9 z 10Produkty o obniżonej zawartości soli
Kiedy na etykiecie produktu widzisz napis „mniejsza ilość soli”, uważaj, bo w rzeczywistości może mieć jej jedynie 25 proc. mniej niż oryginalny produkt. I tak artykuł, który miał 1000 mg soli, teraz ma 750 mg, co i tak jest dużą ilością. Opcja wyboru produktów z obniżoną zawartością może być dobra, gdy zdecydujemy się na stopniową rezygnację z tego składnika w naszej diecie. Ale jeśli nie masz takiego zamiaru, szukaj „niskiej zawartości soli” lub „bez soli”.
Nie bez powodu sól nazywana jest, obok cukru, białą śmiercią. Jej nadużywanie skutkuje ryzykiem wystąpienia wielu chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, kamicy nerkowej, nadwagi, otyłości i raka żołądka. Jeśli jednak nie możesz żyć bez słonego smaku, warto zastąpić ją zamiennikami. Stosuj nieoczyszczoną sól morską, a najlepiej czosnek, szafran, kminek i jałowiec.