Banan właściwości odżywcze – witaminy, minerały, błonnik

Banan jest owocem, bardzo lubianym ale też niezwykle zdrowym. Bogactwo witamin A, C czy błonnika czynią go jedną z najpożywniejszych a zarazem najzdrowszych przekąsek. Jako, że jest niezwykle łagodny dla przewodu pokarmowego i nie ma właściwości alergizujących to mogą go jeść nawet najmniejsze dzieci. Ponadto zjadając banany można bardzo szybko zgubić zbędne kilogramy.

Banan właściwości odżywcze – witaminy

Banan jest owocem, który zawiera całą gamę witamin tak bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin wzbogacających właściwości odżywcze banana można wymienić:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • witaminę A, która dobrze wpływa na wzrok oraz wygląd skóry,
  • witaminę C, wspomagającą odporność organizmu a także mającą działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto jest doskonałym przeciwutleniaczem i hamuje procesy starzenia się skóry. Poprawia pracę układu krążenia oraz działa przeciwnowotworowo,
  • witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy i zapobiegają stresowi. Regulują także poziom serotoniny we krwi. Dodatkowo kontrolują poziom cukru we krwi.
  • witaminę E, która powszechnie jest znana jako witamina płodności i młodości. Posiada także silne własności przeciwutleniające dlatego też hamuje procesy starzenia się skóry oraz chroni przed rozwojem nowotworów. Jest ona także bardzo istotna w procesach zapobiegających rozwojowi zakrzepów,
  • witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w ustalaniu poziomu wapnia w organizmie a także wpływa na układ krzepnięcia oraz produkcję protrombiny.

Banany właściwości odżywcze – minerały

Wśród składników, mających wpływ na właściwości odżywcze bananów minerały także zajmują ważną pozycję.  Do tej grupy zalicza się potas, który ma zbawienny wpływ na układ krążenia i poziom ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto w połączeniu z magnezem i wapniem ułatwia odkwaszanie organizmu gdyż te pierwiastki wykazują działanie alkalizujące. Sam magnez obecny w bananach jest także ważny dla działania układu nerwowego.  Usprawnia bowiem pracę mózgu a także ułatwia procesy zapamiętywania i wspomaga koncentrację. Zawartość tego pierwiastka w bananie jest porównywalna do jego ilości w garści orzechów włoskich. Właściwości odżywcze banana wzbogacone są także przez zawartość żelaza, które stymuluje produkcję hemoglobiny we krwi oraz chroni i ułatwia leczenie niedokrwistości.  Ponadto w bananach zawarte są niewielki ilości aminokwasu, tryptofanu, który ma właściwości uspokajające, poprawia nastrój oraz ma wpływ na dobry sen. Chroni także przed rozwojem depresji. Właściwości odżywcze bananów są także wzbogacane przez pektyny obniżające poziom cholesterolu we krwi i chroniące tym samym przed miażdżycą. Skrobia dodatkowo, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka oraz zgagi, gdyż powleka narządy układu pokarmowego tworząc swoistą osłonę chroniącą przed sokami trawiennymi.

Niezwykłe moce zwykłego owocu – poznaj właściwości banana

Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.

Banany właściwości odżywcze- błonnik

Błonnik jest kolejnym istotnym elementem zwiększającym właściwości odżywcze bananów. Normalizuje on pracę jelit. Ponadto przez swoje lekkie właściwości zapierające ma zbawienne działanie w przypadku wystąpienia biegunki. Banany są ponadto lekkostrawne dlatego też dodaje się je do pokarmów dla małych dzieci a także osób chorych z problemami trawiennymi.

 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa (...) w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego...

Składniki odżywcze

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier?

jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką - o ile w ogóle - przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj (...) , wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Składniki odżywcze

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO)

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO) Odtwórz wideo

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy...

Składniki odżywcze

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

składnikiem odżywczym, który w przyrodzie występuje w postaci folianów. Są one odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji w organizmie. Ich niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia schorzeń, takich jak choroby...