ABC przechowywania żywności

Mówiąc o zdrowym odżywianiu, często mamy na myśli odpowiedni dobór produktów spożywczych, pozwalający na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na mikro i makroskładniki. Nie należy zapominać o tym, że dobór produktów jest tak samo ważny jak późniejsze odpowiednie przechowywanie.

1. Lodówka – nowe rozwiązania dla dłuższej świeżości

Podczas rozmieszczania produktów spożywczych w lodówce należy pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach. Przeładowanie lodówki może zaburzać jej funkcjonowanie. Także piętrowo ułożone produkty mogą szybciej się starzeć i psuć, a te ułożone obok samej ściany mogą zostać poddane działaniu zbyt niskiej temperatury.

Nowocześni producenci artykułów gospodarstwa domowego, tacy jak Samsung, Elektrolux czy LG, zaradzili tego typu problemom, instalując w sprzętach systemy zapobiegające zamarzaniu lub też wspomagające cyrkulację powietrza wewnątrz lodówki. Samsung, na przykład, w swoich sprzętach zastosował także podział przestrzeni, tworząc idealne warunki do przechowywania ryb, warzyw czy mięsa. Inni producenci, na przykład Beko, w swoich urządzeniach stosują takie rozwiązania, jak antybakteryjna uszczelka zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów. Niektóre lodówki Samsung wyposażone są także w systemy pozwalające na utrzymanie stabilnej temperatury w każdym zakamarku lodówki, a także w osobne systemy chłodzące przeznaczone do chłodziarki i zamrażarki, co zapewnia utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Niezależnie od tego, jakie posiadasz urządzenie, należy pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz

  • Górna półka lodówki:

Górna półka to odpowiednie miejsce dla wszelkich artykułów spożywczych przechowywanych w słoikach, na przykład dżemów, powideł, ogórków kwaszonych, domowych przetworów. Także mleko i jego przetwory, jak jogurty i kefiry lub mleczne desery, dobrze jest przechowywać w górnych partiach lodówki, gdzie panuje najwyższa temperatura.

  • Środkowa półka lodówki:

Środek lodówki to odpowiednie miejsce dla wędlin, serów (także twarogu i innych serów białych) czy domowych potraw.

  • Najniższa półka lodówki

Dół lodówki to najchłodniejsze miejsce, dlatego jest to odpowiednia przestrzeń dla świeżego mięsa i ryb. Dobrze przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dolne szuflady chłodziarek przeznaczone są zaś do przechowywania owoców i warzyw.

Warto pamiętać, że niektóre owoce (na przykład truskawki) psują się szybciej, gdy zostaną umyte. Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze czują się w lodówce – na przykład rośliny strączkowe i pomidory, a także egzotyczne owoce lepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie bowiem tracą wartości odżywcze.

  • Boczne półki lodówki:

Boczne półki lodówki to dobre miejsce dla soków, napojów oraz jaj, a także dla tych olejów roślinnych, które powinny być przechowywane w lodówce (na przykład olej lniany).

Niezależnie od tego, czy dysponujemy najnowocześniejszym sprzętem chłodzącym, czy nie – odpowiednie rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce pomoże w optymalnym zachowaniu świeżości.

Artykuł zewnętrzny

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!