Przejdź na WP

Alantoina – właściwości i zastosowanie

Alantoina w kosmetyce stosowana jest od dawna. Działa przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia. Maść z alantoiną pomaga łagodzić pieluszkowe zapalenie skóry u dzieci. Kiedy jeszcze warto ją stosować?

Zobacz film: "Domowe sposoby na piękne dłonie"

spis treści

1. Alantoina – działanie

Z chemicznego punktu widzenia alantoina to organiczny związek, pochodna mocznika, należący do grupy ureidów. Pod względem fizycznym jest białym proszkiem rozpuszczającym się w wodzie.

Powstaje w korzeniach roślin (fasoli, soi, żywokostu lekarskiego) z kwasu moczowego. Jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Stanowi cenny składnik kremów nawilżających, balsamów, kremów przeciwtrądzikowych. Jest nietoksyczna, rzadko uczula, choć są osoby, u których może wywołać podrażnienie oczu i skóry. Nie wchodzi w interakcję pomiędzy lekami stosowanymi miejscowo na skórę. Nie można też jej przedawkować.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zaklasyfikowała alantoinę w stężeniach 0,5-2% jako substancję farmaceutyczną o wysokim bezpieczeństwie stosowania. Na potrzeby produkcji kosmetyków, alantoina jest wytwarzana syntetycznie. Można ją spotkać w kremach kosztujących kilka złotych, jak również w kosmetykach z wyższej półki.

2. Alantoina w kosmetykach

Alantoina wspomaga oczyszczanie ran, przyspiesza ich gojenie. Stosuje się ją w przypadku otarć, skaleczeń, oparzeń, odparzeń i ran. Pobudza regenerację naskórka, stymuluje podział komórkowy komórek skóry, działa przeciwzapalnie.

Alantoina koi też podrażnioną skórę. Wiele osób z łuszczycą lub atopowym zapaleniem skóry w codziennej pielęgnacji stosuje kremy z alantoiną. Przydaje się zwłaszcza, gdy rany i zaczerwienienie pojawiły się w zgięciach kolan i łokci. Dlaczego? Otóż alantoina należy do humektantów, co oznacza, że ma zdolność przyciągania cząsteczek wody i ich magazynowania. Ma zatem właściwości nawilżające i wygładzające. Łagodzi też świąd.

Preparaty z alantoiną są również skuteczne w sytuacji, jeśli na skórze dłoni pojawiły się rany powstałe w skutek stosowania drażniących środków czyszczących i detergentów.

10 dziwnych składników kosmetyków, które naprawdę działają
10 dziwnych składników kosmetyków, które naprawdę działają [10 zdjęć]

Symetykon to związek powstający z połączenia krzemionki z polidimetylosiloksanem. Jest on powszechnie...

zobacz galerię

Z roku na rok rośnie też zainteresowanie naturalnymi kosmetykami, często produkowanymi w domu. Ich składnikiem często jest właśnie alantoina. Polecana jest osobom z cerą trądzikową, wrażliwą, suchą. Stosuje się ją również w produktach dla dzieci, przeznaczonych zwłaszcza do higieny miejsc okołopieluszkowych.

3. Alantoina - właściwości

Kremy z alantoiną zaleca się też stosować po opalaniu, zwłaszcza jeśli doszło do oparzeń skóry. Są również skuteczne w przypadku odleżyn.

Alantoina jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Alantoina jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. (123RF)

Alantoina posiada też zdolność częściowego lub całkowitego niwelowania drażniącego charakteru innych związków chemicznych. Z tego powodu jest dodawana do wielu różnego rodzaju kosmetyków: szamponów, balsamów, dezodorantów. Towarzyszą jej często witaminy A, E i D, które wzmacniają jej działanie.

Należy jednak zachować ostrożność, jeśli alantoinie towarzyszy kwas borowy. Tego rodzaju preparatu nie zaleca się stosować na głębokie rany, gdyż stwarza to ryzyko wystąpienia objawów zatrucia kwasem borowym (senność, złuszczanie naskórka, rumień).

4. Alantoina – cena

Alantoina nie należy do drogich produktów. W sklepach kosmetycznych dostępna jest w postaci proszku, kosztuje ok. 5 zł. Warto ją kupić, jeśli chcemy samodzielnie przygotować kosmetyk. W aptekach kupić można maść z alantoiną, za którą zapłacić należy ok. 7 zł.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy