogranicz spożycie masła i najlepiej gotuj bez użycia tłuszczu: na parze lub w woku.

  • Regularnie mierzę mój poziom cholesterolu.

Odpowiednia częstotliwość badania cholesterolu zależy od obecności czynników ryzyka (wiek, waga, ciśnienie tętnicze, cukrzyca, predyspozycje rodzinne itd.) i powinna być ustalona przez lekarza.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!