Przejdź na WP

Białe czy czerwone wino? Polifenole zawarte w czerwonym winie usprawniają pracę układu trawiennego

Naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, na podstawie których można stwierdzić, że osoby, które wybierają czerwone wino, mają lepszy skład bakterii w jelitach niż ci, którzy gustują w innych trunkach.

Zobacz film: "5 powodów, dla których warto pić czerwone wino"

1. Wino białe czy czerwone?

Warto zaznaczyć, że picie każdego rodzaju alkoholu, w tym czerwonego wina, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Długotrwałe spożywanie alkoholu, a tym bardziej nadużywanie go prowadzi do problemów z wątrobą, sercem, jelitami, pamięcią, a także problemów z koncentracją.

Z badań przeprowadzonych w zeszłym roku wynika, że jeden lub dwa kieliszki wina dziennie mają dobry wpływ na zdrowie, szczególnie na dobre bakterie w jelitach.

Do wzięcia udziału w badaniu zostały zaproszone osoby borykające się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cukru we krwi. Badani zostali podzieleni na kilka grup, aby zbadać wpływ różnego alkoholu na organizm człowieka.

W grupie, która piła jeden kieliszek czerwonego wina dziennie, odnotowano największą poprawę poziomu dobrych bakterii jelitowych, co wiązało się z lepszą kondycją układu trawiennego i pracy serca.

Dlaczego warto pić czerwone wino?
Dlaczego warto pić czerwone wino? [8 zdjęć]

Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ...

zobacz galerię

Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach wpłynęło pozytywnie na masę ciała badanych. Osoby te miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i niższy poziom złego cholesterolu.

2. Dlaczego wino czerwone jest lepsze od białego?

Według naukowców wyższość wina czerwonego nad białym wynika z wyższej zawartości polifenoli. To właśnie te organiczne związki chemiczne mają właściwości przeciwutleniające i korzystnie wpływają na organizm.

Białe czy czerwone? Które wino wybrać?
Białe czy czerwone? Które wino wybrać? (iStock)

Dlaczego w białym winie jest ich niewiele? Prawdopodobnie jest to skutek wytwarzania białego wina z owoców pozbawionych skórki.

Naukowcy wciąż badają wpływ polifenoli na mikroflorę jelitową. Nie tylko czerwone wino jest ich skarbnica, ale także jagody, kakao, orzechy i fasola.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy