8 zaskakujących zdrowotnych powodów, dla których warto pić czerwone wino

Czerwone wino wspomaga prawidłową pracę serca, odmładza, a nawet poprawia pamięć. Ale niezwykły trunek ma też wiele zaskakujących właściwości, o których większość z nas nie wie.  Oto osiem zaskakujących powodów, które przekonają cię, że warto w  niewielkich ilościach pić ten rodzaj alkoholu.

1. Ułatwia odchudzanie

Dieta odchudzająca i alkohol zwykle nie idą w parze, ale nie w tym przypadku. Badacze z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie wykazali, że picie soku z czerwonych winogron lub wina pomaga spalić tkankę tłuszczową. To zasługa kwasu elagowego, który hamuje wzrost istniejących komórek tłuszczowych i nie dopuszcza do tworzenia się nowych. Poza tym substancja ta pobudza metabolizm kwasów tłuszczowych w wątrobie, co przekłada się na szybsze spalanie i utratę zbędnych kilogramów.

To świetna wiadomość dla wszystkich miłośników wina, którzy mają problem z nadwagą. Wystarczy zamienić dotychczasowe trunki na czerwone wino, by odczuć pozytywne właściwości tego alkoholu na własnej skórze. Warunek jest jeden – nie należy pić więcej niż jedną lampkę wina dziennie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nie jesteś fanem wina? Kwas elagowy, który pobudza spalanie tkanki tłuszczowej, występuje również w wielu innych produktach – malinach, jeżynach, orzechach włoskich, pekanach, zielonej herbacie.

2. Dba o jamę ustną

([Zdjęcie pary croppedPath=)

Zbyt piękne, by było prawdziwe? Naukowcy nie mają wątpliwości, że czerwone wino pomaga zapobiegać tworzeniu się ubytków w zębach. Eksperci z Hiszpańskiego Instytutu Badawczego twierdzą, że od 60 do 90 proc. światowej populacji ma problemy ze zdrowiem zębów i dziąseł.

Winne są bakterie gromadzące się w jamie ustnej. To właśnie one przyczyniają się do powstawania kamienia nazębnego, a w dodatku produkują kwasy, które niszczą zęby. Podczas szczotkowania, nitkowania i płukania ust pozbywamy się części z nich, ale to nie wystarcza.

Z tego powodu naukowcy sprawdzili, jakie napoje są w stanie zniszczyć bakterie z jamy ustnej. Okazało się, że to właśnie czerwone wino jest najbardziej efektywne w zabijaniu niechcianych zarazków.

Produkty pełne antyoksydantów
Produkty pełne antyoksydantów [7 zdjęć]

Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów....

zobacz galerię

3. Wzmacnia odporność organizmu

Leczenie przeziębienia winem raczej nie okazaże się skuteczną terapią, ale regularne picie tego trunku w umiarkowanych ilościach przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Do takich wniosków doszli badacze z uniwersytetu w Oregonie, którzy twierdzą, że substancje znajdujące się w winie (ale również w borówkach) pobudzają aktywność katelicydyny – peptydu o właściwościach bakteriobójczych.

Najlepsze efekty można osiągnąć, łącząc resweratrol (składnik z czerwonego wina) lub pterostilbene (związek, który znajduje się w borówkach) z witaminą D3. Metoda ta pomaga wzmocnić organizm, który staje się mniej podatny na działanie chorobotwórczych bakterii wywołujących infekcje.

4. Pozytywnie wpływa na cholesterol

Naukowcy z Instytutu Medycznego w Kopenhadze mają świetne wieści – picie czerwonego wina podnosi poziom HDL, czyli tzw. „dobrego” cholesterolu. Pijąc jeden kieliszek dziennie przez cztery tygodnie, możemy podnieść poziom HDL nawet o 16 proc. Przy okazji czerwone wino zmniejsza ilość fibrynogenów, które odpowiadają za tworzenie się skrzepów w naczyniach krwionośnych.

Ale to nie wszystko – resweratrol, przeciwutleniacz znajdujący się w winie, pomaga również redukować poziom „złego” cholesterolu (LDL). Naukowcy z Uniwersytetu Madryckiego w Hiszpanii podawali zdrowym uczestnikom badania suplement zawierający resweratrol. Okazało się, że poziom cholesterolu LDL spadł u nich średnio o ok. 9 proc. Jeszcze lepsze efekty uzyskano wśród osób, które miały nieco podwyższony poziom cholesterolu – wskaźnik obniżył się o 12 proc. Czy kogoś trzeba jeszcze przekonywać do cieszenia się smakiem czerwonego wina?

