Cappuccino z zagęszczonego mleka

Nie trzeba iść do kawiarni, żeby napić się dobrej kawy. Jeśli posiadasz w domu shaker, możesz przyrządzić wyborne cappuccino z zagęszczonego mleka. Tym napojem na pewno zachwycisz koleżanki, które przyszły cię odwiedzić.

Składniki:

  • 150 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 50 ml gorącej wody,
  • kostka czekolady.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Na samym początku warto przygotować wrzątek, który w międzyczasie ostygnie i będzie później potrzebny do przygotowania kawy. Wlej do shakera zagęszczone mleko w ilości 150 ml i kilka razy potrząśnij shakerem. Co pewien czas otwieraj shaker, by powietrze mogło dostać się do środka, a przy okazji będziesz mogła wrzucić do niego parę ziarenek kawy rozpuszczalnej. Czynność powtarzaj, aż mleko urośnie do dwukrotnej objętości - do 300 ml, następnie przelej go do filiżanki i dodaj wcześniej przygotowaną gorącą wodę. Do dekoracji rosnącej pianki mogą być użyte starta czekolada lub kawa rozpuszczalna.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!