ABC zdrowego przechowywania żywności

Zdarzyło Ci się, że jedzenie w Twojej lodówce zepsuło się przed upływem daty przydatności do spożycia? Oto kilka przydatnych wskazówek, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu.

spis treści

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Odpowiednia lodówka

Przyczyną psucia się artykułów spożywczych może być nieodpowiednia cyrkulacja powietrza w lodówce albo źle ustawiona temperatura. Jeśli Twoje urządzenie ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu, bądź zamraża przechowywaną w nim żywność. Jeśli tak właśnie się dzieje, może się okazać, że konieczna jest inwestycja w nową lodówkę.

Lodówki Samsung z technologią Food Showcase lub NoFrost, modele marki Beko, Amica czy Indesit, to z reguły najchętniej kupowane sprzęty AGD przez konsumentów. W sklepach znajdziesz różne modele urządzenia, które mają możliwość precyzyjnego sterowania temperaturą oraz są wyposażone w niezależne wentylatory w komorach chłodziarki i zamrażarki. Pozwala to utrzymać odpowiedni poziom wilgotności w danej komorze, a to z kolei przekłada się na optymalne warunki przechowywania szybko psujących się artykułów.

Producenci sprzętu oferują dużo możliwości, na przykład modele Food Showcase, które pozwalają przechowywać żywność w przemyślany sposób. Do odpowiedniego przechowywania żywności świetnie będzie się nadawać zarówno lodówka do zabudowy, jak i wolnostojące urządzenie.

2. Sprytne przechowywanie

Budowa nowoczesnych lodówek dostępnych na rynku umożliwia użytkownikowi zaaranżowanie przestrzeni wedle własnych potrzeb. Ciekawym pomysłem są wyciągane półki, mogące pełnić funkcję tacy, półki w kształcie litery „z” (na przykład lodówki Samsung RSH-5 ZLBG), czy wreszcie składane półki, które pozwalają na modyfikowanie dostępnej przestrzeni lodówki (Samsung RSH-5 ZLBG, LG GBB530NSQFE). Dobrze sprawdza się także, wspomniany już, model Food Showcase (lodówki Samsung RH57H90507F), w którym podzielona na strefy lodówka, tworzy doskonałe środowisko do przechowywania różnych produktów.

Dzięki temu, odpowiednio przechowasz w jej komorach zarówno nabiał, mięso, jak i warzywa czy napoje. W sklepach znajdziesz chłodziarki wyposażone w nowoczesne funkcjonalności, na przykład w lodówkach Beko (Beko GNE 134631X) świeżość warzyw i owoców jest przedłużana dzięki zastosowaniu niebieskiego światła, które pozwala na przeprowadzanie procesu fotosyntezy w lodówce.

Jeśli nie masz najnowocześniejszej lodówki i na razie nie możesz sobie pozwolić na taki wydatek, pamiętaj o generalnej zasadzie przechowywania żywności. Na górnych półkach panuje najwyższa temperatura, więc układaj tam takie produkty, jak dżemy i przetwory w zamkniętych słoikach. Środkowe półki to dobre miejsce dla serów, wędlin i nabiału, a dolne – dla surowego mięsa i ryb.

3. Dziel na porcje i zamrażaj

Jeśli nie jesteś pewna, czy dasz radę zjeść dany produkt przed upływem daty ważności, podziel go na mniejsze porcje i wrzuć do zamrażalki. Zamrozić można niemal każdy artykuł spożywczy, łącznie z zupami i sosami. Możesz wlać małą ilość płynu do plastikowego pojemnika albo wrzucić jedzenie do foliowych worków. Jeśli zamrażasz przygotowane wcześniej mięso, nie wrzucaj wszystkiego do jednej plastikowej torebki. Lepiej przedziel poszczególne porcje papierem do pieczenia, a później bez problemu wyciągniesz z zamrażalki pojedynczą porcję.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy