Kalorie w bananie - rodzaje, wartości odżywcze, kalorie, przepisy

Banan należy do rodziny bananowatych. Banan ma sporo kalorii, ale też wiele zastosowań. Ilość kalorii w bananach zależy od jego sposobu przygotowania. Banany można zjeść na surowo, a także są banany suszone, pieczone i marynowane. Banany idealnie sprawdzają się, jako element deserów, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Mają również dużo witamin i dlatego banany pomimo kaloryczności warto ująć w naszej diecie.

Zobacz film: "Wszystko o bananach"

1. Banan – rodzaje

W Europie najpopularniejszą odmianą są banany Cavendish. Jednak można również dostać inne rodzaje banana o zbliżonej zawartości kalorii. Popularne na rynku są również banany czerwone (Red Dacca), banany jabłkowe (Manzano, Latundan), banany mini (Baby) i banany skrobiowe (Plantany).

2. Banan – wartości odżywcze

Banan zawiera dużo białka, natomiast niedojrzały banan jest źródłem węglowodanów w postaci bezsmakowej skrobi opornej, która zamienia się w cukry proste, gdy banan dojrzewa i nabiera słodkiego smaku. Banan to również źródło witamin. W bananie możemy znaleźć witaminę C, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. Na dodatek banan jest źródłem minerałów takich jak potas, magnez, miedź, mangan i fluor. Banany zawierają dużo błonnika oraz enzymów, olejków eterycznych, kwasu jabłkowego, fitosteroli i flawonoidów.

3. Banany – kalorie

Ilość kalorii w bananie zależy głównie od sposobu jego przygotowania. Świeży surowy banan ma od 80 do 100 kcal w 100 g. Dla przykładu odmiana banana jabłkowego zawiera 89 kalorii w 100 g, a ilość kalorii w bananie suszonym wynosi aż 360 kcal w 100 g. Kalorie w bananie usmażonym również wzrosną. Smażony banan ma już niestety aż 252 kalorii w 100 g.

Banany pomimo sporej ilości kalorii mają dużo wartości odżywczych i warto po nie sięgać
Banany pomimo sporej ilości kalorii mają dużo wartości odżywczych i warto po nie sięgać (Shutterstock)

Dojrzałe banany są również wykorzystywane do placków zamiast cukru przez osoby na diecie. Placuszki z bananem mają już 171 kalorii w 100 g. Jednak mimo wszystko, jest to zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików. Z kolei koktajle zawierające banana to już 209 kcal w porcji.

Gotowe produkty zawierające banana mają różną zawartość kalorii. Dla przykładu gotowa owsianka z bananem ma 87 kalorii, a nektar bananowy tylko 48 kalorii w porcji.

Gdy przygotowujemy dania i desery z banana, ilość kalorii zależy często od dodatków. Dla przykładu jedna porcja banana w czekoladzie może mieć nawet 380 kalorii. Inne dodatki, które zwiększają ilość kalorii w deserach z bananem to bita śmietana, słodkie posypki, galaretki i sosy.

Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana
Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana [6 zdjęć]

Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są...

zobacz galerię

4. Banan – przepisy

Banan jest najczęściej składnikiem deserów. Obecność banana sprawia, że deser jest słodki, a mimo to ma mało kalorii i jest zdrowszy. Kalorie banana w deserach nie mają już takiego znaczenia, ponieważ banan dodaje słodyczy, dzięki czemu można czasem całkowicie zrezygnować z cukru.

Banan może stać się składnikiem pysznego puszystego omletu. W jego skład wchodzą jajka ok. 120 g, oczywiście banan 100 g, miód wielokwiatowy 7 g i odrobina mąki pszennej. Obecność banana i miodu sprawia, że omlet jest słodki, ale jednocześnie ma mało kalorii i nie zawiera cukru.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ubić białka na sztywno, następnie ubić żółtka z miodem i mąką. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję przypominającą śmietanę, można dodać trochę mleka. Następnie łączymy białka z ubitymi żółtkami i przelewamy na rozgrzaną patelnie. Gdy jedna strona się zetnie, delikatnie przekładamy na drugą. Po usmażeniu na wierzch kroimy banana i polewamy miodem. Taki omlet z bananem ma ok. 138 kalorii w 100 g.

ZOBACZ TAKŻE:

Kolejnym prostym i szybkim przepisem zawierającym banana, który ma troszkę kalorii, ale jest zdrową alternatywą dla słodyczy, są szybie ciasteczka owsiane z bananem. W ich skład wchodzą banany ok. 500 g, sok jabłkowy ok.75 g, rodzynki 30 g, płatki owsiane 90 g, cynamon i suszone pestki słonecznika 20 g.

Banany trzeba rozgnieść, dodać resztę składników i wymieszać. Ciasteczka formujemy i układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 180 st. Ciasteczka owsiane z bananem mają ok. 140 kalorii w 100 g.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!