Skrobia oporna - rodzaje, właściwości, źródła występowania

Mniejsze ryzyko kamicy nerkowej, niższy cholesterol i ochrona przed rakiem jelita grubego – skrobia oporna ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znaleźć ją można m.in w fasoli, w zielonych bananach i ziemniakach.

Skrobia to węglowodan, który nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego i nie wchłania się w jelicie cienkim. Jest zaliczana do składników nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W jelicie grubym staje się pożywką dla flory bakteryjnej.

1. Skrobia oporna - rodzaje

RS1 –to pierwszy rodzaj skrobi, fizycznie jest niedostępna. Zawarta jest w nieuszkodzonych komórkach roślinnych, w całych ziarnach zbóż. Jest nietrawiona w przewodzie pokarmowym.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Drugi rodzaj skrobi opornej to RS2. Ziarna skrobi występują w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach, nasionach roślin strączkowych.

Trzeci rodzaj, RS3 (czyli skrobia zretrogradowana), powstaje w przetworzonej żywności, ugotowanej i schłodzonej, np. w ziemniakach, ryżu, makaronie, płatkach zbożowych.

Istnieje jeszcze RS4, czyli skrobia zmodyfikowana chemicznie lub fizycznie.

2. Skrobia oporna - prozdrowotne właściwości

Badania naukowe potwierdziły dobroczynny wpływ skrobi na nasz organizm. Kwas masłowy, który powstaje w wyniku fermentacji skrobi opornej, chroni jelito grube przed stanami zapalnymi i nowotworami. Skrobia oporna obniża też tzw. indeks glikemiczny i zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku. Ta informacja jest szczególnie istotna dla diabetyków i dla tych, którzy dbają o właściwą masę ciała.

Udowodniono, że ten składnik pokarmu obniża także cholesterol i trójglicerydy. Skrobia odgrywa dużą rolę w zapobieganiu kamicy nerkowej i dny moczanowej - dzięki niej w surowicy maleje stężenie kwasu moczowego. ****

Po skrobię oporną warto też sięgnąć dlatego, że zwiększa wchłanianie magnezu oraz wapnia z produktów żywnościowych. 

3. Skrobia oporna - gdzie ją znaleźć?

Skrobia to bardzo cenny składnik, który służy naszemu zdrowiu. Powinniśmy włączyć ją do naszej codziennej diety. Zalecana dawka to 20 gramów dziennie. Nie należy jednak przesadzać z ilością - jedząc więcej niż 50 gramów dziennie, możemy się narazić na wzdęcia i biegunki.

 

W jednym bananie o zielonej skórce znajduje się 6 gramów skrobi, pół szklanki ziemniaków to 4 gramy skrobi, a trzy kromki czerstwiejącego chleba razowego zawierają ok. 2 gramów tego składnika. W 100 gramach płatków zbożowych jest ok. 6 gramów skrobi.

 

Ten cenny składnik znajdziemy również w brązowym ryżu, makaronie, soczewicy gotowanej, otrębach pszennych, fasoli. Najwięcej zawierają wystudzone produkty.

Im chłodniejsze danie, tym więcej tworzy się skrobi opornej, a danie jest mniej kaloryczne. Ważne jest to zwłaszcza dla osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Dietetycy polecają zimny ryż z owocami, sałatki z makaronem, ziemniakami i ryżem. Smaczne i zdrowe, a w dodatku ułatwiają odchudzanie.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!