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego...

zobacz galerię

5. Zapobiega chorobom oczu

Oto kolejny powód, aby podczas picia czerwonego wina wznieść toast: „Na zdrowie!”. Ten niezwykły trunek posiada wiele prozdrowotnych właściwości, ale większość z nas pewnie nie domyśla się, że może też wpływać na dobrą kondycję oczu.

Okazuje się, że umiarkowane spożywanie czerwonego wina może obniżyć ryzyko wystąpienia zaćmy nawet o połowę! Badanie nad wpływem tego alkoholu na wzrok przeprowadzono w Islandii. Przyjrzano się ponad 800 osobom po 50. roku życia. Wszystkie przeszły badania wzroku oraz wypełniły kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych oraz stylu życia.

Po pięciu latach naukowcy ponownie zebrali dane od uczestników. Wnioski były zaskakujące – umiarkowana konsumpcja czerwonego wina zmniejsza ryzyko zaćmy o 50 proc. Co ciekawe, w ciągu pięciu lat badania katarakta wystąpiła aż u 32 proc. osób, które w ogóle nie piły alkoholu oraz u 22 proc. osób, które zadeklarowały, że piją często i w dużych ilościach.

6. Opóźnia procesy starzenia

Kto z nas nie chciałby wyglądać młodo, żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem? Źródłem młodości może być właśnie czerwone wino – nie zapewnia co prawda nieśmiertelności, ale może opóźnić procesy starzenia organizmu.

Właściwości czerwonego wina to zasługa zawartości antyoksydantów – naturalnych substancji, które działają przeciwzapalnie, chronią przed chorobami i niszczą wolne rodniki. Zyska na tym przede wszystkim skóra – przeciwutleniacze chronią ją przed zniszczeniami powodowanymi przez słońce. Dzięki temu cera jest promienna i nie pojawiają się na niej oznaki starzenia, czyli zmarszczki i kurze łapki. Warto wiedzieć, że winogrona można też stosować na skórę zewnętrznie – na rynku dostępne są kosmetyki anti-age zawierające ekstrakt z tych owoców.

Regularne spożywanie czerwonego wina wpływa pozytywnie nie tylko na wygląd, ale również ogólną kondycję organizmu. Dzięki niemu jesteśmy mniej narażeni na różne schorzenia wynikające z upływającego czasu, takie jak choroba Alzheimera czy cukrzyca.

7. Łagodzi zaburzenia depresyjne

([Zdjęcie kobiety croppedPath=)

Nie bez powodu sięgamy po kieliszek wina, kiedy mamy zły nastrój. Składniki znajdujące się w tym rodzaju alkoholu mają właściwości przeciwzapalne. Dlaczego to ważne? Ponieważ badacze wykazali, że zaburzenia depresyjne i występowanie stanów zapalnych idą ze sobą w parze. Dzięki temu, że resweratrol łagodzi stany zapalne, redukuje również symptomy depresji. Warunek jak zawsze jest jeden - ilośc wina wypijanego jednoraozowo nie powinna przezkraczac 100 ml.

 

8. Walczy z rakiem

Dwa niezależne badania przeprowadzone na Uniwersytecie Missouri wykazały, że czerwone wino może pomóc w leczeniu niektórych typów nowotworów. Pierwsze z nich dowiodło, że resweratrol wpływa na komórki rakowe przy nowotworze prostaty, dzięki czemu stają się one bardziej podatne na leczenie.

Podobny efekt zauważono również w przypadku czerniaka. Okazało się, że pod wpływem składników z czerwonego wina komórki nowotworowe stają się bezbronne wobec radioterapii.

Warto również wspomnieć, że czerwone wino zawiera dużo antyoksydantów, które niszczą szkodliwe zarazki i chronią przed poważnymi schorzeniami. Może być więc nie tylko lekarstwem wspomagającym leczenie raka, ale również elementem profilaktyki nowotworowej.

Odchudzasz się i nie wiesz, czy możesz pić alkohol? Dołącz do dyskusji na forum i sprawdź, co na ten temat sądzą inni użytkownicy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy