Żywienie

Komentarze (53)
~lon
~lon ponad rok temu

Rosół gotujemy bardzo powoli, zaczynamy od mięsa i zimnej wody. Wszystko dochodzi na bardzo małym ogniu przez minimum 3-3,5 godziny. Nie zwiększając temperatury dodajemy warzywa. Nie zbieramy szumowin, bo to białko, a gotując powoli prawie ich nie ma. Nie zapominamy o palonej cebuli. Przecedzamy mieso i wedliny. Zawsze jest klarowny

Odpowiedz
~gazow-nick
~gazow-nick ponad rok temu

gotowanie czegokolwiek na małym czy dużym ogniu to gotowanie w temperaturze wrzenia, czyli około 100 stopni C (w zależności od ciśnienia atmosferycznego). Różnica polega jedynie na ilości uwalnianej do atmosfery pary - przy większym ogniu jest jej więcej, bo wrzenie wody jest intensywniejsze. Przy małym ogniu i wrzeniu wody oszczędzimy na energii.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Żywienie
Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

Kupuj tanio i zdrowo

Kupuj tanio i zdrowo

Coraz bardziej powszechne informacje na temat zbawiennego wpływu zdrowego odżywania na zdrowie i dobre samopoczucie sprawiają, że chcemy bardziej świadomie podchodzić do tego, co wrzucamy do koszyka w trakcie zakupów. Niektórzy z nas muszą jednak stanąć...

Żywienie

Wielkanocny stół w wersji fit

Wielkanocny stół w wersji fit

Żurek, jajka, mazurki - to tylko niektóre z tradycyjnych przysmaków, jakie trafiają na nasze stoły w święta wielkanocne. Z jednej strony trudno nam się oprzeć skosztowaniu tych wszystkich świątecznych smakołyków, z drugiej mamy świadomość, że wiosna to...

Żywienie

Syrop z zielonych szyszek sosny - właściwości, zastosowanie

Syrop z zielonych szyszek sosny - właściwości, zastosowanie

To bogactwo soli mineralnych oraz witaminy C. Działa napotnie, wykrztuśnie, wzmacnia odporność i jest bardzo smaczny. Syrop z zielonych szyszek sosny znany był już naszym babciom. Przygotuj go samodzielnie w swoim domu. ## Właściwości syropu z szyszek...

Żywienie

Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości **czerwonych ostrych papryczek chili** kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych badań naukowych. Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont stwierdzili, że...

Żywienie

Woda gazowana może szkodzić zębom

Woda gazowana może szkodzić zębom

Zwolennicy wody gazowanej twierdzą, że lepiej od niegazowanej gasi pragnienie i dłużej pozostaje świeża. Ze względu na kwaskowatość i obecność dwutlenku węgla woda sodowa wzmaga apetyt oraz ułatwia (https://portal.abczdrowie.pl/przydatne-porady-zgaga-i-niestrawnosc)....