Asafetyda – egzotyczna przyprawa, która leczy wiele chorób

Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Otóż, asafetyda to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej.

Jest to rodzaj gumy (żywicy), powstałej z soku korzeni i łodygi gatunku ferula, gigantycznego kopru, który wydziela ohydny, duszący zapach, kojarzący się z czosnkiem. Jest dostępna również w postaci proszku.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

W Indiach mówi się na nią hing, w Anglii – asafoetida, śmierdząca guma. W Polsce zyskała sobie równie „urocze” określenia takie jak smrodzieniec. Ten zapach ginie jednak, kiedy podgrzejemy przyprawę.

Warto jej poszukać w sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ nie tylko może wzbogacić smak wielu dań, ale posiada również liczne zdrowotne właściwości, które zostały potwierdzono naukowo.

Lecznicze właściwości asafetydy

Przynosi ulgę w astmie

Jest znanym środkiem przeciwbakteryjnym. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa wykrztuśnie, a dzięki temu ułatwia usuwanie zalegającej flegmy. W tradycyjnej medycynie, przyprawa jest stosowana w leczeniu astmy, chorób płuc, zapaleniu oskrzeli oraz kokluszu.

Obniża ciśnienie krwi

Przyprawa zawiera duże ilości kumaryny, czyli związku, który poprawia przepływ krwi. Ponadto asafetyda reguluje ciśnienie. Posiada także właściwości uspakajające i antyepileptyczne.

Łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to bardzo przykra dolegliwość, na którą cierpi 10 proc. ludzi na świecie. Do jej objawów należą m.in. naprzemienne biegunki i zaparcia, gazy, odbijanie, wzdęcia, skurcze mięśni gładkich brzucha, bóle, bolesne wypróżnienia. Asafetyda może pomóc w rozwiązaniu tych problemów.

Redukuje poziom cukru we krwi

Asafetyda jest używana jako środek pomagający utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Za tę właściwość odpowiadają zawarte w niej kwasy fenolowe - kwas ferulowy oraz taniny.

Zapobiega wzdęciom

Asafetyda używana jest w celu wspomagania trawienia. Jest pomocna zwłaszcza przy skłonnościach do wzdęć. W kuchni indyjskiej jest dodawana do dań z soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. Dlaczego? Nie tylko podkreśla ich smak, ale dzięki swoim wiatropędnym właściwościom zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości gazów w jelitach.

Jak stosować?

Asafetydę należy przechowywać w hermetycznych pojemnikach, gdyż jej siarkowy zapach wpływa na inne produkty i przyprawy. Najczęściej dostępna jest w postaci proszku lub granulek, które mogą być dodawane bezpośrednio do potrawy. Jest także sprzedawana w bryłkach, które należy skruszyć przed użyciem.

Przyprawa sprawdzi się doskonale w daniach wegetariańskich, może być także używana do podkreślania smaku warzyw strączkowych, kalafiora, gulaszów, zup, potraw rybnych.

Surowa asafetyda ma nieprzyjemny zapach, przypominający nieco zgniły czosnek, ale podsmażona na odrobinie oleju lub klarowanego masła zaczyna przypominać w smaku cebulę lub pora. Nie obciąża jednak wątroby tak jak jej odpowiedniki.

Trzeba tylko uważać żeby nie przypalić asafetydy, gdyż jej specyficzny aromat może zmienić się w gorycz i zepsuć smak potrawy.

Kto powinien zachować ostrożność?

Asafetyda dodawana do potraw w rozsądnych ilościach, a więc w dawce nie przekraczającego 500 mg dziennie, jest bezpieczna. Jej nadmierne spożycie może jednak wywołać nudności, wymioty, biegunkę, dyskomfort przy oddawaniu moczu. Ponadto przyprawa posiada właściwości poronne. Nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym matkom, nie powinno się jej podawać również małym dzieciom.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Magiczne właściwości cynamonu

Magiczne właściwości cynamonu

wierzeń noszenie go przy sobie miało zapewnić zdrowie i powodzenie. Cynamon, bo o nim mowa, pochodzi z Cejlonu i dziś jest przyprawą wykorzystywaną (...) maseczki do twarzy Wzmocniony organizm Cynamon należy do grupy przypraw...

Zioła i przyprawy

Sól jest niezbędna do życia (WIDEO)

Sól jest niezbędna do życia (WIDEO) Odtwórz wideo

Sól w diecie - ile można spożywać? Wypowiedź: Justyna Mizera, dietetyk sportowy, autorka bloga www.zMizerami.pl. Niesolone nie smakuje. Natomiast słone jest niezdrowe - tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się,...

Zioła i przyprawy

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

jajowatej pomagają także pozbyć się biegunki. Z masy jelitowej zioła odciągają nadmiar wody. Nasiona i łuski babki mają właściwości osłaniające (...) . Mogą być stosowane np. podczas choroby wrzodowej. Babka pomaga utrzymać prawidłową...

Zioła i przyprawy

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

Dlaczego warto zainteresować się salsefią? Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce roślina ta pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Początkowo również wykorzystywana...

Zioła i przyprawy

Herbata z dzikiej róży (WIDEO)

Herbata z dzikiej róży (WIDEO) Odtwórz wideo

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Starożytni Rzymianie wypychali poduszki płatkami róż w celu osiągnięcia spokojnego snu. Dzika róża zawiera bogate substancje czynne,...

Zioła i przyprawy

Roślina doniczkowa o zdrowotnych właściwościach: żyworódka pierzasta

Roślina doniczkowa o zdrowotnych właściwościach: żyworódka pierzasta

Jak pielęgnować roślinę? W przypadku żyworódki należy unikać zbyt częstego podlewania. Nadmiar wody jest u tej rośliny przyczyną szybkiego gnicia korzeni. Najlepiej umiejscowić ją na parapecie okiennym, aby zapewnić jej wystarczającą ilość światła słonecznego. Właściwości...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

niedocenianych ziół i przypraw Wpływ skladników odżywczych szafranu na zdrowie Mangan zawarty w dużych ilościach w szafranie reguluje stężenie glukozy (...) Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z...

Zioła i przyprawy

Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy

Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy

, pierwszy produkt zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż konkurent. Co więcej, oregano przoduje pod tym względem wśród innych ziół. Szałwia Jeśli chodzi (...) ) w konkurencji na zawartość przeciwutleniaczy znajduje się mięta pieprzowa....