3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska w mediach społecznościowych zasypuje fanów propozycjami koktajli spalających tłuszcz i pomysłami na zdrowe posiłki. Na jednym ze swoich profili opublikowała przepisy na 3 różne obiady, które przygotujemy na podstawie jednej listy składników.

Co ważne, koszt jednego posiłku z podanych poniżej porcji to jedynie 8 złotych. Tym samym Chodakowska udowadnia, że racjonalne odżywianie nie wymaga ponoszenia dużych kosztów finansowych. Każde z zaproponowanych przez trenerkę fitness dań obiadowych dostarcza 553 kalorii.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przepisy na pyszny obiad dla zabieganych. Te dania przygotujesz już w 15 minut

Ciasto francuskie, szpinak i żółty ser – połączenie idealne. Jeśli i ty kochasz szpinak za jego prozdrowotne właściwości i dużą dawkę żelaza, wypróbuj...

Lista składników:

  • 2 jaja „0”,
  • garść rukoli,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • garść pestek słonecznika,
  • ½ kuli sera mozzarella,
  • łyżka otrębów gryczanych,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 szczypty bazylii.

Pomysł na obiad — sałatka z jajkiem, pomidorkami i serem

Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo. Kroimy pomidory na połówki, a ser na mniejsze kawałki. Te oraz pozostałe składniki wrzucamy do dużego naczynia. Skrapiamy olejem, posypujemy pestkami, otrębami i przyprawami. Mieszamy. Gotowe!

Pomysł na obiad — frittata z pomidorami

Sposób przygotowania:

Kroimy 5 pomidorków na połówki. Dodajemy je do sera i otrębów wymieszanych z roztrzepanymi jajkami. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, gdy się zetnie. To danie można przygotować również na patelni (zapiekając powoli z każdej strony). Frittatę podajemy z sałatką z rukoli, reszty pomidorów i pestek słonecznika.

Pomysł na obiad — szakszuka z rukolą

Sposób przygotowania:

Dzielimy pomidorki na mniejsze części, (wraz z sokiem) wrzucamy je na patelnię. Dodajemy rukolę, kilka łyżek wody, przyprawy i dusimy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy olej i otręby. Mieszamy. Kiedy warzywa staną się miękkie, wbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Czekamy, aż jajka się zetną. Dalej na talerzu układamy plastry sera, na którym wykładamy zawartość naczynia do smażenia. Posypujemy słonecznikiem.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Najlepszy sposób na zdrowie Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe (...) ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek,...

Dania z warzyw

Danie z brokułami

Danie z brokułami

Brokuły z orzechami piniowymi to ciekawe i bardzo dietetyczne połączenie. To idealny pomysł na dodatek do dania głównego.

Dania z warzyw

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Warzywa z rusztu w ostrej przyprawie - to naprawdę smaczne!

Dania z warzyw

Zapiekana cebula

Zapiekana cebula

Wszyscy znamy wartość odżywczą cebuli i jej wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie. Czasem jednak można poeksperymentować i przyrządzić cebulę inaczej - na przykład w formie pysznej zapiekanki.

Dania z warzyw

Nicejskie ratatouille

Nicejskie ratatouille

Ratatouille to potrawa, którą szczycą się Francuzi od niepamiętnych czasów. Podstawą tego dietetycznego, zdrowego dania są wyśmienicie doprawione i miękkie warzywa.

Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.