Skrobia oporna - rodzaje, właściwości, źródła występowania

Mniejsze ryzyko kamicy nerkowej, niższy cholesterol i ochrona przed rakiem jelita grubego – skrobia oporna ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znaleźć ją można m.in w fasoli, w zielonych bananach i ziemniakach.

Skrobia to węglowodan, który nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego i nie wchłania się w jelicie cienkim. Jest zaliczana do składników nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W jelicie grubym staje się pożywką dla flory bakteryjnej.

Polecane wideo:

Skrobia oporna - rodzaje

RS1 –to pierwszy rodzaj skrobi, fizycznie jest niedostępna. Zawarta jest w nieuszkodzonych komórkach roślinnych, w całych ziarnach zbóż. Jest nietrawiona w przewodzie pokarmowym.

Drugi rodzaj skrobi opornej to RS2. Ziarna skrobi występują w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach, nasionach roślin strączkowych.

Trzeci rodzaj, RS3 (czyli skrobia zretrogradowana), powstaje w przetworzonej żywności, ugotowanej i schłodzonej, np. w ziemniakach, ryżu, makaronie, płatkach zbożowych.

Istnieje jeszcze RS4, czyli skrobia zmodyfikowana chemicznie lub fizycznie.

Skrobia oporna - prozdrowotne właściwości

Badania naukowe potwierdziły dobroczynny wpływ skrobi na nasz organizm. Kwas masłowy, który powstaje w wyniku fermentacji skrobi opornej, chroni jelito grube przed stanami zapalnymi i nowotworami. Skrobia oporna obniża też tzw. indeks glikemiczny i zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku. Ta informacja jest szczególnie istotna dla diabetyków i dla tych, którzy dbają o właściwą masę ciała.

Udowodniono, że ten składnik pokarmu obniża także cholesterol i trójglicerydy. Skrobia odgrywa dużą rolę w zapobieganiu kamicy nerkowej i dny moczanowej - dzięki niej w surowicy maleje stężenie kwasu moczowego. ****

Po skrobię oporną warto też sięgnąć dlatego, że zwiększa wchłanianie magnezu oraz wapnia z produktów żywnościowych. 

Skrobia oporna - gdzie ją znaleźć?

Skrobia to bardzo cenny składnik, który służy naszemu zdrowiu. Powinniśmy włączyć ją do naszej codziennej diety. Zalecana dawka to 20 gramów dziennie. Nie należy jednak przesadzać z ilością - jedząc więcej niż 50 gramów dziennie, możemy się narazić na wzdęcia i biegunki.

 

W jednym bananie o zielonej skórce znajduje się 6 gramów skrobi, pół szklanki ziemniaków to 4 gramy skrobi, a trzy kromki czerstwiejącego chleba razowego zawierają ok. 2 gramów tego składnika. W 100 gramach płatków zbożowych jest ok. 6 gramów skrobi.

 

Ten cenny składnik znajdziemy również w brązowym ryżu, makaronie, soczewicy gotowanej, otrębach pszennych, fasoli. Najwięcej zawierają wystudzone produkty.

Im chłodniejsze danie, tym więcej tworzy się skrobi opornej, a danie jest mniej kaloryczne. Ważne jest to zwłaszcza dla osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Dietetycy polecają zimny ryż z owocami, sałatki z makaronem, ziemniakami i ryżem. Smaczne i zdrowe, a w dodatku ułatwiają odchudzanie.

 

Komentarze (9)
~chory człowiek
~chory człowiek 6 miesięcy temu

@~iwan: Dziękuję za info. Właśnie zastanawiało mnie, dlaczego po spozyciu banana, bardzo boli mnie trzustka, i wątroba. Mam bardzo chore, oba narządy. Pozdrawiam, i życzę samych wspaniałości.

Odpowiedz
~iwan
~iwan 6 miesięcy temu

Warto więc od samego początku wspomnieć, że płacąc 3,50 zł za kilogram bananów w sieci popularnych sklepów spożywczych, płacimy tak naprawdę za jakość, która pozostawia wiele do życzenia. Banany, które trafiają do Europy, są bowiem bananami pastewnymi, których mieszkaniec Ameryki Południowej nie włożyłby do ust. Te banany składają się głównie ze skrobi. Mieszkańcy Ekwadoru, Kolumbii czy Gwatemali śmieją się, że takie banany jedzą tylko Europejczycy i świnie. To owoce najniższej jakości, które dodatkowo, by przetrwać uciążliwy transport, kąpane są w olbrzymich ilościach środków chemicznych. Jakich? To głównie herbicydy, pestycydy i fungicydy. Ale nie tylko. Poniżej przedstawiamy listę niechlubnych praktyk, które pozwalają banany transportowane do naszego kraju utrzymać w dobrej kondycji:

Odpowiedz
~iwan
~iwan 6 miesięcy temu

pewnie gnojnia markeciana za dużo banów nkupiła Banany, które trafiają do Europy, są bowiem bananami pastewnymi, których mieszkaniec Ameryki Południowej nie włożyłby do ust. Te banany składają się głównie ze skrobi. Mieszkańcy Ekwadoru, Kolumbii czy Gwatemali śmieją się, że takie banany jedzą tylko Europejczycy i świnie. To owoce najniższej jakości, które dodatkowo, by przetrwać uciążliwy transport, kąpane są w olbrzymich ilościach środków chemicznych. Jakich? To głównie herbicydy, pestycydy i fungicydy. Ale nie tylko. Poniżej przedstawiamy listę niechlubnych praktyk, które pozwalają banany transportowane do naszego kraju utrzymać w dobrej kondycji:

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Właściwości skrobi opornej

Właściwości skrobi opornej

Czym jest skrobia oporna? Skrobia kojarzy się nam zazwyczaj z węglowodanami, które można znaleźć w białym ryżu, chlebie i ziemniakach. Tego rodzaju (...) przed infekcjami, a komórki...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Co to jest skrobia?

. Właściwości skrobi Skrobia jest zaliczana do wielocukrów. W jej skład wchodzą: amyloza i amylopektyna, które zbudowane są z reszt glukozowych. Skrobię (...) , zbóż, występuje w dużych ilościach...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

nawet skrobia ziemniaczana - to sprawia, że kaloryczność ryby wzrasta, a wartości zdrowotne maleją. Najlepiej kupować świeżą i przyrządzać (...) , niacynę i fosfor. Z wątroby dorsza pozyskuje się tran, który wzmacnia odporność organizmu....

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Zdrowe mleko

Zdrowe mleko

Mleko chude (1,5%-2%) działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega osteoporozie i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

Leki i suplementy

Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju

Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju

poznano właściwości lecznicze tranu, stawia się pytanie, czy obecnie jest on rzeczywiście tak zdrowy oraz czy przyjmowany w bardziej przystępnej (...) dla dzieci formie, ma takie same zalety lecznicze, co tradycyjny tran w butelce....

Ból głowy - przyczyny, objawy, rodzaje, leczenie

Kilka rad, jak pozbyć się bólu głowy

Kilka rad, jak pozbyć się bólu głowy

może być pomocne w łagodzeniu bólu głowy, ze względu na właściwości relaksacyjne. Kiedy jesteś zrelaksowany, ból zmniejsza się. Lód Przykładanie lodu (...) na to, aby nie wychłodzić organizmu. Sen Niewystarczająca ilość snu jest przyczyną...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Soki owocowe

Soki owocowe

Świeżo wyciskane soki są doskonałym elementem uzupełniającym zdrową dietę. Do wyciskania wybierajmy owoce i warzywa zawierające najwięcej witamin i błonnika.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

w miejsce mięsa wołowego oznaczają, że pozbywamy się źródła tłuszczu nasyconego, a zyskujemy błonnik oraz witaminy - fasola to jeden z najbardziej (...) . Jeśli jednak nie możesz żyć bez makaronu, zmieszaj różne jego rodzaje:...