Przejdź na WP

Bułgarska zupa z pokrzyw - witaminowa bomba na zdrowie i urodę

Wszechstronnie uzdolniona, dostępna niemal dla każdego i przede wszystkim zdrowa. O czym mowa? O pokrzywie, która – choć nieprzyjemna w dotyku – może stać się ważnym elementem naszej diety. Mamy dla Was przepis na przepyszną i przezdrową zupę pokrzywową!

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Pokrzywa - eliksir zdrowia i urody!

Nazywana naturalnym antybiotykiem ma właściwości przeciwzapalne, pobudzające i wzmacniające. Bogata w witaminy (B1, C, E i K) oraz minerały (fosfor, krzem, wapń czy żelazo) działa na organizm lepiej niż nie jeden energetyk. Do tego wszystkiego to wspaniały eliksir urodowy!

Zupa pokrzywowa - smaczna i zdrowa
Zupa pokrzywowa - smaczna i zdrowa (123RF)

2. Zupa pokrzywowa - tradycyjny, ale zapomniany smak

Jak wprowadzić pokrzywę do naszej diety? Najpopularniejsza i najprostsza jest herbatka, ale my postanowiliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym i chcemy zaproponować wam zrobienie prawdziwej bułgarskiej zupy z pokrzyw! Co prawda to danie najbardziej popularne jest na Bałkanach, ale w Polsce też jadało się zupę pokrzywową. Nie jest tak popularna jak zupa szczawiowa czy koperkowa, ale zapewniamy, że jest równie smaczna!

Jej walory – smakowe i zdrowotne – doceniła m.in. Agnieszka Maciąg, która w swojej książce "Smak miłości" podała swój własny przepis na tę wyjątkową potrawę.

Jak stosować pokrzywę - właściwości, skład, przeciwskazania

3. Zupa z pokrzyw - prosty przepis

Składniki: 3 szklanki wody 2 szklanki liści pokrzywy – najlepiej młodych i delikatnych 1 cebula lub pęczek dymki 1 jajko papryka słodka w proszku olej lub masło klarowane do smażenia pół szklanki ryżu przyprawy do smaku

Sposób przygotowania: Cebulę lub dymkę kroimy drobno i szklimy na oleju lub maśle. Pokrzywy płuczemy i siekamy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, wrzucamy ryż oraz podsmażoną cebulkę. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę. Przyprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem i innymi przyprawami, które lubimy. Świetnie sprawdzi się odrobina czosnku czy gałka muszkatołowa. Gotujemy aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania do garnka wlewamy roztrzepane jajko, energicznie mieszając zupę. Ten zabieg ma na celu zagęszczenie potrawy. Możemy do tego użyć też jogurtu. Wlewamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Próbowaliście już zupy z pokrzyw? A może macie własny przepis z pokrzywą w roli głównej? Czekamy na komentarze!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy