Beluga – smaczna odmiana soczewicy

Podobna do kawioru, idealna do pikantnych potraw i kolorowych sałatek. Beluga, czyli czarna odmiana soczewicy, skrywa w sobie wiele składników odżywczych. Przygotowana z niej pasta będzie świetnym dodatkiem do tradycyjnych kanapek.

Co tkwi w czarnych ziarnach?

Beluga jest jedną z odmian soczewicy – rośliny z rodziny bobowatych. I chociaż ta zielona czy czerwona jest od niej bardziej popularna, odmiana czarna coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. W jej małych ziarenkach znajdziemy wiele składników odżywczych: białko (26 g na 100 g soczewicy), węglowodany (51,9 g na 100 g), błonnik oraz sole mineralne z kwasem foliowym na czele.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

W składzie belugi znajdują się również małe ilości tłuszczu (1,9 g na 100 g). Soczewica jest źródłem skrobi, wapnia, fosforu i żelaza. Nazwa „beluga” nawiązuje do kawioru, ponieważ czarne ziarna są do niego bardzo podobne.

- Białko w soczewicy nie jest pełnowartościowe tak, jak białko zwierzęce, ale w połączeniu z produktami zbożowymi aminokwasy się uzupełniają. Powstaje wtedy pełnowartościowy posiłek. Poszczególne odmiany soczewicy różnią się barwnikiem i sposobem przetworzenia. Czerwona jest oczyszczona z powłoki. Czarna zawdzięcza swój kolor antyoksydantom  – mówi dla WP abcZdrowie Kamila Zabłocka, dietetyk.

Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy

Soczewica wraca do łask. Ta zapomniana przez pewien czas roślina, określana niegdyś mianem „kawioru biednych”, wreszcie zdobywa w pełni zasłużone laury,...

Czarne ziarna powinny zainteresować osoby zmagające się z cukrzycą. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Ziarna należą jednak do kalorycznych. W 100 g znajduje się ok. 334 kcal. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza, soczewica polecana jest również przy anemii. Powinny po nią sięgać kobiety starające się o dziecko.

W soczewicy znajduje się także sód i potas. Składniki te nie tylko leczą, ale i działają profilaktycznie, zapobiegając powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Zawarty w niej błonnik obniża natomiast poziom złego cholesterolu we krwi.

Przepis na smaczną pastę

Czarna soczewica może być dodatkiem do mięsnych lub warzywnych obiadów, ale nie tylko. Przygotowana z niej pasta, to idealny sposób na urozmaicenie nudnych kanapek.

Do jej przygotowania będziemy potrzebować: szklanki ugotowanej wcześniej belugi, 3/4 szklanki czarnych oliwek, cztery-pięć łyżek czarnego sezamu, łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy oraz 2 łyżki kminku, szczyptę soli i czarnego pieprzu.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, a następnie łączymy ze sobą przy pomocy blendera. Na koniec doprawiamy do smaku. Pasta smakuje najlepiej na kromce ciemnego, pełnoziarnistego chleba.

Belugę kupimy w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością oraz w internecie. Opakowanie o wadze 400 g kosztuje ok. 9 złotych.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 8 miesięcy temu

Produkty żywnościowe

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...