Buraczki zasmażane – wartości odżywcze, właściwości, przepis

Buraczki zasmażane są w Polsce bardzo popularnym dodatkiem do głównego dania obiadowego. Na dodatek buraki mają wiele składników odżywczych i właściwości leczniczych. Mamy trzy odmiany buraków: ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które stały się nowym źródłem cukru w Europie.

Buraczki zasmażane – wartości odżywcze

Zarówno surowe, jak i ugotowane buraki mają około 43 kalorii w 100 g.

Polecane wideo:

Surowe buraki mają około 1,61 g białka, 0,17 g tłuszczu, 2,8 g błonnika i 9,56 g węglowodanów w 100 g produktu. Natomiast buraki ugotowane zawierają podobną ilość białka (1,68 g) i tłuszczu (0,18 g) i nieco wyższą zawartość węglowodanów (9,96 g). Buraki gotowane zawierają natomiast mniej błonnika – 2 g w 100 g.

Buraki są również źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, E i K. Buraki zawierają minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Co ważne kaloryczność buraków wzrasta po dodaniu zasmażki. Buraczki zasmażane mają już 84 kalorie. Ponadto buraczki zasmażane mają 2 g białka, 6 g tłuszczu i 7 g węglowodanów. Zasmażane buraczki nie są już niestety takie zdrowe. W buraczkach zasmażanych pojawiają się niezdrowe tłuszcze nasycone, które w większych ilościach mogą spowodować odkładanie się tłuszczu w organizmie.

Buraczki zasmażane – właściwości

Buraki to sposób na zwiększenie produkcji krwi i wzmocnienie układu krwionośnego. Jedzenie buraków zapobiega anemii i pomaga w leczeniu białaczki. Barwniki w buraku są silnymi przeciwutleniaczami i również wspomagają układ krwionośny.

Z kolei zawartość kwasu foliowego w burakach wspiera nie tylko rozwój płodu, ale też usuwa z organizmu odpowiedzialną za choroby serca homocysteinę. Buraki w diecie pomagają obniżyć cholesterol i zapobiegają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Ponadto buraki regulują ciśnienie krwi, dlatego są zalecane osobom chorym na nadciśnienie.

Buraki mają również właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości barwnika betaniny.

Pyszne dania z buraków

Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub wizyty gości.

Co ciekawe ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby chore na cukrzycę powinny zrezygnować z jedzenia buraków. W każdej postaci buraki wzmacniają odporność organizmu i łatwiej przechodzimy infekcje wirusowe. Buraki łagodzą skutki spożycia alkoholu oraz łagodzą dolegliwości w czasie menopauzy.

Buraczki zasmażane – przepis

Tradycyjny przepis na buraczki zasmażane ma mało składników:

  • 5 buraków;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mąki;
  • sól;
  • pieprz;
  • cukier.

Przygotowanie zaczynamy do dokładnego umycia buraków. Następnie trzeba je ugotować do miękkości. Trwa to około godziny. Gdy przestygną, należy je obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, gdy powstanie złocista zasmażka, należy dodać buraczki. Zasmażane buraczki doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Można również dodać starte kwaśne jabłko lub cebulkę (należy ją podsmażyć na maśle przed dodaniem mąki).

Takie dodatki wzbogacą smak zasmażanych buraczków. Do zasmażanych buraczków można również dodać oba dodatki. Zamiast zasmażki do buraczków można również dodać łyżkę śmietany wymieszanej z mąką. Gotowe!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

przez cały rok, a w temperaturze -31st. C nawet przez okres 4-5 lat, nie tracąc odpowiedniej jakości i wartości odżywczej produktu. Straty składników (...) w formie zamrożonej. Tracą najmniej wartości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Maj - sezon na botwinkę

Maj - sezon na botwinkę

trawiennego. Jest przy tym niskokaloryczna i, co najważniejsze - odżywcza. Dostarcza sporą ilość żelaza, stąd poleca się ją dzieciom, które zmagają (...) się z problemem anemii. Przeczytaj również: Wyeliminowała z diety jeden składnik....

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

, kozieradka - wartości odżywcze Czarny pieprz, papryka chili i kozieradka wykorzystywane są na problemy zdrowotne. Ciemne ziarna przede wszystkim (...) . Berbere, czyli mieszanka przypraw Występuje kilka rodzajów przepisów...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu

Cała prawda o łososiu Odtwórz wideo

, którego kupujemy w naszych sklepach, posiada jakiekolwiek wartości odżywcze? Ten materiał rozwieje wszelkie wątpliwości!

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? Odtwórz wideo

, w której nie mają kontaktu z ziemią, a więc są praktycznie pozbawione wartości smakowych i odżywczych. (...) Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kalarepa - charakterystyka, właściwości, zalety

Kalarepa - charakterystyka, właściwości, zalety

pod względem wartości odżywczych sztuk kalarepy warto wypatrywać na sklepowych półkach. Wybierajmy kalarepę, która kształtem przypomina żarówkę, bez pęknięć (...) szkoda, bo poza walorami smakowymi kalarepę wyróżniają...

Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca - tydzień pierwszy

Dieta oczyszczająca - tydzień pierwszy

warzywa i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko ok. 15 minut (gotowane dłużej niż 20 min. tracą wartości odżywcze). Przypraw do smaku. Drugie śniadanie (...) naturalny 180 g. Obiad: 2 ziemniaki z koperkiem, 3 kotlety...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

Kimchi - bomba zdrowotna Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie (...) także gochugaru. Nadaje ona pikantności. Nie istnieje jeden przepis...