Przejdź na WP

Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis

Chałwa to przekąska przyrządzoną z miazgi różnych nasion i cukru. Istnieją różne rodzaje chałwy. Jaką chałwę wybrać? Jak powinna wyglądać i smakować dobra chałwa? Czy chałwę możemy zrobić w domu?

Zobacz film: "Ciasto chałwowe bez pieczenia"

spis treści

1. Chałwa – charakterystyka

Chałwa jest rodzajem słodkości i często sięgamy po nią do kawy. Natomiast w niektórych krajach jest podawana jako przekąska do białego wina. W greckich sklepach chałwa nie będzie leżała na półce obok czekolady, ale obok serów i oliwek.

Chałwa może być przygotowana z różnego rodzaju nasion. W sklepach dostępna jest chałwa sezamowa, chałwa słonecznikowa a także chałwa z maku. W Grecji można spotkać chałwę z kaszy manny, masła, miodu i bakalii. Chałwa może być przygotowana także z fasoli i soczewicy.

Chałwa może być kremowa, krucha oraz ciągnąca. Podstawowe składniki chałwy to właśnie wcześniej wspomniane nasiona, cukier lub miód. W produkcji masowej stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy. Można dodać do niej orzechy, pistacje, ziarna słonecznika, kakao, skórkę pomarańczową, wanilię oraz czekoladę.

Najbardziej popularna jest chałwa z sezamu. Jakie są właściwości chałwy? Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w chałwie?

2. Chałwa – wartości odżywcze

Chałwa jest kaloryczna. W 100 g chałwy sezamowej znajdziemy 469 kcal. Chałwa posiada dużo tłuszczu. Sezam jest źródłem takich wartości odżywczych jak: wapń, magnez oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, w chałwie znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. W chałwie znajdziemy także cenne witaminy: witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B.

Produkty pełne cukru. To nie tylko słodycze
Produkty pełne cukru. To nie tylko słodycze [5 zdjęć]

Dietetycy alarmują – cukier jest niemal wszędzie. Producenci wiedzą, że białe kryształki uzależniają....

zobacz galerię

3. Chałwa – wpływ na zdrowie

Dzięki witaminie A chałwa dba o dobry stan naszej skóry a także o wzrok. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za pracę układu nerwowego, a także za produkcję hemoglobiny. Chałwa wpływa także na stan włosów i paznokci.

Chałwa wpływa też na poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oczywiście trzeba pamiętać by jedząc chałwę zachować zdrowy rozsądek.

4. Chałwa – jaką wybrać?

Jeżeli zdecydujemy się kupić chałwę i zastanawiamy się jaką wybrać to musimy zwrócić uwagę na kilka czynników. Dobra chałwa to taka, która będzie posiadała charakterystyczne nitki. Powstają one w momencie kiedy miazga łączy się z miodem lub karmelem.

Jeżeli zwracamy uwagę na konsystencję chałwy to wszystko zależy od tego jak ja przechowujemy. Jeżeli trzymamy chałwę w niskiej temperaturze to będzie się kruszyła. Jeżeli temperatura będzie wyższa będzie wydzielał się z niej tłuszcz przez co będzie bardziej lepka, kremowa i ciągnąca. Jeżeli chałwa będzie się kruszyć na bardzo drobną mączkę oznacza to, że niestety producent nas oszukał i dodał do jej składu mąkę, aby ją zagęścić.

Zobacz też:

5. Chałwa - przepis

Chałwa, którą możemy kupić w większości sklepów nie ma niestety zbyt dobrego składu. Można znaleźć w niej olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, a także emulgatory i aromaty. Jeżeli chcemy zjeść dobrą chałwę wybierajmy tą najkrótszą listą składników.

Chałwę możemy także przygotować samodzielnie w domu. Składniki, których potrzebujemy to:

  • 2 szklanki sezamu
  • 6 łyżek miodu

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni a następnie nasiona mielimy w młynku do kawy bądź blendujemy. Miazgę mieszamy z miodem, przekładamy do keksówki i studzimy. Keksówkę dobrze jest wyłożyć wcześniej papierem bądź folią spożywczą.

6. Chałwa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 469 kcal 133 kcal
Białko 12,49 g 3,54 g
Węglowodany 60,5 g 17,15 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 4,50 g 1,28 g
Tłuszcz 21,5 g 6,10 g
Tłuszcze nasycone 4,13 g 1,17 g
Tłuszcze jednonienasycone 8,19 g 2,32 g
Tłuszcze wielonienasycone 8,48 g 2,40 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0,10 mg 0,03 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis
Chałwa – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jaką wybrać, przepis

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy