5 z 8Zbilansowana dieta
Kondycja wątroby zależy również od diety. Wybieraj jak najczęściej produkty świeże.W potrawach smażonych i pieczonych wyzwalają się bowiem szkodliwe związki, których działanie niwelowane jest właśnie przez ten organ. To oznacza, że wątroba musi pracować na zwiększonych obrotach. Jedzenie nie powinno być też ani zbyt zimne, ani zbyt gorące. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych problemów związanych z układem trawiennym.
Na wątrobę wpływa także częstotliwość jedzonych posiłków. Jedzmy mniej, ale częściej. Zalecane jest również, by ostatni posiłek skonsumować na dwie-trzy godziny przed snem. Wtedy pozwolimy wątrobie na odpoczynek i regenerację.
Sięgajmy po chude mięso, ryby, ryż, ziemniaki gotowane na wodzie, jagody, chude mleko i nabiał. Warto także spożywać probiotyki, czyli produkty wspierające układ immunologiczny. Jest to np. kiszona kapusta czy kefir.
Przeczytaj także: Zastanów się dwa razy, zanim wypijesz kolejny kieliszek. Cukrowa bomba