Asafetyda – egzotyczna przyprawa, która leczy wiele chorób

Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Otóż, asafetyda to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej.

Jest to rodzaj gumy (żywicy), powstałej z soku korzeni i łodygi gatunku ferula, gigantycznego kopru, który wydziela ohydny, duszący zapach, kojarzący się z czosnkiem. Jest dostępna również w postaci proszku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W Indiach mówi się na nią hing, w Anglii – asafoetida, śmierdząca guma. W Polsce zyskała sobie równie „urocze” określenia takie jak smrodzieniec. Ten zapach ginie jednak, kiedy podgrzejemy przyprawę.

Warto jej poszukać w sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ nie tylko może wzbogacić smak wielu dań, ale posiada również liczne zdrowotne właściwości, które zostały potwierdzono naukowo.

Lecznicze właściwości asafetydy

Przynosi ulgę w astmie

Jest znanym środkiem przeciwbakteryjnym. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa wykrztuśnie, a dzięki temu ułatwia usuwanie zalegającej flegmy. W tradycyjnej medycynie, przyprawa jest stosowana w leczeniu astmy, chorób płuc, zapaleniu oskrzeli oraz kokluszu.

Obniża ciśnienie krwi

Przyprawa zawiera duże ilości kumaryny, czyli związku, który poprawia przepływ krwi. Ponadto asafetyda reguluje ciśnienie. Posiada także właściwości uspakajające i antyepileptyczne.

Łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to bardzo przykra dolegliwość, na którą cierpi 10 proc. ludzi na świecie. Do jej objawów należą m.in. naprzemienne biegunki i zaparcia, gazy, odbijanie, wzdęcia, skurcze mięśni gładkich brzucha, bóle, bolesne wypróżnienia. Asafetyda może pomóc w rozwiązaniu tych problemów.

Redukuje poziom cukru we krwi

Asafetyda jest używana jako środek pomagający utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Za tę właściwość odpowiadają zawarte w niej kwasy fenolowe - kwas ferulowy oraz taniny.

Zapobiega wzdęciom

Asafetyda używana jest w celu wspomagania trawienia. Jest pomocna zwłaszcza przy skłonnościach do wzdęć. W kuchni indyjskiej jest dodawana do dań z soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. Dlaczego? Nie tylko podkreśla ich smak, ale dzięki swoim wiatropędnym właściwościom zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości gazów w jelitach.

Jak stosować?

Asafetydę należy przechowywać w hermetycznych pojemnikach, gdyż jej siarkowy zapach wpływa na inne produkty i przyprawy. Najczęściej dostępna jest w postaci proszku lub granulek, które mogą być dodawane bezpośrednio do potrawy. Jest także sprzedawana w bryłkach, które należy skruszyć przed użyciem.

Przyprawa sprawdzi się doskonale w daniach wegetariańskich, może być także używana do podkreślania smaku warzyw strączkowych, kalafiora, gulaszów, zup, potraw rybnych.

Surowa asafetyda ma nieprzyjemny zapach, przypominający nieco zgniły czosnek, ale podsmażona na odrobinie oleju lub klarowanego masła zaczyna przypominać w smaku cebulę lub pora. Nie obciąża jednak wątroby tak jak jej odpowiedniki.

Trzeba tylko uważać żeby nie przypalić asafetydy, gdyż jej specyficzny aromat może zmienić się w gorycz i zepsuć smak potrawy.

Kto powinien zachować ostrożność?

Asafetyda dodawana do potraw w rozsądnych ilościach, a więc w dawce nie przekraczającego 500 mg dziennie, jest bezpieczna. Jej nadmierne spożycie może jednak wywołać nudności, wymioty, biegunkę, dyskomfort przy oddawaniu moczu. Ponadto przyprawa posiada właściwości poronne. Nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym matkom, nie powinno się jej podawać również małym dzieciom.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Moc ukryta w papryce

Moc ukryta w papryce

Przyprawa na zdrowie Zmielona papryka w proszku to nie tylko piękna dekoracja potraw. Powstaje ona w wyniku mielenia suszonych warzyw (...) , zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie. To one nadają też przyprawie...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak...

Zioła i przyprawy

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity

Badania nad stosowanymi od wieków roślinami pozwalają w naukowy sposób potwierdzić ich skuteczność w leczeniu chorób.

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

Czym jest morwa biała? Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są Chiny, w których od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej, ale morwa występuje także w Polsce. Najbardziej znaną i przebadaną...

Zioła i przyprawy

Kilka faktów na temat liści laurowych

Kilka faktów na temat liści laurowych

Wawrzyn szlachetny pod lupą Aromatyczne liście laurowe stanowią jedną z najczęściej stosowanych w polskiej kuchni przypraw. Nazwa systematyczna (...) - aromatyczne ciemne jagody. Witaminy w liściach laurowych Przyprawa...

Zioła i przyprawy

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Zioła i przyprawy

Laseczki cynamonu

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Główka pracuje Zioła i przyprawy to nie tylko przydatne składniki diety wspomagające odchudzanie, ale też skuteczna pomoc dla funkcjonowania mózgu (...) kurkumę do codziennej diety. Niezwykła przyprawa...

Zioła i przyprawy

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Jaskółcze ziele - trujące źródło zdrowia Chociaż nazwa glistnik jaskółcze ziele może wydawać się obca, jest to roślina pospolita na całym obszarze Polski. Nawet się nie spodziewamy, że przy drogach, w lasach czy nad brzegami rzek rośnie tak wartościowe...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne kminku

Właściwości zdrowotne kminku

Moc niewielkich ziaren Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce (...) jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zioło...