Stek wołowy - wartości odżywcze, czas przygotowania, jak dobrze usmażyć amerykański stek wołowy

Stek wołowy to dość trudne danie. Przygotowanie steku wołowego wymaga od nas odrobiny wiedzy i doświadczenia. Na smak steku wołowego wpływa wybór odpowiedniego rodzaju mięsa. Przygotowując stek, możesz sięgnąć zarówno po polędwicę, jak i rostbef, czy antrykot. Zwróćmy lepiej uwagę na kraj pochodzenia wołowiny. Stek, czyli inaczej befsztyk wołowy można przygotować w wersji krwistej, półkrwistej i wysmażonej.

1. Stek wołowy - wartości odżywcze

Wołowina na stek zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich mięs czerwonych. Stek wołowy zawiera również mało kalorii. Najbardziej wartościowe pod względem składników odżywczych jest chude mięso wołowe na stek jak rostbef lub polędwica. Stek wołowy jest bogatym źródłem białka, ponieważ już 100 g wołowiny pokrywa połowę zapotrzebowania na białko dorosłej osoby. Stek wołowy to również źródło żelaza oraz witamin B1 i witaminy B6.

Czy suszona wołowina jest zdrowa? Sprawdź co zawiera popularny przysmak
Czy suszona wołowina jest zdrowa? Sprawdź co zawiera popularny przysmak [5 zdjęć]

Prekursorami w suszeniu mięsa byli północnoamerykańscy Indianie oraz ludy południowoafrykańskie. Przekąska...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak wybrać najlepsze mięso na stek?"

Jednak nie należy przesadzać z jedzeniem steków wołowych. Częste jedzenie steku wołowego, jak i innych rodzajów czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Mięso na stek wołowy może być również przyczyną różnych chorób metabolicznych, reumatoidalnego zapalenia stawów, czy nawet nowotworów.

2. Stek wołowy - czas przygotowania

Na smak steku wołowego największy wpływ ma czas jego przygotowania. Stek wołowy smaży się dość krótko. Czas smażenia steku wołowego zależy od jego grubości i stopnia wysmażenia, jaki chcemy osiągnąć. I tak np. stek o grubości 2,5 cm należy smażyć ok.3-4 minuty, jeśli chcemy mocno krwisty stek wołowy, 4-5 minut, jeśli chcemy krwisty, 5-6, jeśli półkrwisty i tylko 6-7 minut, jeśli potrzebujemy dobrze wysmażyć stek wołowy.

Przygotowanie befsztyka wołowego wymaga odrobiny wprawy
Przygotowanie befsztyka wołowego wymaga odrobiny wprawy (123rf)

Gdy zabieramy się za smażenie steku wołowego, przygotujmy sobie wcześniej patelnie. Musi być bardzo mocno nagrzana. Mięso na stek wołowy kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony po około minucie. A następnie dosmażamy, aby uzyskać taki stopień wysmażenia, na jakim nam zależy. Tak przygotowany stek wołowy to wyśmienite danie samo w sobie, dlatego wystarczy je podać z prostymi dodatkami, np. ziołami, warzywami, grzybami, albo serami.

Stek wołowy można również przygotować na grillu. Wówczas czas przygotowania się wydłuża, ale stek wołowy zyskuje cudowny dymny aromat.

Niezależnie od sposobu przygotowania pamiętajmy, aby dać odpocząć stekowi wołowemu po ściągnięciu z ognia. W tym czasie soki zwiążą się w wołowinie i nie będą wypływać z befsztyka w czasie krojenia.

3. Stek wołowy - jak dobrze usmażyć amerykański stek wołowy

Mięso na stek wołowy ma wyśmienity naturalny smak. Jeśli więc chcemy przygotować klasyczny amerykański stek wołowy, nie doprawiajmy, ani nie marynujmy mięsa wołowego przed smażeniem. W Ameryce stek wołowy najczęściej przygotowuje się na grillu. Pamiętajmy Amerykanie, zanim położą wołowinę na grill, wkładają ją jedynie do oliwy z przyprawami lub czosnkiem i od razu kładą na ogień. Tak przygotowany stek wołowy wystarczy potem przyprawić już tylko do smaku na talerzu.

W Ameryce do przygotowania steku wołowego, a więc po prostu steku wołowego wykorzystuje się cztery najbardziej charakterystyczne rodzaje mięsa, a więc t-bone stek, porterhouse, new york i rib eye.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.