Bakłażan – właściwości odżywcze, działanie zdrowotne, przygotowanie

Bakłażan jest to charakterystyczne fioletowe warzywo o sprężystej skórce i specyficznym smaku miąższu. Ma on wiele nazw m.in. psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości. Bakłażan jest członkiem rodziny roślin z gatunku psiankowatych.

Zobacz film: "Frytki z bakłażana [Bułka z masłem]"

1. Bakłażan – właściwości odżywcze

Choć większość ludzi uważa, że to warzywo, to z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest owocem, a konkretnie jagodą. Właściwości odżywcze bakłażana w Polsce zostały zauważone już w XVI wieku, ale uprawiany był głównie jako roślina ozdobna. Obecnie bakłażan jest bardzo ceniony za smak i wartości odżywcze.

Bakłażan ma bardzo mało kalorii. 100 g bakłażana zawiera jedynie nieco ponad 20 kcal, co sprawia, że często sięgają po niego osoby odchudzające się i na diecie. Można powiedzieć, że bakłażan to praktycznie sama woda, bo składa się z niej w 90 proc, a jedynie 2 proc. to cukry.

Bakłażan to również bogate źródło potasu, wapnia i magnezu, ale również błonnika. Warto o tym pamiętać, ponieważ bakłażan zawiera go ponad dwa razy więcej niż na przykład jabłko.

Cukinia z bakłażanem
Cukinia z bakłażanem

Połączenie pysznej cukinii z oryginalnym bakłażanem gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Poza tym taka...

zobacz galerię

Niestety bakłażan zawiera mało witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B.

2. Bakłażan – wpływ na zdrowie

Bakłażan jest polecany przez dietetyków ze względu na swoje działanie detoksykujące organizm, dlatego lekarze sugerują, aby zwiększyć spożycie bakłażana podczas antybiotykoterapii.

Bakłażan zmniejsza również ryzyko chorób nowotworowych. Ma on również pozytywny wpływ na przemianę materii i poziom cholesterolu. Bakłażany zapobiegają również różnym chorobom układu krążenia.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa [6 zdjęć]

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik...

zobacz galerię

Bakłażan jest również istotny dla naszego zdrowia ze względu na dużą zawartość błonnika. Ma to pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, ponieważ powstrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie.

Jednak duża zawartość błonnika w bakłażanach może spowodować dolegliwości takie jak, wzdęcia i bóle brzucha.

Niestety bakłażany mają też swoje wady. Przygotowując potrawy z bakłażanem, należy pamiętać, że bakłażan jest ciężkostrawny. W związku z tym nie należy podawać bakłażana dzieciom i kobietom w ciąży.

Bakłażana powinny również unikać osoby chore na reumatyzm i podagrę. Bakłażan nie jest również zalecany osobom z chorymi nerkami oraz z problemami z układem pokarmowym.

ZOBACZ TAKŻE:

3. Bakłażan – przygotowanie do spożycia

W Polsce bakłażan nadal nie jest tak popularny, jak chociażby cukinia. Winny temu jest charakterystyczny smak bakłażana, w którym można wyczuć lekką goryczkę. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na pozbycie się tego problemu.

Warto pamiętać o tym, aby młodych bakłażanów nie obierać ze skórki, natomiast ze starszych bakłażanów można też w łatwy sposób zerwać całą skórkę po upieczeniu.

Zobacz także:

Bardzo ważnym etapem przygotowania bakłażana do obróbki cieplnej jest pokrojenie w plastry i posolenie. Następnie należy go zostawić na sicie, aby puścił sok, w którym znajduje się charakterystyczna goryczka bakłażana.

Inny sposobem, aby pozbyć się tego problemu, jest skropienie bakłażana cytryną, zostawiamy na pół godziny i szybko płuczemy pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbywamy się goryczki z bakłażana.

Solenie bakłażana przed smażeniem sprawia również, że bakłażan nie wchłonie tyle oleju w czasie smażenia. W innym wypadku to niskokaloryczne warzywo zamieni się w prawdziwą ociekającą tłuszczem bombę kaloryczną.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.