Banan - kalorie, rodzaje, wartości odżywcze, przepisy

Banan należy do rodziny bananowatych. Banan ma sporo kalorii, ale też wiele zastosowań. Ilość kalorii w bananach zależy jego sposobu przygotowania. Banany można zjeść na surowo, a także suszone, pieczone i marynowane. Banany idealnie sprawdzają się, jako element deserów, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Mają również dużo witamin i dlatego banany pomimo kaloryczności warto ująć w naszej diecie.

Banan – rodzaje

W Europie najpopularniejszą odmianą są banany Cavendish. Jednak można również dostać inne rodzaje banana o zbliżonej zawartości kalorii. Popularne na rynku są również banany czerwone (Red Dacca), banany jabłkowe (Manzano, Latundan), banany mini (Baby) i banany skrobiowe (Plantany).

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Banan – wartości odżywcze

Banan zawiera dużo białka, natomiast niedojrzały banan jest źródłem węglowodanów w postaci bezsmakowej skrobi, która zamienia się w cukry proste, gdy banan dojrzewa i nabiera słodkiego smaku. Banan to również źródło witamin. W bananie możemy znaleźć witaminę C, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. Na dodatek banan jest źródłem minerałów takich jak potas, magnez, miedź, mangan i fluor. Banany zawierają dużo błonnika oraz enzymów, olejków eterycznych, kwasu jabłkowego, fitosteroli i flawonoidów.

Banany – kalorie

Ilość kalorii w bananie zależy głównie od sposobu jego przygotowania. Świeży surowy banan ma od 80 do 100 kcal w 100 g. Dla przykładu odmiana banana jabłkowego zawiera 89 kalorii w 100 g, a ilość kalorii w bananie suszonym wynosi aż 360 kcal w 100 g. Kalorie w bananie usmażonym również wzrosną. Smażony banan ma już niestety aż 252 kalorii w 100 g.

Dojrzałe banany są również wykorzystywane do placków zamiast cukru przez osoby na diecie. Placuszki z bananem mają już 171 kalorii w 100 g. Jednak mimo wszystko, jest to zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików. Z kolei koktajle zawierające banana to już 209 kcal w porcji.

Gotowe produkty zawierające banana mają różną zawartość kalorii. Dla przykładu gotowa owsianka z bananem ma 87 kalorii, a nektar bananowy tylko 48 kalorii w porcji.

Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana

Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.

Gdy przygotowujemy dania i desery z banana, ilość kalorii zależy często od dodatków. Dla przykładu jedna porcja banana w czekoladzie może mieć nawet 380 kalorii. Inne dodatki, które zwiększają ilość kalorii w deserach z bananem to bita śmietana, słodkie posypki, galaretki i sosy.

Banan – przepisy

Banan jest najczęściej składnikiem deserów. Obecność banana sprawia, że deser jest słodki, a mimo to ma mało kalorii i jest zdrowszy. Kalorie banana w deserach nie mają już takiego znaczenia, ponieważ banan dodaje słodyczy, dzięki czemu można czasem całkowicie zrezygnować z cukru.

Banan może stać się składnikiem pysznego puszystego omletu. W jego skład wchodzą jajka ok. 120 g, oczywiście banan 100 g, miód wielokwiatowy 7 g i odrobina mąki pszennej. Obecność banana i miodu sprawia, że omlet jest słodki, ale jednocześnie ma mało kalorii i nie zawiera cukru.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić białka na sztywno, następnie ubić żółtka z miodem i mąką. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję przypominającą śmietanę, można dodać trochę mleka. Następnie łączymy białka z ubitymi żółtkami i przelewamy na rozgrzaną patelnie. Gdy jedna strona się zetnie, delikatnie przekładamy na drugą. Po usmażeniu na wierzch kroimy banana i polewamy miodem. Taki omlet z bananem ma ok. 138 kalorii w 100 g.

Kolejnym prostym i szybkim przepisem zawierającym banana, który ma troszkę kalorii, ale jest zdrową alternatywą dla słodyczy, są szybie ciasteczka owsiane z bananem. W ich skład wchodzą banany ok. 500 g, sok jabłkowy ok.75 g, rodzynki 30 g, płatki owsiane 90 g, cynamon i suszone pestki słonecznika 20 g.

Banany trzeba rozgnieść, dodać resztę składników i wymieszać. Ciasteczka formujemy i układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180 st. Ciasteczka owsiane z bananem mają ok. 140 kalorii w 100 g.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...