Trwa ładowanie...

Boczniaki – te grzyby warto jeść dla zdrowia. Badania pokazują, że pomagają obniżyć poziom cukru i cholesterolu

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
17.09.2019 14:24
Regularne jedzenie boczniaków może obniżyć poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
Regularne jedzenie boczniaków może obniżyć poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. (iStock)

Boczniaki to grzyby przyszłości zdaniem niektórych dietetyków. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. To może być nadzieja również dla pacjentów walczących z cukrzycą. Najnowsze badania pokazują, że ich regularne spożywanie znacznie obniża poziom glukozy i cholesterolu.

1. Boczniak ostrygowaty jest źródłem wielu cennych substacji

Boczniak ostrygowaty to pełna nazwa grzyba o niezwykłych walorach. Pochodzi z Chin, ale rośnie również w Polsce. Boczniaki są źródłem wielu witamin i substancji mineralnych, dostarczają m.in. potasu i fosforu. Zdaniem niektórych dietetyków jedzenie przez miesiąc niewielkich ilości tych grzybów świeżych (100 g) lub suszonych (10 g) wzmacnia odporność organizmu.

Ich spożywanie jest wskazane również u osób, które mają problemy reumatyczne. Boczniaki zawierają m.in. ergotioneinę, czyli przeciwutleniacz, dzięki czemu pomagają walczyć z procesami przedwczesnego starzenia.

2. Regularne jedzenie boczniaków może obniżyć poziomu glukozy i cholesterolu we krwi

Najnowsze badania wskazują, że mogą pomóc również pacjentom chorym na cukrzycę. Badania kliniczne prowadzono w szpitalu Birdem w Bangladeszu na grupie 90 pacjentów, którzy cierpią na cukrzycę. Chorych obserwowano przez 24 dni. Pacjenci najpierw przez 7 dni jedli grzyby, potem kolejny tydzień ich nie dostawali, a następnie ponownie spożywali boczniaki przez okres 7 dni.

Zobacz film: "Lecznicze grzyby. Zbieraj je w lasach, używaj na zdrowie"

Z badań wynika, że u osób, które zjadały boczniaki nastąpiło obniżenie ciśnienia krwi. Stwierdzono u nich znaczny spadek poziomu glukozy w osoczu. Co więcej - zmniejszył się również poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów. Kiedy badani przestali jeść grzyby, poziom cholesterolu, trójglicerydów, ciśnienia tętniczego i cukru ponownie wzrósł.

3. Częste jedzenie boczniaków jest bezpieczne dla wątroby i nerek

Na tej podstawie naukowcy doszli do wniosku, że regularne sięganie po boczniaki może mieć niezwykłe walory medyczne. Grzyb powoduje znaczne obniżenie poziomu glukozy we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi, poziom TG oraz poziom cholesterolu. Dodatkowo podczas prowadzenia badań i później nie zaobserwowano u pacjentów żadnych skutków ubocznych. Grzyby nie miały szkodliwego wpływu na wątrobę czy nerki pacjentów.

Japońscy naukowcy w innych badaniach zaobserwowali, że ekstrakt z boczniaka może prowadzić do zmniejszania guzów nowotworowych.

4. Jedzmy boczniaki dla zdrowia

Boczniaki kiedyś były uważane za grzyby egzotyczne, dziś są dostępne w większości warzywniaków i sklepów spożywczych. Można je dusić, zapiekać albo panierować. Niestety nie należą do najtańszych. Za kilogram zapłacimy teraz ok. 20 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze