Beztłuszczowe frytki

Chrupiące frytki lubi każdy, ale nikt nie zaliczyłby ich do zdrowej żywności. A jednak jak widać frytki mogą być zdrowe. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jak w tym przepisie nie są wcale bombą kaloryczną i nie zawierają rakotwórczych tłuszczy trans powstających w wyniku smażenia.

Składniki

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

  • ziemniaki,

  • białko z jajek,

  • słodka papryka w proszku.


Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości frytek, ubić białko z papryką w proszku, posolić do smaku. Blachę w piekarniku wyłożyć folią aluminiową, frytki maczać w białku i rozkładać na folii tak, aby się nie dotykały. Piec przez pół godziny w temperaturze 180º C.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 284,2 kcal
Białka 9,9 g
Tłuszcze 0,4 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 64,3 g
Błonnik 5,3 g
Witamina C 49,0 mg
Witamina A 3,5 µg

Komentarz



Takim posiłkiem dostarczamy sobie witaminy C , potasu oraz pokaźne ilości energii w postaci skrobi. Potrawy z ziemniaków polecamy osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka . Danie jest lekkostrawne i bogate w pełnowartościowe białko pochodzące z jaja kurzego.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Nadziewane jajka

Nadziewane jajka

Świetnym pomysłem na elegancką i smaczną przystawkę są faszerowane warzywami lub pastą jajka.

Przystawki

Ser z grilla

Ser z grilla

Pyszny, grillowany ser w panierce jest smacznym źródłem energii i dobrym pomysłem na ciekawą przekąskę.

Przystawki

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce Zielone szparagi nadadzą każdej sałatce żywy kolor!