Antyoksydanty a niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Antyoksydanty to związki, którym przypisuje się wyjątkowo dobroczynne działanie. Od jakiegoś czasu przeżywają prawdziwy rozkwit - uważa się, że chronią przed chorobami nowotworowymi, a także schorzeniami układu krążenia. Inna ich nazwa to przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników.

 Czy to ich jedyna zaleta? Wygląda na to, że nie - według najnowszych badań, antyoksydanty chronią przed wystąpieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Antyoksydanty można znaleźć głównie w „zdrowej żywności”, czyli owocach i warzywach.

Ich przykłady to głównie witaminy C, E czy też karotenoidy. Najnowsze badania wskazują, że zawarte w mleku kobiecym antyoksydanty mogą chronić przed rozwojem niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Innym źródłem tych związków może być owoc kiwi, soja czy też seler.

Najnowsze osiągnięcia zostały przedstawione na łamach magazynu „Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology”. Naukowcy z Uniwersytetu w Colorado postanowili sprawdzić, czy podawanie prenatalnie PQQ (pirolochinolinochinon - forma chemiczna antyoksydantu) chroni przed progresją rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby w przyszłości u myszy.

Owoce i warzywa są dobrym źródłem antyoksydantów
Owoce i warzywa są dobrym źródłem antyoksydantów (123RF)

Podstawą badania było podzielenie zwierząt (które były w ciąży) na dwie grupy - jedną z nich karmiono zdrową żywnością, drugą zaś dietą bogatą w cukry i tłuszcze w celu indukcji otyłości.

Myszy które urodziły się, były karmione pokarmem zawierającym specyficzny antyoksydant. Nikt chyba nie jest zdziwiony, że gryzonie karmione dietą mniej zdrową przybrały na wadze w porównaniu z myszami, które odżywiały się zdrowo. Naukowcy stwierdzili także mniejszą zawartość czynników zwiększających stres oksydacyjny, ale również zwiększoną ilości czynników przeciwzapalnych.

6 największych przysług dla wątroby
6 największych przysług dla wątroby [7 zdjęć]

Wątroba jest organem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Codziennie odpowiada...

zobacz galerię

Naukowcy zaznaczają także, że podawanie specyficznego antyoksydantu w okresie ciąży i karmienia zmniejszyło występowanie symptomów sugerujących stłuszczenie wątroby i w konsekwencji jej zniszczenie. Czy przedstawione badania mogą stanowić wyznacznik w prowadzeniu odpowiedniej suplementacji u ciężarnych kobiet?

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Źródła antyoksydantów stanowią owoce, które nie występują w naszym regionie - w dużej mierze są importowane. Wiąże się to z koniecznością konserwacji tego typu żywności sztucznymi nawozami i chemikaliami. Związki te nie są korzystne ani dla ciężanrej kobiety, ani dla rozwijającego się płodu.

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?
Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni? [7 zdjęć]

Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów....

zobacz galerię

Do czasu, aż konkretny specyficzny antyoksydant zostanie zsyntetyzowany i będzie możliwe podawanie danej substancji ciężarnym kobietom musi minąć jeszcze trochę czasu. Konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań, mających na celu określenie wpływu stosowanej diety na rozwój płodu.

Warto również zaznaczyć, że niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest czynnikiem ryzyka rozwoju marskości i raka wątrobowokomórkowego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!