Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Biegunka w ciazy

Niemowlę (1-12 miesięcy)

Jak leczyć biegunkę u niemowlaka?

(...) u niemowląt i małych dzieci. Wiad Lek 1993; 46: 274-8, Kawalec W., Kubicka K. Pediatria, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006 ... - występowanie Biegunka to jeden ze sposobów obrony przed substancjami toksycznymi bądź czynnikami chorobotwórczymi, które przeniknęły ... przyspieszenie ruchów perystaltycznych oraz przesuwanie pokarmu. Zgodnie z definicją, biegunka u dzieci, to oddawanie w ciągu dwunastu godzin pięciu lub więcej stolców o luźnej konsystencji, lub częsta defekacja z obecnością krwi, śluzu lup ropy. Biegunka ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Biegunka

(...) objawy jej towarzyszą. Najpopularniejsze to: infekcje wirusowe (w tym zakażenie rotawirusami, czyli tzw. grypa żołądkowa ... Biegunka to zaburzenie trawienia, którego głównym objawem są częste wypróżnienia, zmieniona konsystencja kału, upłynnienie go i zwiększenie jego ilości. Biegunka może być spowodowana przez infekcje, różne stany chorobowe układu trawiennego, czynniki emocjonalne ... , wymioty, gorączka lub stan podgorączkowy. Biegunka może być typowym objawem niepożądanym po stosowaniu szeregu leków ...

Zachowanie niemowlęcia

Apatyczny noworodek

(...) od przebiegu ciąży i porodu. Anemia pojawia się najczęściej u wcześniaków, ponieważ urodziły się przed czasem intensywnego odkładania żelaza, jakie ma miejsce w ostatnich czterech tygodniach ciąży. Mało żelaza mogą mieć także noworodki z ciąż mnogich, a także te, które urodziły się rok po swoim starszym bracie lub starszej siostrze. Anemia grozi dzieciom, których matki w czasie ciąży ... leczenia farmakologicznego. Biegunka u noworodka Jeśli kupki noworodka są wodniste lub pieniste i mają kwaśny zapach, to znaczy ...

Szczepienia dzieci

Szczególne wskazania do szczepień

(...) nie wcześniej niż po upływie 4 tygodni od wyzdrowienia. Bardzo istotnie jest, że nie wolno szczepić w okresie ciąży oraz przez 3 ... przebywały w lasach, parkach, które będą miały bliski kontakt z dzikimi zwierzętami. Biegunka rotawirusowa Szczepionkę zaleca się ...

Antybiotyki

Preparaty osłonowe przy antybiotykoterapii

(...) kontaktuje się z wszelkimi ciałami obcymi pochodzącymi ze środowiska (w tym drobnoustrojami). To właśnie tutaj znajduje się większość ... to bakterie Gram dodatnie (w diagnostyce metodą Grama barwią się na fioletowo). Przeprowadzają one proces fermentacji węglowodanów (np ... . biegunka poantybiotykowa. Pojawiają się znacznie częstsze niż dotychczas wypróżnienia. Konsystencja stolców jest luźniejsza. Biegunka może pojawić się nawet już po kilku godzinach od zastosowania antybiotyku (gł. preparaty aminopenicyliny, aminopenicyliny ...

Ginekologia

Dwie tabletki antykoncepcyjne jednego dnia a biegunka

W tym miesiacu wziełam 20 i 21 jednego dnia, poniewaz wystapila biegunka. Tym samym zaczelam 7 dniową przerwę o jeden dzien szybciej. 21 tab wypadala w sobote a w niedz byl 1 dzien przerwy. Teraz sobota byla 1 dniem przerwy. Stosunek odbył się w czw(19 tabletka)- ktora sie wchloneła,w pt 20ta-zostala przyjeta o czasie, po czym w ciagu 4 godz wystapila biegunka i takze tego samego dnia została przyjęta 21 tabletka.wystapilo krwawienie,czy stosunek mogl wplynac na mozliwosc ciazy?Nie miał wpływu ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ciąża

Zdrowie w ciąży

Zdrowie w ciąży ważne jest zarówno dla matki, jak i dziecka. Wszystkie choroby, dolegliwości i infekcje, jakie dotykają ciężarną, mogą odbić się na rozwoju płodu. Różne dolegliwości w ciąży, takie jak choćby nudności, bóle pleców i opuchnięte nogi, są ... mieć charakter patologiczny i stanowić zagrożenie ciąży. W takiej sytuacji konieczna jest wizyta u lekarza, który pomoże zażegnać ryzyko poronienia. Krwawienie w ciąży Jeśli krwawienie jest niewielkie i bezbolesne, nie powinnaś się zbytnio martwić ...

Ginekologia

Seks w 7-dniowej przerwie a ryzyko ciąży

(...) bez dodatk. zabezp. W ciągu (poprz. tę 7 dniową przerwę) 21 dni zażywania tabletek -w dniach 10-14 tabletki byłam chora (grypa) i miałam odkrztuśny kaszel mokry (zdarzały się odchrząknięcia śliną i delikat. biegunka). Tabletki regularnie brałam o 22, a odchrząknięcia występ. raczej w ciągu dnia przed tabl). Dostałam krwawienie z odst., czy mimo to mogę być w ciąży?Prawdopodobieństwo ciąży jest raczej bardzo niskie. Ale proszę pamiętać że nie ma w 100% skutecznych metoda antykoncepcji, po za tym , jeżeli wystąpiła biegunka ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Toczeń Rumieniowaty Układowy (TRU)

Na co uważać, kiedy planujesz dziecko?

(...) Leczenie tocznia w ciąży Zmiany w sposobie leczenia spowodowały, że kobiety chore na toczeń mogą zajść w ciążę i urodzić zdrowe ... potomstwa należy brać pod uwagę stan zdrowia pacjentki, a także możliwy niekorzystny wpływ stosowanych leków na przebieg ciąży i stan ... ciąży na toczeń Ciąża może powodować zaostrzenie tocznia rumieniowatego (zmian skórnych i objawów stawowych), dlatego musi być ... stosuje jak najmniej leków i to tych, które mogą być bezpiecznie stosowane w czasie ciąży. W okresie aktywnej choroby (np ...

Dolegliwości w ciąży

Ból brzucha w ciąży

(...) prawdopodobnie jest to objaw rozpoczynającego się porodu. Ból brzucha w ciąży, wymioty, biegunka lub gorączka - są to objawy zatrucia ... Bóle brzucha w ciąży nie muszą oznaczać, że twojemu dziecku dzieje się krzywda. Najczęściej w ten sposób odczuwasz rozwój ... objaw, a kiedy wymaga kontaktu z lekarzem. Ból brzucha jako normalny objaw ciąży Ciąża wymaga zmian w organizmie kobiety ... dopływa więcej krwi. Staja się one nabrzmiałe i bardziej tkliwe. Kobieta w ciąży może odczuwać ból w dole brzucha i pełność w jamie ...

Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) znajdują się w głębi badanego obiektu (w przypadku USG w ciąży interesują nas oczywiście głównie macica i jej wnętrze). Sonda ... (dziecko do 8. tygodnia ciąży) i płodu aż do narodzin - czy dobrze i prawidłowo się rozwija, czy warunki, w jakich się rozwija, są optymalne. Często badanie to wykonuje się na samym początku ciąży, by ją potwierdzić, a także później, np. w 13. tygodniu, by ... w trakcie ciąży i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Niektóre wady rozwojowe u dzieci można leczyć już w łonie matki. Jeśli nie można ...

Astma a ciąża

Leczenie astmy w ciąży

(...) a odpowiednia terapia astmy w ciąży jest wręcz zalecana. Dla płodu i matki bardziej niepożądane i niebezpieczne są zaostrzenia astmy oraz jej nieleczenie. Najbardziej pożądaną sytuacją jest zaplanowanie ciąży. Kobiety z astmą powinny przed zajściem w ciążę poradzić się swego ... , tak aby jak najrzadziej w ciąży dochodziło do zaostrzeń, aby kobieta mogła bezpiecznie przejść poród i okres połogu. Kobiety, które dowiadują się, że są w ciąży, nie powinny z tego powodu przerywać leczenia. Jedynym skutkiem takiego postępowania może być nagłe zaostrzenie ...

Ginekologia

Tabletki placebo a biegunka

czy biegunka(nie ostra, jednorazowa) podczas przyjmowania tabletek placebo ma wpływ na skuteczność antykoncepcji? może obniżyć jej działanie i powinnam stosować dodatkowe zabezpieczenie przy pierwszych tabletkach kolejnego opakowania czy nie jest to konieczne?W czasie stosowania tabletek placebo nie ma to znaczenia. Pozdrawiam.Biegunka w opisanej sytuacji nie wpływa na skuteczność antykoncepcji. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski i 1 inny
Ginekologia

Brązowe plamienia i biegunka po pierwszej miesiączce po porodzie

Jestem dwa miesiace o porodzie okres mi sie skonczyl 4.11.2014 i teraz mam brazowe plamienie i czerwone i w nocy mialam silny bol brzucha i biegunke slabo mi rowniez bylo co to moze znaczyc plamienie mam od trzech dniWitam, biegunka może być związana z infekcją pokarmową. Plamienie może być nieregularne (w połogu i podczas karmienia piersią) podczas powrotu cyklu miesiączkowego po ciąży i porodzie. Jeżeli jednak objawy Panią niepokoją może Pani skonsultować się ze swoim ginekologiem. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Luźny stolec po przyjęciu tabletki i przyjęcie dwóch tabletek kolejnego dnia a prawdopodobieństwo ciąży

Około 2,5h po przyjęciu 1 tabletki z kolejnego nowego opakowania tab. anty, wystąpił u mnie jednorazowy luźny stolec.W ulotce jest uwzględniona nasilona biegunka, więc chyba się nie kwalifikuje?Następnego dnia przyjęłam na raz 2 tab. Dziś jest mój 2dzień 7dniowej przerwy.Od przedwczoraj południa przyjmuję antybiotyk.Dodam, że przy każdym stosunku odbytym przy tym opakowaniu uważaliśmy z partnerem i ani razu nie kończył on we mnie, lecz zawsze na zewnątrz.Czy jest jakieś prawdopodobieństwo ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Mdłości i biegunka w 7. tygodniu ciąży

Witam, Jestem w 7 tygodniu ciąży. Od tygodnia dokuczają mi mdłości. Wczoraj wystąpiła u mnie biegunka a wieczorem bardzo silny skurcz brzucha. Plamienie nie wystąpiło. Dzisiaj czuję się normalnie. Czy powinnam udać się do lekarza? PozdrawiamJeżeli występuje biegunka to proponuję udać się do lekarza rodzinnego. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Ginekologia

Biorę tabletki, czy jest możliwość ciąży?

(...) nie wystąpiły wymioty / biegunka, nie stosowała Pani innych leków, to ryzyko ciąży jest znikome. Jeśli w wyniku badania HCG nie ma znaku ">", ale "<" lub "=", to nie jest Pani w ciąży. ... krwawienie z odstawienia normalnie. Mimo tego obawiam się, że jestem w ciąży. Częściej oddaję mocz, boli mnie brzuch. W trakcie dni ... . Pierwszy wynik 2 tyg. po stosunku >1.2, 2 wynik, 3 tyg. po (w innym labolatorium) >2,0, trzeci wynik znowu >1,2 - wykonany ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badania

USG

(...) miesiączkowego; podejrzenie wad budowy narządów rodnych; trudności związane z donoszeniem ciąży. Przygotowanie do USG wewnętrznego ... końcowego odcinka jelita grubego istnieje potrzeba wykonania głębokiej lewatywy. USG w ciąży W dzisiejszych czasach standardem jest wykonywanie USG podczas ciąży. Pozwala ono monitorować rozwój płodu. Lekarze ginekolodzy zalecają wykonanie badania przynajmniej trzy razy w ciągu całego okresu ciąży – pierwsze między 11 a 14 tygodniem, drugie między 11 a 22, a trzecie po 30 tygodniu ...

Czy biorąc tabletki mogę być w ciąży?

(...) przykłady poniżej: pytania o tej tematyce /pytania/czy-mimo-wszystko-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-jestem-w-ciazy-24 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-71 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-70 /pytania/kochalam-sie-w-okresie-bez-zabezpieczenie-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-w-takim-przypadku-moge-byc-w-ciazy /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-74 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-nie-bylo-wytrysku /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-73 /pytania/czy-moge-byc-w-ciazy-skoro-mialam-juz-2-okresy /pytania/czy-mozna-nie-wiedziec-ze-jest-sie-w-ciazy /pytania/czy-jestem-w-ciazy-25 /pytania/czy-jestem-w-ciazy-15 ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie i 1 inny
Ginekologia

Stosowanie tabletek VibinMini a możliwość wystąpienia owulacji

Od dłuższego czasu stosuję tabletki antykoncepcyjne VibinMini. Biorę je regularnie, nie przyjmuje innych leków, wymioty ani biegunka nie wystąpiły. Mimo to już 2 razy (w przeciągu kilku miesięcy) podczas okresu krew była zmieszana ze śluzem wyglądającym ... ). Czy jest możliwe, że wystąpiła owulacja pomimo tabletek i czy istnieje ryzyko ciąży?Witam, tabletki nie dają 100% skuteczności, więc nie w 100% przypadków hamują owulację. Jednak ryzyko jest minimalne, także proszę się raczej nie obawiać ciąży. Można wykonać ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Czy w ciąży mogę...?

Leki dozwolone w ciąży

Będąc w ciąży kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie. Ale co ma zrobić gdy dopadnie ją jakiś złośliwy wirus czy infekcja? Musi ratować się lekami. I choć wiadomo, że leki w ciąży nie są zalecane, to konsekwencje nieleczonej choroby mogą być dużo poważniejsze. Stosowanie leków w ciąży Pierwszym krokiem powinna być wizyta u lekarza. Bez jego konsultacji przyszła mama ... farmakologiczny. Kobieta w ciąży powinna przyjmować leki w ostateczności. Czasami wystarczy zmiana diety albo sięgnięcie do sposobów ...

Ginekologia

Biegunka, kłucie w żołądku i wysoka temperatura a ciąża

Czy biegunka , wysoka tem i kucie w żołądku moze byc objawem ciazy ?Witam serdecznie. Ciąży może towarzyszyć stan podgorączkowy, jej oznaką nie jest jednak bardzo wysoka temperatura. Mogą pojawić się również dolegliwości dyspeptyczne, lecz również kłucie w żołądku nie jest objawem charakterystycznym dla ciąży. Jeśli jednak ryzyko ciąży istnieje należy wykonać test ciążowy. ...

Ginekologia

Nie dostałam okresu przy drugim opakowaniu tabletek

(...) i przyjmowałam je regularnie. Nie wiem, co zrobić w tej sytuacji. Czy mogę być w ciąży?Witam. Na początku stosowania tabletek antykoncepcyjnych (w ciągu pierwszych 3 opakowań) plamienia mogą się pojawić. Później ustrój powinien niejako przyzwyczaić się do tabletek ... trofoblastyczna), - nieprawidłowe stosowanie metody (czyli pominięcie tabletek), - stosowanie niektórych leków, - bardzo nasilona biegunka lub biegunka z wymiotami, - nasilone zaburzenia wchłaniania (np. po rozległej resekcji jelita). Jeśli wykluczy się te czynniki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Biegunka w 20 tygodniu ciąży

od rana zmagam sie z biegunka jestem w 20 tyg ciaży czy to powod do niepokoju?Należy dbać o to by nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli objawy będą się utrzymywać wskazana wizyta u lekarza rodzinnego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Skuteczność tabletek antykoncepcyjnych przy biegunce

dzień dobru mam takie pytanie byłam w ciąży i zażywam teraz tabletki anty. od września czy jest to możliwe że jestem w ciąży jeżeli doszło do stosunku i bez zabezpieczenia innego biorę regularnie tabletki ale pojawiła się biegunka i czy to oznacza że tabletki nie działają i że jestem w ciąży?Biegunka obniża skuteczność tabletek jeśli dojdzie do niej do 4 godzin po jej przyjęciu. Dla własnej pewności proszę wykonać test ciążowy. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska
Biegunka

Biegunka a stan po resekcji odcinka jelita

Witam, mam problem, mieszkam w Wielkiej Brytanii, niestety lekarze nie robią badań kontrolnych. Przeżyłam w zeszłym roku poważną operację (resekcja odcinka jelita), a 3 tygodnie temu urodziłam córkę (cesarskie cięcie). Problem w tym, że od operacji jelit przez cały czas męczyła mnie biegunka (luźne, wodniste, żółte stolce), zatrzymała się tylko na okres ciąży. Teraz problem ... po operacjach resekcyjnych jelita cienkiego może dochodzić do czasowego lub przedłużającego się zespołu krótkiego jelita (w zależności ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Ginekologia

Jakie są objawy zatrucia pokarmowego w ciąży?

jakie są objawy zatrucia pokarmowego w ciąży i jak to wpływa na nienarodzone jeszcze dzieckoObjawy zatrucia w ciąży są identyczne jak bez ciąży czyli wymioty, biegunka, może być gorączka, ból brzucha. Proszę pamiętać, że może to prowadzić do odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Milena Lubowicz Lek. Milena Lubowicz
Ginekologia

Zaburzenia krwawienia z odstawienia

(...) i zaznaczam, że nigdy nie doszło do wytrysku, gdy był on we mnie.W tym samym tygodniu miałam też dość silną biegunkę.Teraz mija już 3 dzień tabletek placebo, a nie wystąpiło nawet plamienie.Czy to może być normalne czy spodziewać się już ciąży?Witam serdecznie ... w tym czasie wystąpią biegunka lub wymioty możliwe jest zmniejszenie ochrony antykoncepcyjnej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Jaki wpływ ma salmonella na ciążę?

Witam Jestem w 36 tyg. ciąży, u mojego trzyletniego syna stwierdzono salmonellę. Chciałam się dowiedzieć, jakie mogą być zagrożenia dla mojego nienarodzonego dziecka. Czy jeśli nie miałam objawów salmonelli, to jednak mogę być jej nosicielem ... salmonellozę, to istniałoby ryzyko przejścia zakażenia na nienarodzone dziecko (w przeciwieństwie do sytuacji samego nosicielstwa ... , to może Pani być nosicielką nawet do końca życia. Jeśli nie ma Pani obecnie objawów zakażenia (wymioty, biegunka, ból brzucha ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

ZJD a tabletki antykoncepcyjne

Dzień dobry Przyjmuję tabletki antykoncepcyjne. Cierpię jednak na zespół jelita drażliwego i czasem bywa, że problemy (tzn. biegunka) pojawia się w czasie 3-4 godzin od wzięcia tabletki. W ulotce napisane jest, że osłabić skuteczność może ostra biegunka. Nie wiem jak rozumieć jako ostrą dla skuteczności tabletek. Czy np. 2 luźne stolce po tabletce mogą zmniejszyć skuteczność?W takiej sytuacji najlepiej przejść na plastry antykoncepcyjne.Ostra biegunka to przynajmniej 4-6 luźnych stolców w przeciągu dnia. Takie 2 ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski i 1 inny
Badania moczu

Bardzo liczne nabłonki płaskie w badaniu moczu

Proszę o interpretacje wyniku badania moczu nabłonki pł. - bardzo liczne w.p.w. leukocyty- luźno pokrywają pole w. eryt. świeże - 2-5 w.p.w. bakterie- liczne w.p.w. pasma śluzu- liczne w.p.w. moje objawy to nieregularne i bardzo skąpe miesiączki oraz biegunka. czy wszystko to moze miec związek z bakteriami? i jak to leczyć? prosze o pomoc.witaj wynik badania moczu wskazuje na stan zapalny dolnych dróg moczowych pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Wiesław Mahaczek Lek. Wiesław Mahaczek
Poronienie

Depresja po poronieniu

(...) dziecka prowokuje wiele pytań - dlaczego ja? co dalej? Kobieta, która tak bardzo dbała o prawidłowy przebieg ciąży, czuje się ... nie jest winny temu, co się stało. Wpływ ciąży na kobietę Ciąża jest czasem zmian w ciele i duszy kobiety. Dla przyszłej mamy ... przeżyciem. Wydarzenie to może być przyczyną rozwoju depresji u kobiety, która straciła dziecko. W okresie ciąży następujące ... na świat dziecka jest bardzo ważnym wydarzeniem, na które kobieta przygotowuje się przez cały okres ciąży. Opieka nad nowonarodzonym ...

Witaminy

Kwas foliowy

(...) ciąży Każda kobieta, która planuje zajść w ciążę lub już stara się o dziecko powinna przyjmować profilaktycznie dawkę 0,4 mg ... płodowego, kiedy kobieta bardzo często nie wie jeszcze nawet, że doszło do poczęcia. Kwas foliowy w ciąży pomaga zapobiegać ... stosować odpowiednią dietę oraz przyjmować kwas foliowy. Kwas foliowy w ciąży zapobiega nie tylko wadom cewy nerwowej u płodu ... Szczególną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu odgrywa podawanie kwasu foliowego. Dawkowanie kwasu foliowego w ciąży zależy ...

Ginekologia

Biegunka 2 godziny po zażyciu tabletki antykoncepcyjnej

Witam! W 1 tyg. brania tabletek w czwartek przyjęłam ją o godz.13 jednak po 2 godzinach pojawiła się biegunka. Tabletkę następną wzięłam w piątek o 13, ale dopiero w sobotę uświadomiłam sobie, że być może tabletka się nie wchłonęła. Zaznaczam, że nie miałam w tym czasie zbliżenia, lecz 2 dni przed "zdarzeniem z biegunką". Co powinnam w tej kwestii zrobić, oprócz teraz podwójnego zabezpieczenia? Proszę o szybką odpowiedź.W sumie nic więcej nie trzeba robić. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Ginekologia

Biegunka po zażyciu tabletki antykoncepcyjnej z nowego opakowania a ryzyko ciąży

Witam,Współżyłam z mężem we wtorek(21 dzień brania tabletek),w środę powinnam przyjąć nowe opakowanie, czyli w 8 dniu po przerwie.W środę wzięłam tabletkę niestety po godzinie dostałam biegunki i nie wzięłam drugiej dodatkowej.W dniach kolejnych aż do dzisiaj już normalnie przyjmuję tabletki.(Mój mąż wyjechał na miesiąc także proszę nie pisać ze trzeba się zabezpieczać dodatkowo przez kolejne 7 dni.)Czy możliwa jest ciąża?Przez 7 dni przerwy nie współżyłam. Dodam też,że mąż nie "kończy w środku"Ryzyka ciąży nie ma ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Ryzyko ciąży przy biegunce i antybiotykach

(...) być w ciąży? W trakcie obecnego (5 op) i tamtego poprzedniego (w którym wystąpiły stolce) boli mnie podbrzusze. Czasami wydaje ... nie miałam wymiotów. Tylko te stolce z malutką domieszką krwi. Czytałam że aby biegunka obniżyła działanie i doprowadziła do ciąży ... proszę o odpowieź, z góry dziękuje, pozdrawiam.  W trakcie przyjmowania antybiotyków i przez 7 dni po ich zakończeniu zaleca się stosowanie dodatkowo barierowych metod antykoncepcyjnych. Biegunka, o dużym nasileniu, która wystąpiła do 3-4 godzin od przyjęcia ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorystyczna. Dziś specjaliści odchodzą od diety eliminacyjnej kobiet w ciąży ... na jej dziecko. Czy mięso w ciąży to dobry pomysł? Z surowego mięsa i jaj oraz kawioru lepiej zrezygnować, gdyż mogą być one źródłem bakterii. Czy w ciąży można jeść surowe mięso? Kobiety w ciąży miewają pewne kaprysy żywieniowe, które muszą uwzględnić w diecie. Niestety, nie wszystkie dania są bezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Mięso w ciąży, jaja i kawior to potrawy, które należy ...

Zasiłki dla rodziców

Zasiłek dla bezrobotnych w ciąży

(...) ponieważ są zabezpieczone finansowo i zdrowotnie. Co daje kobiecie zatrudnienie w ciąży? Osoby, które są zatrudnione na umowę o pracę, objęte są ubezpieczeniem chorobowym. Zatrudnienie w ciąży zabezpiecza kobietę finansowo. Zapewnia co najmniej 20 tygodni urlopu macierzyńskiego (w przypadku ciąży mnogiej będą to dłuższe urlopy), płatnego na takim samym poziomie jak wynagrodzenie ... Bezrobotna ciężarna otrzymują te kobiety, którym normalnie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. Jeśli kobieta w ciąży ...

Alergia w ciąży

Ciąża a odczulanie

(...) Czy można się odczulać w ciąży? Alergia w ciąży Alergia w ciąży przebiega różnie. U niektórych kobiet cofa się i przyszła mama nie odczuwa żadnych objawów. U innych alergia przebiega jak zwykle, bez żadnych zmian. Niestety u pewnej grupy kobiet w ciąży objawy ... choroby. Trzeba usunąć z najbliższego otoczenia wszystkie drażniące alergeny. Odczulanie w ciąży Odczulanie, jak już to zostało ... jest zaplanowanie ciąży po odczulaniu, albo na czas, kiedy szkodliwe alergeny nie są aktywne. Alergię trzeba leczyć przed zajściem w ciążę ...

Ginekologia

Czy jednym z objawów ciąży może być biegunka?

Czy jednym z objawów ciąży może być biegunka ?Witam. Nie jest to typowy objaw ciąży. Jeżeli ma Pani wątpliwości proszę wykonać test ciążowy w terminie spodziewanej miesiączki jeżeli ta będzie się opóźniać.Jest to raczej błąd dietetyczny ewentualnie infekcja wirusowa zoladkowa ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 1 inny
Bezsenność

Bezsenność w ciąży

(...) Bezsenność w czasie ciąży może być także wywołana bólami pleców (szczególnie w zaawansowanej ciąży), zgagą czy wahaniami hormonalnymi. Jest to dość częsty problem kobiet w ciąży, który nie zagraża bezpośrednio dziecku, choć przy niedoborze snu zwiększa się także poziom ... , a mamie pozwolą się w końcu spokojnie wyspać. Przyczyny bezsenności w ciąży Bezsenność może pojawić się już w pierwszym trymestrze ciąży, jest ona wtedy spowodowana przede wszystkim niepokojem o dziecko i siebie. Jest ona jednak rzadka w tym czasie ...

Badania

Badanie przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży

Badanie przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży, inaczej zwane badaniem w profilaktyce konfliktu serologicznego ... odpowiednich procedur profilaktycznych. Cel badania przeciwciał odpornościowych u kobiet w ciąży Celem badania jest rozpoznanie ... a jej dzieckiem. Poza tym wykonanie tego badania w ciąży umożliwia objęcie kobiety programem profilaktyki konfliktu serologicznego ... w 12. tygodniu ciąży. Powinny poddać mu się wszystkie kobiety, zarówno o Rh (+), jak i Rh (-). Jeśli badanie wykryje ...

Ginekologia

Czy ostra biegunka zaburza działanie antykoncepcji?

