Zielona herbata bancha

Bancha należy do herbat zielonych. Pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis – tego samego, z którego pozyskuje się herbatę sencha, powstającą z pierwszego zbioru delikatnych, młodych listków herbaty. Bancha to tzw. herbata późnego zbioru (zbierana późnym latem, jesienią, a nawet zimą).

W zależności od okresu zbioru wyróżnia się banchę z drugiego zbioru, uzyskiwaną najwcześniej – pod koniec lata, tradycyjnie nazywaną nibanchą. Charakteryzuje się najwyższą jakością. Bancha z trzeciego zbioru to sanbancha, a z czwartego to yonbancha. W obrocie towarowym wszystkie trzy zbiory noszą jedną nazwę bancha. Herbata produkowana jest z liści twardszych, grubo żyłkowanych, z łodyżkami. W Japonii to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak jest mało znany w Europie. Na Starym Kontynencie cenią go głównie makrobiotycy i wegetarianie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Właściwości zielonej banchy

Zielona herbata
Zielona herbata

Korzystny wpływ zielonej herbaty na organizm może być związany z obniżeniem poziomu przewlekłych stanów...

zobacz galerię

Czas zbiorów oraz metoda późniejszej obróbki herbaty powodują, że bancha ma bardzo mało alkaloidów, garbników, kofeiny i tanin. Nadaje się doskonale do podawania dzieciom, głównie ze względu na to, że nie zawiera związków drażniących. Może być pita codziennie o każdej porze dnia, nawet przed snem, ale też do posiłków i między posiłkami.

Reguluje metabolizm, usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz doskonale wpływa na wątrobę. Neutralizuje kwasy żołądkowe, dzięki czemu jest pomocna przy nadkwasocie i zgadze.

Bancha ma zbawienny wpływ na organizm. Wspomaga naturalną odporność. Jedną z największych jej zalet jest to, że ma odczyn lekko zasadowy. Wpływa alkalizująco na organizm w przeciwieństwie do innych kwasotwórczych herbat.

Zawiera sporą ilość wapnia, witaminy A, niacyny oraz żelaza. Poprawia jakość krwi, jest szczególnie polecana osobom z niedoborami żelaza oraz będącym na diecie, szczególnie narażonym na niedobory tego pierwiastka. W jej składzie znajdują się związki fluoru, dzięki czemu zapobiega rozwojowi próchnicy i nieświeżemu oddechowi.

Bancha, tak jak większość zielonych herbat, jest koktajlem przeciwutleniaczy – związków zmiatających wolne rodniki, dlatego ma działanie przeciwnowotworowe, oczyszczające organizm. Dodatkowo pozytywnie wpływa na psychikę, działa lekko uspokajająco.

2. Rodzaje herbaty bancha

Najczęściej spotykana jest herbata bancha liściasta, jednak to niejedyna jej wersja.

Kukicha – to również bancha. Oprócz listków zawiera szypułki i miękkie łodyżki krzewu herbacianego. Aromat herbaty kukicha jest bardzo interesujący, delikatny, orzeźwiający, z lekką orzechową nutą. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako mrożona herbata. Jej aromat zachęci wszystkich przeciwników zielonej herbaty do delektowania się walorami tego napoju. To właśnie kukicha ma najmniej kofeiny oraz zawiera sporo wapnia, wpływa wyraźnie uspokajająco na układ pokarmowy i nerwowy.

Hojicha – to odmiana herbaty bancha również dostępna na polskim rynku. Różnica między nimi polega na sposobie obróbki. Hojicha powstaje z uprażonych liści bancha, co nadaje tej herbacie unikalny, dymny aromat oraz lekko słodkawy smak. W dodatku ciepło powstające podczas procesu prażenia niszczy kofeinę zawartą w liściach banchy. Hojicha jest szczególnie polecana osobom starszym i rekonwalescentom oraz wszystkim borykającym się z problemami zdrowotnymi, osobom po operacjach i zabiegach medycznych.

Genmaicha – jest to mieszanka liści bancha i prażonego ryżu. Charakteryzuje się wyjątkowym, lekko słonawym smakiem i pięknym aromatem, który doskonale komponuje się z ciemnomiodowym kolorem naparu.

Herbata bancha może być pomocna przy bólu głowy. Zaparzona według tradycyjnej metody z dodatkiem 6 kropel sosu sojowego shoyu naprawdę pomaga, nawet przy uporczywych bólach. Z kolei napar z dodatkiem soli kuchennej świetnie się sprawdza przy zapaleniu gardła.

Bancha ma również zastosowanie przy łagodzeniu objawów ukąszeń owadów czy neutralizacji toksyn, np. meduz. Na te nieprzyjemności jesteśmy narażeni szczególnie latem. Można użyć naparu w postaci kąpieli lub okładu na opuchnięte miejsce. Ma świetne właściwości ściągające.

Najczęściej stosuje się płaską łyżkę stołową herbaty na 0,5–1 l wody i gotuje 10 min (kukicha). Bancha liściasta – 1 łyżeczka na 0,5 l wody o temperaturze 65–80 st. C. Parzona 2–5 min w zależności od upodobań.

 

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy