Przejdź na WP

Barwniki karmelowe a ryzyko raka (WIDEO)

Wszyscy wiemy, że barwniki i konserwanty są obecne w wielu produktach spożywczych. Słyszeliśmy że dodatki do żywności E są bardzo niezdrowe i powinniśmy starać się jeść je w jak najmniejszej ilości. Z drugiej strony nie jesteśmy pewni czy każde E jest złe i nie rozumiemy co znaczą skomplikowane nazwy umieszczane na etykiecie produktu.

Często sięgamy po kolorowe napoje, które kuszą swoim wyglądem w sklepie. Spożywamy ich szczególnie duże ilości w lecie, kiedy smakują wyjątkowo dobrze z dodatkiem kostek lodu. Kupujemy je na imprezy okolicznościowe, takie jak urodziny, imieniny, sylwester czy święta. Ciągle powstają nowe smaki napojów, które gwarantują orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Czy powinniśmy unikać kolorowych napoi i co w ich składzie powinno nas niepokoić?

Zła wiadomość dla fanów kolorowych napojów. Naukowcy twierdzą, że barwniki do nich dodawane mogą być czynnikami rakotwórczymi. O jakich barwnikach mowa? Czy barwniki to konserwanty żywności? Jakie są najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności? Czy żywność ekologiczna nie zawiera barwinków?

Obejrzyj wideo i dowiedz się co sprawia, że napoje są tak smaczne i mają tak wiele kolorów. Zobacz czy napoje gazowane są bardziej niezdrowe niż napoje niegazowane. Czy napoje gazowane rujnują zdrowie? Jaki barwniki mają wpływ na zdrowie?

Zobacz materiały na temat napojów, które cieszą się popularnością:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy