Badania podkreślają wpływ odżywiania na zdrowie mózgu i inteligencję osób starszych

Zachowanie inteligencji osób starszych zależy od substancji, która jest pigmentem w zielonych liściastych warzywach.

Luteina jest jednym z kilku pigmentów roślinnych, który jest pozyskiwany przez organizm ludzki z pożywienia,  głównie poprzez jedzenie zielonych warzyw liściastych, warzyw kapustnych, takich jak brokuły” – powiedziała absolwentka Uniwersytetu w Illinois w Stanach Zjednoczonych Marta Zamroziewicz, która prowadziła badania wraz z profesorem psychologii  Aronem Barbey.

Luteina gromadzi się w mózgu, osadza się w błonach komórkowych, w których odgrywa prawdopodobnie neuroprotekcyjne role.

Badanie zostało opisane w czasopiśmie „Journal w Aging Neuroscience”.

Badania wykazały, że luteina wpływa na inteligencję osób starszych
Badania wykazały, że luteina wpływa na inteligencję osób starszych (123rf)

"Wcześniejsze badania wykazały, że poziom luteiny u danej osoby jest związany z wydajnością całego naszego życia" – mówi Zamroziewicz.

"Badanie wykazuje również, że luteina gromadzi się również w szarych obszarach mózgu odpowiedzialnych za zachowanie funkcji poznawczych u zdrowych osób oraz za proces starzenia się mózgu" – dodaje.

W badaniu wzięło udział  122 zdrowych osób w wieku od 65 do 75 lat, którzy odpowiadali na pytania w standardowym teście inteligencji. Naukowcy zbierali również próbki krwi w celu określenia stężenia w surowicy krwi luteiny. Następnie badano mózgi poprzez technikę MRI w celu pomiaru objętości różnych struktur mózgu.

Zespół koncentruje się na części kory skroniowej, regionu mózgu, który według innych badań  odgrywa ważną rolę w zachowaniu inteligencji skrystalizowanej.

ZOBACZ TAKŻE

Inteligencja płynna i skrystalizowana

Naukowcy odkryli, że uczestnicy z wyższymi poziomami luteiny w surowicy krwi mieli tendencję do wykazania lepszych wyników w testach inteligencji. Stężenie luteiny w surowicy odzwierciedlają jedynie ostatnią dietę, ale są też związane ze stężeniami luteiny w mózgu osób starszych.

Osoby z wyższym poziomem luteiny w surowicy również mają tendencję do tego, że mają grubszą istotę szarą w korze przy hipokampowe, obszarze mózgu, który odpowiada za proces zdrowego starzenia się.

"Nasze analizy wykazały, że wielkość tego obszaru mózgu stanowi związek pomiędzy poziomem luteiny i pozimem inteligencji" – mówi Barbey.

"Zapewnia to pierwszą wskazówkę co do tego, które  regiony mózgowe odgrywają specjalną  rolę w ochronie inteligencji i jak czynniki, takie jak dieta, mogą przyczynić się do tego związku" – wyjaśnia.

W tych miejscach ludzie dożywają późnej starości
W tych miejscach ludzie dożywają późnej starości [6 zdjęć]

Na mapie świata istnieje pięć najzdrowszych punktów. To tak zwane Blue Zones – Niebieskie Strefy Długowieczności....

zobacz galerię

"Nasze wyniki nie wykazują związku przyczynowego. Zauważyliśmy, że luteina jest związana z inteligencją w obszarze kory mózgu przy hipokampie” – mówi Zamroziewicz.

"Możemy postawić hipotezę,  jak luteina w diecie wpływa na strukturę mózgu" – mówi Barbey.

"Być może, odgrywa ona rolę przeciwzapalną lub wpływa na komórki, które służą  do sygnalizacji. Ale nasze odkrycie przyczynia się do wykazania dowodów wskazujących, że poszczególne składniki odżywcze, których obniżenie obserwuje się z wiekiem wpływa na specyfikę starzenia się mózgu" – podsumowują naukowcy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.