7 zdrowych produktów, które mogą ci zaszkodzić

Istnieją produkty, o których z pewnością możemy powiedzieć: „niezdrowe” – są wysoko przetworzone, zawierają dużo tłuszczu, cukru i długą listę szkodliwych substancji w swoim składzie. Często jednak mamy do czynienia z produktami zalecanymi przez większość dietetyków i określanymi mianem „zdrowych”, które jednak mogą źle wpłynąć na nasze zdrowie, jeżeli przesadzimy z ich ilością.

Pomidory i pomarańcze

Warzywa i owoce zalecane są w większości diet jako źródło witamin, soli mineralnych czy błonnika. W przypadku pomidorów i pomarańczy powinniśmy jednak uważać z ilością, jaką spożywamy każdego dnia. Wszystkiemu winne są obecne w nich w sporych ilościach kwasy. W rozsądnych dawkach nie są one w żaden sposób groźne dla organizmu, jednak zjadane kilka razy dziennie mogą powodować refluks, a w ekstremalnych sytuacjach – poważniejsze choroby przełyku.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Tuńczyk

To jedna z najpopularniejszych ryb – zdrowa, łatwo dostępna i prosta w przygotowaniu. Bardzo często sięgają po nią osoby będące na diecie. Tuńczyk ma jednak dużo większą zawartość rtęci niż inne ryby. Standardowa porcja nie zawiera ilości tego pierwiastka, która mogłaby zagrażać zdrowiu. Jeżeli jednak wprowadzimy tę rybę na stałe do naszej diety i będziemy spożywać ją w dużych ilościach, może to powodować problemy ze wzrokiem, koordynacją ruchową oraz osłabieniem mięśni. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie tuńczyka na zmianę z innymi, równie zdrowymi gatunkami ryb, które zawierają mniejsze ilości rtęci.

Woda

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważnym elementem naszej diety i z pewnością nie można go zaniedbywać. Jednak i w tej kwestii możliwe są skutki uboczne – zbyt duże ilości wody mogą powodować wypłukiwanie sodu z organizmu, skutkujące problemami neurologicznymi. Zagrożone są tym osoby zmuszające się do przyjmowania bardzo dużych ilości wody w ciągu dnia oraz maratończycy. W normalnych warunkach doprowadzenie do wypłukania sodu z organizmu jest jednak bardzo trudne. Łatwo jest to sprawdzić, obserwując swój mocz – jeżeli jest niemal przezroczysty, należy zwrócić uwagę na to, czy nie wypijamy zbyt dużo wody w ciągu dnia.

Soja

Spożywana w rozsądnych ilościach jest bardzo zdrowa. W nadmiarze może jednak hamować wchłanianie żelaza, co prowadzi do anemii. Nasiona soi zawierają również fitoestrogeny, które spożywane w dużych ilościach mogą mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Chociaż wpływ soi nie został udowodniony w 100 proc., warto spożywać ją sporadycznie i tylko wówczas jeśli mamy pewność, że dobrze ją tolerujemy, ponieważ soja jest silnym alergenem. Zwaracaj uwagę na etykiety - może występować w wielu produktach jako tzw. zanieczyszczenie.

 

Szpinak

O prozdrowotnych właściwościach szpinaku wie niemal każdy – jest świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że wraz ze szpinakiem dostarczamy naszemu organizmowi również szczawianów, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Jeżeli nic nam nie dolega, nawet spore ilości szpinaku nie powinny mieć negatywnych skutków, ale powinny go unikać osoby, które miały w przeszłości problemy z nerkami, a szczególnie kamicą szczawianową.

Białka pochodzenia zwierzęcego

Chude mięso z piersi kurczaka, indyk czy jajka to składniki wielu diet odchudzających. Jak większość składników żywnościowych, również one nie są zbyt zdrowe, jeżeli przesadzimy z ich ilością. Udowodniono bowiem, że osoby spożywające głównie białko pochodzenia zwierzęcego są bardziej narażone na różnego rodzaju nowotwory. Warto więc zastanowić się nad zróżnicowaniem źródeł białka.

