3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska w mediach społecznościowych zasypuje fanów propozycjami koktajli spalających tłuszcz i pomysłami na zdrowe posiłki. Na jednym ze swoich profili opublikowała przepisy na 3 różne obiady, które przygotujemy na podstawie jednej listy składników.

Co ważne, koszt jednego posiłku z podanych poniżej porcji to jedynie 8 złotych. Tym samym Chodakowska udowadnia, że racjonalne odżywianie nie wymaga ponoszenia dużych kosztów finansowych. Każde z zaproponowanych przez trenerkę fitness dań obiadowych dostarcza 553 kalorii.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przepisy na pyszny obiad dla zabieganych. Te dania przygotujesz już w 15 minut

Ciasto francuskie, szpinak i żółty ser – połączenie idealne. Jeśli i ty kochasz szpinak za jego prozdrowotne właściwości i dużą dawkę żelaza, wypróbuj...

Lista składników:

  • 2 jaja „0”,
  • garść rukoli,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • garść pestek słonecznika,
  • ½ kuli sera mozzarella,
  • łyżka otrębów gryczanych,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 szczypty bazylii.

Pomysł na obiad — sałatka z jajkiem, pomidorkami i serem

Sposób przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo. Kroimy pomidory na połówki, a ser na mniejsze kawałki. Te oraz pozostałe składniki wrzucamy do dużego naczynia. Skrapiamy olejem, posypujemy pestkami, otrębami i przyprawami. Mieszamy. Gotowe!

Pomysł na obiad — frittata z pomidorami

Sposób przygotowania:

Kroimy 5 pomidorków na połówki. Dodajemy je do sera i otrębów wymieszanych z roztrzepanymi jajkami. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wlewamy do niego masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, gdy się zetnie. To danie można przygotować również na patelni (zapiekając powoli z każdej strony). Frittatę podajemy z sałatką z rukoli, reszty pomidorów i pestek słonecznika.

Pomysł na obiad — szakszuka z rukolą

Sposób przygotowania:

Dzielimy pomidorki na mniejsze części, (wraz z sokiem) wrzucamy je na patelnię. Dodajemy rukolę, kilka łyżek wody, przyprawy i dusimy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy olej i otręby. Mieszamy. Kiedy warzywa staną się miękkie, wbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię. Czekamy, aż jajka się zetną. Dalej na talerzu układamy plastry sera, na którym wykładamy zawartość naczynia do smażenia. Posypujemy słonecznikiem.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dania z warzyw
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dania z warzyw
Dania z warzyw

Jajka i tofu w sałatce

Jajka i tofu w sałatce

Orientalne tofu i swojskie jajka mogą stworzyć udane połączenie w ciekawym przepisie na sałatkę.

Dania z warzyw

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Szaszłyczki warzywne to wspaniały i zdrowy pomysł na przystawkę lub lekką przekąskę.

Dania z warzyw

Risotto po indyjsku

Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite przyprawy i idealny dobór składników.

Dania z warzyw

Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

Dobrze doprawiona sałatka na bazie ryżu z różnymi warzywami jest z pewnością dobra dla każdego, kto chce dbać o zdrowe odżywianie.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Szparagi w sosie z suszonymi pomidorami (WIDEO)

Szparagi są bardzo smaczne i zdrowe. Bardzo popularne są sałatki właśnie z nimi w roli głównej, lecz warto spróbować czasem czegoś innego. Szparagi w sosie z suszonymi pomidorami to przepyszne danie dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Do wykonania...

Dania z warzyw

Fondue z dyni

Prawdziwe, klasyczne fondue pochodzi z Francji i zawiera specjalną mieszankę sera i wina. Ta wersja fondue polega na zmieszaniu miąższu dyni i sera. Składniki: 1 ugotowana w całości dynia, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, 180 g startego sera...

Dania z warzyw

Takiego obiadu nie jadłeś. Przysmak małopolski (WIDEO)

Andrzej Polan w kuchni „Dzień Dobry TVN" przedstawia niezwykły przepis na obiad, jakiego jeszcze nie jedliście. Każdy region polski ma swoje tradycyjne potrawy, a zupa bryndzowa to jeden z przysmaków kuchni małopolskiej. Zupa ta składa się między innymi...