7 produktów, które pomogą ci schudnąć

Jeżeli sądzisz, że najlepszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów jest drastyczne zmniejszenie liczby spożywanych pokarmów, jesteś w błędzie. Zamiast ograniczać ilość produktów znajdujących się w naszym jadłospisie, rozważnie zaplanujmy zawartość swojego talerza, dbając o to, by znalazły się na nim produkty eliminujące uczucie głodu i spalające tłuszcz. A zatem poznaj odpowiedź na pytanie: co jeść, żeby schudnąć?

1. Nasiona lnu

(Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / CC BY-SA 2.0)

Subtelny, nieco ziemisty smak nasion lnu zawierających mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że coraz częściej włączamy je do swojej diety. I słusznie! Obecne w jego składzie substancje są niezbędne do prawidłowego metabolizowania tłuszczów, a wysokiej jakości białka i błonnik usprawniają proces przemiany materii. Co więcej, stanowią one źródło ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin z grupy B, a bardzo niska zawartość węglowodanów sprawia, że można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Dowiedz się więcej

2. Grejpfrut

(Zdjęcie autorstwa liz westCC BY 2.0)

Skuteczna dieta odchudzająca nie może obyć się bez grejpfruta. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C. Produkowana dzięki niej noradrenalina sprzyja rozpadowi tkanki tłuszczowej poprzez uwalnianie tłuszczu z komórek, który następnie wykorzystywany jest do produkcji energii. Kwas askorbinowy pomaga dodatkowo obniżyć poziom insuliny, co hamuje proces odkładania tłuszczu. Grejpfrut wspomaga ponadto pracę jelit i żołądka.

3. Soja

(Zdjęcie soi / Shutterstock)

W naszym odchudzającym menu nie może zabraknąć soi. Obniża ona poziom przyswajalnych kwasów tłuszczowych i złego cholesterolu, a jednocześnie dostarcza sporych ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne i pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości. Znajdująca się w jej składzie lecytyna działa jak tarcza, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu w komórkach. Co więcej, soja dostarcza organizmowi antyoksydantów i fitoestrogenów, które zwalczają wolne rodniki.

4. Brokuł

(Zdjęcie brokułu / Shutterstock)

Spalanie tłuszczu będzie zachodziło jeszcze bardziej efektywnie, kiedy w naszym jadłospisie na stałe zagości brokuł. Lista jego zalet jest naprawdę długa. Dostarcza szeregu witamin, przeciwutleniaczy, białka i mikroelementów, takich jak choćby fosfor, magnez, siarka czy wapń. Najnowsze badania dowodzą, że ostatni z wymienionych pierwiastków może wspierać utratę masy ciała. Warto wiedzieć, że w stu gramach ugotowanych brokułów znajdziemy jedynie 35 kcal, niespełna pół grama tłuszczu i aż 64,9 mg witaminy C.

Obalamy mity na temat odchudzania
Obalamy mity na temat odchudzania [7 zdjęć]

Fakt: Same ćwiczenia nie wystarczą. Nie ma wątpliwości, że aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych...

zobacz galerię

5. Gruszki

([Zdjęcie gruszek](http://Gruszki http://www.shutterstock.com/pl/pic-212371069/stock-photo-fresh-pears-on-plate-on-wooden-background-selective-focus.html?src=kL9r8uIZSLJfEPK1lZKoJA-1-27) / Shutterstock)

Eksperci dowiedli, że zmagania otyłych kobiet z nadprogramowymi kilogramami przebiegają bardziej skutecznie, kiedy w ich diecie znajdują się gruszki. Dzięki tym owocom zmniejsza się także średnia ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. A wszystko za sprawą zawartego w nich błonnika, dzięki któremu rzadziej sięgamy po jedzenie. To idealna propozycja na niskokaloryczną przekąskę, która z powodzeniem może zastąpić słodkości.

6. Migdały

(Zdjęcie migdałów / Shutterstock)

Największym wrogiem skutecznego odchudzania jest bez wątpienia podjadanie. Aby wysokokaloryczne przekąski nie niweczyły naszych starań, warto zastąpić je migdałami. Badania, których wyniki przedstawiono podczas konferencji „Experimental Biology” w Kalifornii wykazały, że zawarte w nich substancje mogą pomóc nam osiągnąć upragniony cel nie tylko za sprawą wysokiej zawartości błonnika czy wapnia, ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jak dowiódł inny eksperyment orzechy te pomagają uporać się z nadmiarem tkanki tłuszczowej gromadzącej się przede wszystkim w okolicach talii. Włączenie ich do swojej diety wspomoże zatem walkę o płaski brzuch.

7. Komosa ryżowa

(Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock)

Bardzo pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy ma także komosa ryżowa, która ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zaliczona została do grona superfoods. Zapobiega ona odkładaniu się tkanki tłuszczowej, dostarcza pełnowartościowego białka, a co najważniejsze mogą sięgnąć po nią osoby na diecie redukcyjnej, w czasie której zwykle rezygnuje się z jedzenia węglowodanów zawartych np. w produktach zbożowych. Dodana do potraw sprawia, że stają się one bardzo sycące, dzięki czemu głód nie doskwiera nam tak często jak dotąd.

Źródło: dailymail.co.uk

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!