Wspomniane wyżej produkty są niezaprzeczalnie zdrowe i bardzo potrzebne. Jak w każdym przypadku, warto jednak znaleźć złoty środek. Nawet najzdrowsze rzeczy mogą być szkodliwe, jeżeli spożywamy je w nadmiarze lub uczynimy z nich podstawowy składnik naszej diety. Kluczem do zdrowia i dobrej sylwetki, jak zawsze, jest zdrowy rozsądek i różnorodność.

Małgorzata Pypeć, ponad rok temu

Zbilansowana dieta

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Choroba wieńcowa - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, profilaktyka

Nietypowe nawyki, które szkodzą sercu

Nietypowe nawyki, które szkodzą sercu

coraz mniej warzyw. Cieszyć może jednak to, że rezygnujemy z cukru i produktów mącznych. Jednak nie tylko zwyczaje żywieniowe Polaków są przyczyną chorób (...) , aby nie zaszkodzić swojemu sercu Zapominamy o nitkowaniu...

Leki i suplementy

Siła tkwi w biotynie. W jakich produktach ją znajdziesz?

Siła tkwi w biotynie. W jakich produktach ją znajdziesz?

? Zdaniem specjalistów dla zdrowych osób wynosi ona 0,02 mg. Inaczej sprawa wygląda w przypadku chorych, którzy przyjmują antybiotyki. Ci powinni (...) , włoskich i w migdałach. Nie lubisz wymienionych produktów?...

Zdrowie

6 dziwnych, ale zdrowych nawyków, które warto wypróbować

6 dziwnych, ale zdrowych nawyków, które warto wypróbować

powoduje wzrost poziomu cukru we krwi i sprawia, że mamy nieodpartą ochotę na więcej. Dietetycy zalecają wybieranie produktów bogatych w białko. Co prawda (...) czemu w ciągu dnia przyjmujemy ich mniej. Zasada jest prosta - lepiej zjeść...

Nabiał

Objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji laktozy

Objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji laktozy

, wędliny, sosy sałatkowe, słodycze, gotowe wyroby np. naleśniki czy pierogi. Ważne jest również uważne czytanie etykiet i eliminacja tych produktów (...) , mogą świadczyć o nietolerancji tej substancji przez organizm. Chude mleko,...

Zdrowe odżywianie

7 zdrowych produktów, które mogą być trujące

7 zdrowych produktów, które mogą być trujące

Rabarbar Łodyga rabarbaru zawiera wiele składników, które są korzystne dla zdrowia. Jednak jego korzenie i liście zawierają toksyny, które mogą powodować nudności, wymioty i osłabienie. Objawy te występują nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tych części...

Obniżona odporność

Zabójcy twojej odporności

Zabójcy twojej odporności

białych krwinek do zwalczania bakterii. Lepiej uważać na batoniki, słodzone napoje i jogurty. Istnieje sporo zdrowych i smacznych produktów (...) , ceramiczne). Samotność Zależność pomiędzy samotnością i obniżoną odpornością...

Dieta na dobry wzrok

6 produktów na dobry wzrok

6 produktów na dobry wzrok

Dzięki dużej zawartości witaminy E migdały mogą hamować proces zwyrodnienia plamki żółtej. Jedna garść tych orzechów zapewni ci połowę zalecanej dawki (...) , że dieta śródziemnomorska (oparta na warzywach, rybach i zdrowych...

Odchudzanie

Sześć zaskakujących przyczyn spowolnionego metabolizmu

Sześć zaskakujących przyczyn spowolnionego metabolizmu

metabolizm na odpowiednim poziomie. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie McMaster wynika, że kobiety, które spożywają od 3 do 7 porcji nabiału (...) dziennie, tracą więcej tłuszczu i zyskują więcej masy mięśniowej niż te, które...