3 z 7Jadalne kasztany
Jak pisze św. Hildegarda, owoc kasztanowca "korzystnie zwalcza każdą słabość, która tkwi w człowieku". Można go stosować w przypadku wielu schorzeń, m.in. choroby wątroby, problemów ze śledzioną (w tym przypadku zaleca jeść prażone, jeszcze ciepłe kasztany) i Alzheimera.
W przypadku dolegliwości bólowych sygnalizujących chorą wątrobę warto jeść specjalną miksturę, którą przygotujemy z dwóch składników. Potrzebujemy:
- 100 gramów kasztanów jadalnych,
- 3 łyżek miodu.
Sposób przygotowania i dawkowanie
Rozgniatamy miąższ kasztanów, łączymy go z miodem. Tak przygotowaną masę spożywamy regularnie do momentu, gdy dolegliwości ustąpią.
Z kolei osobom borykającym się z chorobą Alzheimera św. Hildegarda poleca jeść ugotowane kasztany (w wodzie bez żadnych dodatków). Najlepiej robić to przed i po każdym posiłku, dzięki miksturze ustąpią też bóle głowy.
Zobacz też: 2 litry dziennie? To mit. Naukowcy obliczyli, ile naprawdę potrzebujemy