Buraczki zasmażane – wartości odżywcze, właściwości, przepis

Buraczki zasmażane są w Polsce bardzo popularnym dodatkiem do głównego dania obiadowego. Na dodatek buraki mają wiele składników odżywczych i właściwości leczniczych. Mamy trzy odmiany buraków: buraki ćwikłowe, buraki pastewne i buraki cukrowe, które stały się nowym źródłem cukru w Europie.

Zobacz film: "Buraki"

1. Buraczki zasmażane – wartości odżywcze

Zarówno surowe, jak i ugotowane buraki mają około 43 kalorii w 100 g.

Surowe buraki mają około 1,61 g białka, 0,17 g tłuszczu, 2,8 g błonnika i 9,56 g węglowodanów w 100 g produktu. Natomiast buraki ugotowane zawierają podobną ilość białka (1,68 g) i tłuszczu (0,18 g) i nieco wyższą zawartość węglowodanów (9,96 g). Buraki gotowane zawierają natomiast mniej błonnika – 2 g w 100 g.

Buraki są również źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, E i K. Buraki zawierają minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Co ważne kaloryczność buraków wzrasta po dodaniu zasmażki. Buraczki zasmażane mają już 84 kalorie. Ponadto buraczki zasmażane mają 2 g białka, 6 g tłuszczu i 7 g węglowodanów. Zasmażane buraczki nie są już niestety takie zdrowe. W buraczkach zasmażanych pojawiają się niezdrowe tłuszcze nasycone, które w większych ilościach mogą spowodować odkładanie się tłuszczu w organizmie.

Buraki przed zasmażeniem należy ugotować i zetrzeć na tarce
Buraki przed zasmażeniem należy ugotować i zetrzeć na tarce (Shutterstock)

2. Buraczki zasmażane – właściwości

Buraki to sposób na zwiększenie produkcji krwi i wzmocnienie układu krwionośnego. Jedzenie buraków zapobiega anemii i pomaga w leczeniu białaczki. Barwniki w buraku są silnymi przeciwutleniaczami i również wspomagają układ krwionośny.

Z kolei zawartość kwasu foliowego w burakach wspiera nie tylko rozwój płodu, ale też usuwa z organizmu odpowiedzialną za choroby serca homocysteinę. Buraki w diecie pomagają obniżyć cholesterol i zapobiegają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Ponadto buraki regulują ciśnienie krwi, dlatego są zalecane osobom chorym na nadciśnienie.

Buraki mają również właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości barwnika betaniny.

Pyszne dania z buraków
Pyszne dania z buraków [9 zdjęć]

Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku...

zobacz galerię

Co ciekawe ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby chore na cukrzycę powinny zrezygnować z jedzenia buraków. W każdej postaci buraki wzmacniają odporność organizmu i łatwiej przechodzimy infekcje wirusowe. Buraki łagodzą skutki spożycia alkoholu oraz łagodzą dolegliwości w czasie menopauzy.

ZOBACZ TAKŻE:

3. Buraczki zasmażane – przepis

Tradycyjny przepis na buraczki zasmażane ma mało składników:

  • 5 buraków;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mąki;
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.

Przygotowanie zaczynamy do dokładnego umycia buraków. Następnie trzeba je ugotować do miękkości. Trwa to około godziny. Gdy przestygną, należy je obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, gdy powstanie złocista zasmażka, należy dodać buraczki. Zasmażane buraczki doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Można również dodać starte kwaśne jabłko lub cebulkę (należy ją podsmażyć na maśle przed dodaniem mąki).

Takie dodatki wzbogacą smak zasmażanych buraczków. Do zasmażanych buraczków można również dodać oba dodatki. Zamiast zasmażki do buraczków można również dodać łyżkę śmietany wymieszanej z mąką. Gotowe!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!