ABC przechowywania żywności

Mówiąc o zdrowym odżywianiu, często mamy na myśli odpowiedni dobór produktów spożywczych, pozwalający na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na mikro i makroskładniki. Nie należy zapominać o tym, że dobór produktów jest tak samo ważny jak późniejsze odpowiednie przechowywanie.

Lodówka – nowe rozwiązania dla dłuższej świeżości

Podczas rozmieszczania produktów spożywczych w lodówce należy pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach. Przeładowanie lodówki może zaburzać jej funkcjonowanie. Także piętrowo ułożone produkty mogą szybciej się starzeć i psuć, a te ułożone obok samej ściany mogą zostać poddane działaniu zbyt niskiej temperatury.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Nowocześni producenci artykułów gospodarstwa domowego, tacy jak Samsung, Elektrolux czy LG, zaradzili tego typu problemom, instalując w sprzętach systemy zapobiegające zamarzaniu lub też wspomagające cyrkulację powietrza wewnątrz lodówki. Samsung, na przykład, w swoich sprzętach zastosował także podział przestrzeni, tworząc idealne warunki do przechowywania ryb, warzyw czy mięsa. Inni producenci, na przykład Beko, w swoich urządzeniach stosują takie rozwiązania, jak antybakteryjna uszczelka zapobiegająca rozwojowi mikroorganizmów. Niektóre lodówki Samsung wyposażone są także w systemy pozwalające na utrzymanie stabilnej temperatury w każdym zakamarku lodówki, a także w osobne systemy chłodzące przeznaczone do chłodziarki i zamrażarki, co zapewnia utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Niezależnie od tego, jakie posiadasz urządzenie, należy pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce.

Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz

  • Górna półka lodówki:

Górna półka to odpowiednie miejsce dla wszelkich artykułów spożywczych przechowywanych w słoikach, na przykład dżemów, powideł, ogórków kwaszonych, domowych przetworów. Także mleko i jego przetwory, jak jogurty i kefiry lub mleczne desery, dobrze jest przechowywać w górnych partiach lodówki, gdzie panuje najwyższa temperatura.

  • Środkowa półka lodówki:

Środek lodówki to odpowiednie miejsce dla wędlin, serów (także twarogu i innych serów białych) czy domowych potraw.

  • Najniższa półka lodówki

Dół lodówki to najchłodniejsze miejsce, dlatego jest to odpowiednia przestrzeń dla świeżego mięsa i ryb. Dobrze przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dolne szuflady chłodziarek przeznaczone są zaś do przechowywania owoców i warzyw.

Warto pamiętać, że niektóre owoce (na przykład truskawki) psują się szybciej, gdy zostaną umyte. Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze czują się w lodówce – na przykład rośliny strączkowe i pomidory, a także egzotyczne owoce lepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie bowiem tracą wartości odżywcze.

  • Boczne półki lodówki:

Boczne półki lodówki to dobre miejsce dla soków, napojów oraz jaj, a także dla tych olejów roślinnych, które powinny być przechowywane w lodówce (na przykład olej lniany).

Niezależnie od tego, czy dysponujemy najnowocześniejszym sprzętem chłodzącym, czy nie – odpowiednie rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce pomoże w optymalnym zachowaniu świeżości.

Artykuł zewnętrzny

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO)

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO) Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę. W rezultacie, zamiast aromatycznego trunku spożywają mało wyrazisty płyn....

Zasady przechowywania żywności

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? (WIDEO)

Wędliny, owoce, warzywa to najczęstsze produkty, które przechowujemy w lodówce. Wiele osób twierdzi, że artykuły spożywcze schowane do lodówki zaraz (...) , które artykuły potrzebują lodówki, a które zdecydowanie wolą ją omijać. Pomidor...

Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce (...) Przechowywanie...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać herbatę?

wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona (...) , ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i...