(...) schematu. Dla wykluczenia ewentualnej ciąży wskazane jest wykonanie testu ciążowego przed rozpoczęciem nowego opakowania. Pozdrawiam ... Mam 39, lat od dawna biorę leki antykoncepcyjne. W niedzielę około 14 wystąpiła ostra biegunka (kilka razy w ciągu godziny) o 20-30 przyjęłam lek o 3 w nocy znów się powtórzyła wodnista biegunka. Tak powtarzało się przez 4 dni. Nie pominęłam żadnej tabletki. Biegunka wystąpiła przy 15 tabletce. Czy mogę być spokojna i czy powinnam robić przerwę? Bardzo dziękuję za odpowiedź ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Biegunka przy tabletkach antykoncepcyjnych a dodatkowe zabezpieczenia

(...) dopiero teraz doczytałam ulotkę i wzięłam o godzinie 12.00 tabletkę drugą. Czy istnieje jakieś ryzyko ciąży przez ten incydent ... środki mechaniczne?Witam! Silna biegunka może obniżyć skuteczność doustnej antykoncepcji hormonalnej. Biegunka to co najmniej 3 luźne stolce w ciągu doby lub stolec z krwią lub ropą. Czy u Pani wystąpiła biegunka, czy tylko jedne luźny stolec? Jeśli to był tylko jeden luźny stolec, to nie ma potrzeby dodatkowych działań. Jeśli była to rzeczywiście silna biegunka, trwająca dłużej niż 24 ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Skąd u nieciężarnej stężenie beta HCG?

(...) ciąży. Jednak w/w dolegliwości nadal mi doskwierały, więc dla spokoju sumienia 4.10.2010 wykonałam kolejny domowy test ciążowy (wyszedł negatywnie) i udałam się do laboratorium na badanie krwi beta HCG. Wynik <2 (przy normie do 5). Z w/w dolegliwości ... pochwy jest zbliżony do brązowego, w niewielkich ilościach (lekarz uznał tę dolegliwość za nadżerkę). Czy w/w testy zostały ... Witam! Może być Pani absolutnie pewna, że nie była w ciąży w momencie przeprowadzania badania b eta HCG z krwi. Wynik <2 oznacza ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Zdrowie w ciąży

Szczepienia w ciąży

(...) ciąży od października do grudnia (w sezonie grypowym) oraz u kobiet z chorobami przewlekłymi niezależnie od czasu trwania ciąży ... Szczepienie w czasie ciąży budzą wiele emocji zarówno wśród lekarzy, jak i samych ciężarnych. Obawy przed wpływem ... nie wiedząc, że są w ciąży, umożliwiły stworzenie ogólnych zasad szczepienia ciężarnych. Mimo tego, że szczepienia w ciąży są odradzane, istnieją pewne okoliczności, gdy wybranie szczepionki jest „mniejszym złem". Wówczas kobieta w ciąży informowana ...

Ginekologia

Biegunka w 34 tygodniu ciąży

Witam. Jestem w 34 tygodniu ciąży i chciałabym się dowiedziec czy takie objawy jak biegunka( przez parę dni) jest czymś normalnym czy jednak niebezpiecznymWitam, możliwa infekcja pokarmowa/wirusowa i stąd objawy biegunki. Musi Pani przyjmować duże ilości płynów doustnie. Jeżeli biegunka nie ogranicza się w ciągu 2-3 dni wskazana jest wizyta u lek. rodzinnego i kontrola morfologii oraz elektrolitów. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Luźne stolce w 29 tygodniu ciąży

Witam.Jestem w ciąży w 29 tyg.,przyjmuję nospa forte,euthyrox 75 oraz vigantolette 1000 jednostek dziennie.Czy w/w leki mogą powodować luźne stolce?I w jaki sposób można zaradzić luźnym stolcom.Nadmienię,iż dzieje się tak ok.3 razy dziennie.Z góry dziękuję za odpowiedź.witam. Biegunka może być zarówno skutkiem ubocznym przyjmowanych leków jak i wynikiem stresu, niestrawności, alergii czy infekcji wirusowej. Jeśli objawy nie mają tendencji do samoistnego ustępowania powinna Pani zgłosić się do lekarza który ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 2 innych