6 z 9Opakowania na żywność
Często słyszymy, że nasze wybory żywieniowe wpływają na ryzyko zachorowania na raka, ale opakowanie, w którym znajduje się kupowane przez nas jedzenie również odgrywa tu pewną rolę. Pojemniki, w których podawane jest jedzenie typu fast-food, często zawierają perfluorowane chemikalia, które łatwo przenoszą się z opakowania do żywności. Wykazano, że te substancje chemiczne mają związek z powstawaniem nowotworów, a także mogą przyczyniać się do problemów z płodnością czy zaburzeń odporności.
Co możemy zrobić?
Podczas jedzenia na mieście może nam być bardzo trudno uniknąć opakowań zawierających perfluorowane substancje chemiczne, dlatego warto jak najczęściej jeść w domu świeże, samodzielnie przygotowywane posiłki. Należy również unikać papierowych talerzy i plastikowych naczyń stołowych, które często są pokryte różnymi chemikaliami.
Sprawdź również: Papierowe opakowania sposobem na nadwagę?