11 dowiedzionych korzyści oliwy z oliwek

Chociaż wciąż funkcjonuje wiele kontrowersji na temat tłuszczów w naszej diecie, to prawie wszyscy jednogłośnie twierdzą, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest największym dobrodziejstwem dla twojego zdrowia. Oto 11 potwierdzonych naukowo korzyści oliwy z oliwek dla twojego organizmu.

Jest bogata w jednonienasycone, zdrowe kwasy tłuszczowe

Oliwa z oliwek to naturalny olej uzyskiwany z oliwek – owoców drzewa oliwnego. Około 24% jej składu stanowią nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-6 i omega-3. Jednak dominującym kwasem tłuszczowym, który stanowi 73% jest jednonienasycony kwas oleinowy, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny i nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy

Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawiera też niewielkie ilości witaminy E i K, ale jest również bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wiele poważnych chorób. Obniżają poziom cholesterolu w naszej krwi oraz wspierają serce przy występujących chorobach układu krążenia.

Ma właściwości przeciwzapalne

Powszechnie uważa się, że stan zapalny jest jednym z głównych czynników występowania wielu chorób. Dotyczy to raka, chorób układu sercowo-naczyniowego, nieprawidłowego metabolizmu, cukrzycy, choroby Alzheimera, zapalenia stawów i otyłości. Głównym kluczem do działania przeciwzapalnego jest oleocanthal, który znajdziemy w składzie oliwy, a którego właściwości porównywane są do działania ibuprofenu.

Pomaga uniknąć udaru

Udar jest spowodowany zaburzeniami przepływu krwi w mózgu, występujących u osób, które mają problem z krzepliwością. W krajach rozwiniętych udar mózgu jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów zaraz po chorobach serca. W badaniu przeprowadzonym na 841 tysiącach osób stwierdzono, że oliwa z oliwek jest jedynym źródłem tłuszczów jednonienasyconych związanych ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu i chorób serca.

Chroni serce

Choroby serca to przyczyna największej ilości zgonów na świecie. Badania obserwacyjne przeprowadzone kilka lat temu pokazały, że choroby serca rzadko dotykają mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, spożywających duże ilości oliwy. Badania dowiodły, że oliwa obniża ciśnienie krwi, czyli jeden z głównych czynników chorób serca, przez co zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.

Nie powoduje przyrostu masy ciała i otyłości

Liczne badania diety śródziemnomorskiej dowiodły też, że oliwa z oliwek ma korzystny wpływ na masę ciała. Trzyletnie badania 190 uczestników potwierdziły, że oliwa z oliwek nie tylko nie powoduje przyrostu masy ciała, ale wręcz powoduje jej utratę.

Pomaga w walce z chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera to najczęściej występująca choroba neurodegeneracyjna na świecie. Jedną z najważniejszych jej cech jest tworzenie się tak zwanych płytek beta amyloidu w komórkach mózgu. Jedno z wykonanych badań pokazało, że podanie myszom jednej z substancji, która występuje w oliwie z oliwek, spowodowało, że płytki u tych zwierząt zniknęły.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

W kilku przeprowadzonych badaniach wykazano korzystny wpływ oliwy z oliwek na poziom cukru we krwi oraz na wrażliwość organizmu na insulinę. Dowiedziono, że dieta śródziemnomorska z oliwą z oliwek jest w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 40%.

Ma właściwości przeciwnowotworowe

Rak to obecnie jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie, jednak ludzie żyjący w krajach basenu Morza Śródziemnego są narażeni na niższe ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów niż pozostali. Przeciwutleniacze jako składnik oliwy z oliwek zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne spowodowane wolnymi rodnikami, które są uważane za jeden z głównych czynników nowotworów.

Pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się zdeformowaniem i bolesnością stawów. Dokładna jej przyczyna nie jest dobrze poznana. Spożywanie oliwy daje jednak widoczne rezultaty. Niweluje stan zapalny i zmniejsza ból. Najlepsze jednak rezultaty daje w połączeniu z tranem – źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych.

Ma właściwości antybakteryjne

Oliwa z oliwek zawiera wiele składników odżywczych, które mogą hamować lub zabijać szkodliwe bakterie. Jedną z nich jest Helicobacter pylori. Bakteria ta żyje w naszym żołądku i może powodować wrzody, a nawet doprowadzić do rozwoju raka. Badania wykazały, że oliwa z oliwek działa skutecznie przeciwko ośmiu szczepom tej bakterii, z których trzy są odporne na wszelkie antybiotyki. Już 30 gramów oliwy z oliwek może wyeliminować ryzyko zakażeń u 10-40% osób w okresie 2 tygodni.

Nie bez znaczenia jest też wybór odpowiedniego rodzaju oliwy. Oliwa ekstra virgin to jedyny rodzaj, który zawiera wszystkie przeciwutleniacze i związki bioaktywne. Uważajmy, ponieważ na rynku jest dostępnych wiele oliw, które co prawda mają oznaczenie „ekstra virgin”, jednak w rzeczywistości są rozcieńczone z innymi olejami rafinowanymi.

Komentarze (14)
~kasia
~kasia 10 miesięcy temu

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu. Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
~wap
~wap ponad rok temu

@~ckm: chyba zdrowa oiwka z oliwek skoro nie jestem umierajaca i mam dobor witamn w organizmie wiec raczej wole po swojemu,zywic sie skoro badania wychodza bardzo dobrze,i efektywnie,jak i we wszystkim,i zbedne sa panstwa rady,a panstwu dowidzenia

Odpowiedz
~pati
~pati ponad rok temu

Bezpieczny i skuteczny sposób redukcji wagi z długotrwałym efektem, bez potrzeby wyrzekania się ulubionych potraw, umożliwiający dodatkowo pozbyć się nieestetycznego cellulitu i utrzymać wagę na stałe. idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze