3 z 6Mężczyzna musiał być uczulony na ten konkretny gatunek ryby
"To była silna reakcja anafilaktyczna" – stwierdzili lekarze.
Prof. Jo Douglass, który jest dyrektorem ds. badań w Royal Melbourne Hospital stwierdził, że alergie na konkretne produkty mogą się pojawić na różnych etapach życia, również u osób dorosłych.
"W każdej chwili mogą pojawić się nowe alergie. Jeśli chodzi o produkty spożywcze, to najczęściej spotykamy się z uczuleniem na orzechy, ale ryby są również stosunkowo częstym alergenem, który może powodować anafilaksję" - mówił prof. Jo Douglass w rozmowie z ABC Radio Melbourne.
Profesor ostrzega wszystkie osoby, u których pojawiły się wcześniej jakiekolwiek symptomy alergii, aby skonsultowały się z lekarzem. O reakcji alergicznej na dany produkt może świadczyć mrowienie, obrzęk warg, swędzenie skóry albo wysypka.
Zobacz także: Reakcja alergiczna