Trwa ładowanie...

Dobre bakterie wzmacniające odporność

Avatar placeholder
01.12.2022 12:19
Dobre bakterie wzmacniające odporność
Dobre bakterie wzmacniające odporność (123RF)

Każdemu z nas do życia i prawidłowego funkcjonowania niezbędne są dobre bakterie. To one są odpowiedzialne za ochronę naszego organizmu przed chorobotwórczymi bakteriami. Możemy więc zadbać o nasz organizm sięgając po preparaty i produkty z probiotykami.

spis treści

1. Dobre bakterie

Chociaż bakterie nie cieszą się dobrą sławą i powszechnie wiadomo, że lepiej trzymać się od nich z daleka, to nie wszystkie są złe. Są takie, które są nam wręcz niezbędne. Zasiedlają one nasz przewód pokarmowy, głównie jelito grube. Są tam biliony dobrych bakterii i to przedstawicieli wielu różnych gatunków. Przy czym, te najważniejsze to te kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz z rodzaju Bifidobacterium. Dobre bakterie pokrywają nabłonek w jelitach. Tym samym nie pozwalają się tam osiedlać złym bakteriom czy różnym szkodliwym substancjom. Mało tego, produkują substancje hamujące rozwój chorobotwórczych bakterii i grzybów.

W jelitach znajduje się 70 proc. wszystkich naszych komórek odpornościowych. I nie ma wątpliwości, że dobre bakterie są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

2. Bakterie z apteki

Zobacz film: "Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu"

Bakterie kwasu mlekowego ludzie wykorzystują od wielu lat. W końcu w ten sposób były przygotowywane kefiry, kiszone ogórki czy kiszona kapusta. Jednak lekarze poszli dalej i wybrali z szerokiego grona bakterii właśnie te, które najlepiej wpływają na nasze zdrowie. W ostatnich latach na rynku pojawiła się cała masa preparatów właśnie zawierających bakterie korzystnie wpływające na stan zdrowia.

Mało tego, również w sklepach znajdziemy wiele produktów zawierających dobre bakterie. Są to przede wszystkim jogurty, napoje mleczne, maślanki, kefiry i niektóre sery. Choć można także kupić np. płatki śniadaniowe czy soki z dodatkiem probiotyków. Jednak należy do nich podchodzić z dużą dozą nieufności. Pamiętajmy, że producenci w najróżniejszy sposób chcą nas skłonić do zakupów. To, że coś jest „bio” nie oznacza, że mamy od razu wrzucać go do koszyka. Wczytajmy się w etykietę i poszukajmy informacji, jakie to bakterie ma nam dostarczyć dany produkt. Powinien się pojawić dokładny opis rodzaju, gatunku i szczepu bakterii. Poza tym, jako minimum przyjmuje się, że powinien być ich 1 milion w 1 g lub 1 mm.

3. Bakterie na odporność i nie tylko

Jedzenie produktów z dobrymi bakteriami przede wszystkim wspomaga odporność organizmu. Poza tym, zasiedlające nasze jelita probiotyki zapobiegają również biegunkom i różnym problemom układu pokarmowego, regulują trawienie, pomagają w zespole drażliwego jelita, zmniejszają podatność na rozwój alergii u dzieci, obniżają poziom złego cholesterolu. Bakterie wytwarzają również witaminy z grupy B, witaminę H i K oraz ułatwiają wchłanianie żelaza, fosforu oraz wapnia. Spożywanie probiotyków zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Ale to nie koniec umiejętności dobrych bakterii. Pomagają one również odzyskiwać siły po przebytych chorobach. Przy czym przyjmowanie probiotyków jest szczególnie ważne w czasie zażywania antybiotyków, ponieważ jedną z ich wad jest to, że niszczą nie tylko bakterie wywołujące choroby, ale także dobre bakterie w jelitach. Powoduje to osłabienie naszej odporności, a także nieraz przykre konsekwencje takie jak biegunki albo zaparcia. Choć to antybiotyki są najgroźniejsze dla dobrych bakterii, na liście szkodzących im czynników są również stres, zmęczenie, zmiana diety. Dlatego zaleca się zadbać o przyjmowanie probiotyków właśnie w czasie, kiedy dokucza nam większy poziom stresu, mamy szczególnie dużo pracy, więc ograniczamy sen, czy kiedy podróżujemy.

4. Probiotyki dla dzieci

Dietę bogatą w dobre bakterie zaleca się szczególnie dzieciom. Ich układ immunologiczny dopiero się bowiem kształtuje. Małe dziecko w momencie przyjścia na świat ma „goły” przewód pokarmowy. Najlepszym sposobem zasiedlenia go probiotykami jest karmienie piersią. Ale to nie wystarczy. Odporność taką, jaką mają osoby dorosłe, dzieci zyskują po trzynastym roku życia. W praktyce oznacza to, że są bardziej podatne na choroby, więc szczególnie powinno się dbać o ich układ immunologiczny.

Można to robić właśnie podając dzieciom jogurty, napoje mleczne czy specjalne preparaty. Z kolei w przypadku małych dzieci można sięgnąć po np. kaszki z probiotykami. Przy czym, rodzice powinni pamiętać o tym, że takie produkty należy przygotowywać, a także przechowywać, według zaleceń producenta.

Przyjmowanie produktów z dobrymi bakteriami działa na takiej samej zasadzie jak np. hartowanie. Jeżeli chcemy w ten sposób wzmocnić naszą odporność trzeba je brać regularnie. W aptece mamy bardzo duży wybór odpowiednich preparatów, a w sklepie bez trudu znajdziemy odpowiedni jogurt. Jak zapewniają specjaliści, można je przyjmować bez obaw, bo nie mają żadnych działań niepożądanych.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze